Proračun se letos pripravlja na drugačen način. Sredstva niso več razdeljena na ministrstva, temveč na 16 razvojnih politik. Foto: RTV SLO
Proračun se letos pripravlja na drugačen način. Sredstva niso več razdeljena na ministrstva, temveč na 16 razvojnih politik. Foto: RTV SLO
Karl Erjavec
Medtem, ko Erjavec glede pokojnin in njihove zamrznitve ostaja neomajen, njegov strankarski kolega Franc Žnidaršič pravi, da je DeSUS pripravljen sprejeti dogovor o delnem usklajevanju pokojnin z rastjo plač. Foto: MMC RTV SLO
Vlada: Nov del sage o pokojninah v torek

Vprašanje pokojnin in njihove morebitne zamrznitve tako ostaja odprto še do torka, ko se bo vlada znova sestala, v sredo pa mora dokumente že poslati v državnozborsko obravnavo. Ureditev plač v javnem sektorju naj bi bila znana po pogajanjih v ponedeljek. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je ob tem pojasnila, da zvišanja plač, kot izhaja iz plačne reforme iz leta 2008, leta 2010 ne bo mogoče izvesti, sploh ker naj bi se prejšnja vlada dogovorila za tako zvišanje plač, ki bi bilo mogoče "le ob visoki gospodarski rasti ali pa še to ne".

Erjavec optimističen
Sicer pa je bil predsednik DeSUS-a Karl Erjavec ob koncu posveta optimističen, še enkrat je ponovil, da so v stranki proti zamrznitiv pokojnin in da iščejo rešitve. Še pred sestankom je namreč poudaril, da v primeru neuskladitve glede pokojnin ne bodo podprli proračuna.

Po Erjavčevih besedah danes niso ničesar dorekli, saj je bil to vladni posvet. "Na kaj bomo pristali, bomo videli v torek," je povedal, ni pa želel napovedati, ali bo DeSUS privolil v delno usklajevanje pokojnin z rastjo plač. "Če bodo pokojnine zamrznjene, poslanci DeSUS ne bodo glasovali za proračun. O morebitnem delnem usklajevanju bomo odločali v torek na seji vlade," je pojasnil.

Žnidaršič nekoliko drugače
Medtem ko Erjavec ostaja nepopustljiv, je njegov strankarski kolega Franc Žnidaršič dejal, da je DeSUS pripravljen sprejeti dogovor o delnem usklajevanju pokojnin z rastjo plač. Opozoril je sicer, da se pokojnine ne smejo zamrzniti, saj upokojenci že plačujejo ceno za stabilizacijo javnih financ.

"Sestanek ni namenjen dokončnemu usklajevanju"
Še pred posvetom je Žnidaršič povedal, da sestanek ni namenjen dokončnemu usklajevanju, temveč temu, da še enkrat pregledajo vse, kar je treba vedeti o pokojninah. Dodaja, da ni nobenega dvoma o tem, da zaradi trenutnega položaja lahko pričakujemo odrekanja na vseh področjih. Je pa minister za visoko šolstvo Gregor Golobič pojasnil, da DeSUS ne grozi z blokado.

Finančni minister Franc Križanič je bil po posvetu precej redkobeseden, dejal je le, da usklajevanja z DeSUS-om glede pokojnin uspešno tečejo, je pa pred posvetom povedal, da je proračun za obe leti praktično narejen, potrebna je le še politična podpora.

Po besedah notranje ministrice Katarine Kresal je gradivo, obravnavano danes, enako tistemu, dogovorjenemu na proračunskem posvetu na Brdu pri Kranju. Povedala je, da je bilo zaradi pokojnin tudi govora o odvzemu sredstev na drugih resorjih, a da se za to niso odločili, saj da bi taka odločitev okrnila določene razvojne projekte.

Glasovanje vezano na zaupnico?
Vprašanja novinarjev so se vrtela tudi okoli tega, ali bi se glasovanje o proračunu vezalo na zaupnico vlade. Tako Erjavec kot gospodarski minister Matej Lahovnik pa sta dejala, da bi bilo morebitno glasovanje o proračunu, vezano na zaupnico vlade, vprašanje za Pahorja.

Ob SDS-ovi napovedi nezaupnice je spregovoril tudi pravosodni minister Aleš Zalar, ki je rekel, da je prelahko "metati pasje bombice v ta čas, ki je za ministre prenaporen". Po njegovem mnenju bi se morali usmeriti v iskanje rešitve za zmanjševanje proračunskih izdatkov glede na obseg prilivov. Zalar še pričakuje, da bo na proračun, ko bo ta v državnozborski proceduri, vloženih veliko dopolnil.

Nedorečene tudi plače v javnem sektorju
Nedorečene ostajajo tudi plače v javnem sektorju, vlada se mora glede tega zediniti še s sindikati, znano pa je, da jih hoče ohraniti na letošnji ravni. Minister za delo Ivan Svetlik je ob tem pojasnil, da je vedno mogoče jemati na različnih koncih, da pa bodo še videli, kakšen bo dogovor.

Denar se deli na razvojna področja
Se pa proračun letos pripravlja na drugačen način. Sredstva niso več razdeljena na ministrstva, temveč na 16 razvojnih politik. Proračunski primanjkljaj naj bi prihodnje leto znašal 4,8 odstotka BDP-ja, leta 2011 pa 3,5 odstotka.

Vlada: Nov del sage o pokojninah v torek