Zoran Janković je bil z današnjimi pogovori zadovoljen. Foto: BoBo
Zoran Janković je bil z današnjimi pogovori zadovoljen. Foto: BoBo
Janez Šušteršič
Šušteršič je po usklajevanju koalicijske pogodbe dejal, da je odprtih ostalo še do 20 odstotkov vprašanj. Foto: BoBo
Koalicijska usklajevanja z Jankovićem končana

Čeprav je četverica parafirala besedilo osnutka, nekatera vprašanja ostajajo odprta, tako da je podpora besedilu odvisna od organov posameznih strank. Po besedah vodje pogajalcev Liste Virant Janeza Šušteršiča gre za 10 ali 20 odstotkov besedila. Zoran Janković pa je pogajanja ocenil kot dobra.


Seja, na kateri bo državni zbor odločal o kandidatu za mandatarja, bo predvidoma v sredo. Morebitna dodatna koalicijska usklajevanja med omenjenimi strankami za nedeljo niso predvidena.

Dosegli dogovor, da bo ministrstev 12
Janković je po pogovorih povedal, da v programskem delu ni ostalo nič odprtega, so pa vprašanja, ki jih bodo pogajalci morali predstaviti organom stranke, ti pa bi jih morali sprejeti. "Ni pa rečeno, da bo vsak izvršni organ stranke to sprejel, ker so bili tu določeni kompromisi," je dejal.

Po novem bo ministrstev 12, in sicer bi na predlog več strank ponovno razdelili ministrstvo za zdravstvo ter ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Janković je potrdil, da že ima ministrske kandidate, a imen ni razkril.

Janković vztraja pri tem, da bo standard v Sloveniji višji, če bo on sestavil vlado. Nespremenjen ostaja tudi cilj štiriodstotne gospodarske rasti. Ob robu opisa vsebine pogovorov z morebitnimi koalicijskimi partnerji pa je Janković potrdil tudi petkovo srečanje z nekdanjim predsednikom republike Milanom Kučanom.

Odločitvi v ponedeljek in torek
Svet Liste Virant se bo o tem, v katero koalicijo bo vstopil, odločil v ponedeljek, DeSUS pa bo svojo odločitev sprejel v torek. V SD-ju so že izoblikovali stališče, da podprejo Jankovića kot mandatarja za sestavo vlade.

V javnosti že krožijo imena za nekatere ministre. Janez Šušteršič naj bi postal finančni minister, nad njim pa naj bi bedela dozdajšnja uradnica finančnega ministrstva, Alenka Bratušek, ki prihaja iz Jankovićevega tabora. Ministrstvo za zunanje zadeve bi šlo v roke zdajšnji sekretarki Dragoljubi Benčina ali veleposlanici v ZDA Sanji Štiglic.

Za vodjo gospodarskega resorja se omenja ime Franja Bobinca, za vodjo ministrstva za kulturo pa Stojan Pelko. Za kmetijstvo, promet ali okolje se zanima Jankovićev Gašpar Gašpar Mišič. Za zdravje, izobraževanje in obrambo pa naj bi bili kandidati SD-ja, kjer o imenih vztrajno molčijo. Za zdravje in socialo ter morda šport in kulturo se zanima tudi DeSUS.

"Mussomeli se redno srečuje s političnimi strankami"
Z ameriškega zunanjega ministrstva so sporočili, da ZDA podpirajo slovenska prizadevanja za krepitev demokratičnega sistema. Pojasnili so, da se s tem namenom veleposlanik Joseph Mussomeli v okviru svojih diplomatskih dolžnosti redno srečuje s političnimi strankami, vendar pa "ni vključen v koalicijska pogajanja".

State Department je kratko izjavo objavil, potem ko so se v slovenskih medijih pojavile navedbe, da naj bi se veleposlanik ZDA v Sloveniji Mussomeli ponujal za posrednika pri sestavljanju vladne koalicije in predsednike parlamentarnih strank vabil k sebi na veleposlaništvo na pogovore o tej temi. Veleposlanik je to zanikal in poudaril, da je zbiranje informacij na različnih straneh in pri različnih sogovornikih bistvo njegovega delovanja.

V pogovoru za časnik Večer je Mussomeli znova zatrdil, da le opravlja svoje delo in da ga Washington pri tem podpira. Kot je namreč dejal, je svoje nadrejene seznanil z dogajanjem, ti pa so mu odgovorili, da počne natanko to, kar mora početi. "Popolnoma te podpiramo. Nadaljuj dobro delo," je izjave Washingtona navedel Mussomeli.

Koalicijska usklajevanja z Jankovićem končana