DZ je uradno razpuščen in opravlja le tekoče posle. Foto: Državni zbor
DZ je uradno razpuščen in opravlja le tekoče posle. Foto: Državni zbor

Kot so v zahtevi za sejo zapisali v poslanski skupini SDS-a, so trije večji okoljski projekti v skupni vrednosti 51 milijonov evrov, za katere so občine že pred leti z državo podpisale pogodbe, pod velikim vprašajem. Največji problem jim predstavlja pridobivanje okoljevarstvenih dovoljenj ter pravočasno dokončanje projekta. Gre za regijske centre za ravnanje z odpadki na Koroškem, Štajerskem in Zasavju.

Bo denarja dovolj?
Poslanci SDS-a so opozorili, da se za 11 projektov gradnje komunalne infrastrukture v skupni vrednosti 236 milijonov evrov ne ve, ali se bo zbralo dovolj evropskih sredstev v tej evropski finančni perspektivi. Vlada, ki opravlja tekoče posle, je sicer v torek našla rešitev - sredstva za te projekte bodo povečini črpana iz naslednje finančne perspektive.

Strankam polovico denarja država
DZ bo na druga izredni seji po razpustitvi odločal tudi o nekaterih zakonskih predlogih vlade, ki opravlja tekoče posle. Poslanci bodo tako odločali o noveli zakona o političnih strankah, ki med drugim jasneje opredeljuje višino sredstev, ki jih lahko prejme stranka od dodatka poslancem za strokovno pomoč, loteva pa se tudi donacij, ki jih strankam namenijo fizične osebe.

Na dnevnem redu so tudi predlogi sprememb zakonov o postopnem zapiranju Rudnika Trbovlje-Hrastnik in razvojnem prestrukturiranju regije, o subvencioniranju študentske prehrane, o elektronskem poslovanju in elektronskem podpisu, o šolski prehrani in o ohranjanju narave.

Mogoče je tudi, da bo DZ odločal o potrditvi mandatov novoizvoljenih evropskih poslancev, če bo Državna volilna komisija do tedaj sprejela poročilo o izidu evropskih volitev.