DZ bo o mandatarju odločal v sredo. Foto: BoBo
DZ bo o mandatarju odločal v sredo. Foto: BoBo
Ustanovna seja državnega zbora, 21. december 2011
Se bo Jankoviću smejalo tudi po koncu pogajanj? Foto: BoBo
5321
Po formuli 5-3-2-1 se bodo delili resorji med strankami. Foto: MMC RTV SLO
Jankovićeva reforma ministrstev
Takole so si v PS-ju zamislili reorganizacijo ministrstev. Foto: MMC RTV SLO
Franjo Bobinac
Bobinčevo morebitno politično udejstvovanje v Gorenju odločno zanikajo. Foto: MMC RTV SLO

Pozitivna Slovenija je morala v pogajanjih precej stopiti nazaj, sta za TV Dnevnik poročali Tanja Gobec in Vesna Deržek. Eno takih področij je Agencija za upravljanje kapitalskih naložb. Zoran Janković bi jo ukinil, a SD vztraja pri njej. A neuradno naj ne bi bilo več govora o njeni ukinitvi, ampak reorganizaciji, kar je za SD dovolj.
V DeSUS-u zahtevajo, da je v pogodbi natančno zapisano, kako se bodo usklajevale pokojnine. Brez tega ne bo podpisa, pravijo pogajalci. Tudi Lista Virant ima menda še kar nekaj neusklajenih točk glede državne lastnine - tudi z SD-jem.



A glede položaja NLB-ja naj bi v pogodbi vendarle pisalo, da se ne bo več dokapitaliziral iz javnega denarja, za kar so se v stranki močno zavzemali še pred volitvami.
11 ministrstev in nič več
Dogovoriti se morajo tudi o številu ministrstev oz. kaj združiti. Tudi tukaj je na predlog Pozitivne Slovenije precej pripomb. Združevanje ministrstev mora biti logično, če naj bo učinkovito, zahtevajo Virantovi.
Pozitivna Slovenija pravi, da je še vse stvar pogajanj, a vztraja, da bo ministrstev 11, kot je napovedal Zoran Janković pred kampanjo, in ne kakšno več.
Pogajanja naprej, odločitve prihodnji teden
Pogajanja se bodo nadaljevala tudi jutri. V SD-ju so že izoblikovali stališče, da podprejo Jankovića kot mandatarja za sestavo vlade. Podpis koalicijske pogodbe pa sledi šele po tem, ko je znan mandatar, ne le kandidat.
O mandatarju bo DZ glasoval v sredo, Janković pa potrebuje 46 glasov. DeSUS bo stališče, ali gre v vlado, oblikoval v torek, Lista Virant (DLGV) pa v ponedeljek na svetu stranke.
Slednja je tudi največja uganka in hkrati nujno potrebna za uspeh Jankovićevega mandatarstva. DLGV-ju tudi volilna baza pošilja različne signale. Eni mu sporočajo, naj nikakor ne gre v koalicijo z Jankovićem, drugi, naj ne gre v koalicijo za Janezom Janšo, ker če bi želeli Janšo, ne bi volili Viranta.

Mandatarja še ni, ministrstva se že delijo
Čeprav Janković še ni izvoljen za mandatarja, se že odloča o tem, kdo bodo novi ministri in sekretarji. Uradno o imenih nihče noče govoriti, so pa vse stranke svoj nabor imen že posredovale Pozitivni Sloveniji.

Čeprav je doslej tradicionalno stranka, ki je na volitvah zmagala, v rokah držala finančni resor, smo že imeli drugačen primer, v času Janševe vlade, ko je bil minister Bajuk, Nova Slovenija.
Zgodovina se bo zelo verjetno ponovila, Janeza Šušteršiča so Jankoviću za vrh finančnega ministrstva menda svetovali pomembni finančniki in ekonomisti. Nad njim bi bdela dozdajšnja uradnica finančnega ministrstva, Alenka Bratušek, ki prihaja iz Jankovićevega tabora.

Omenja se tudi Franjo Bobinac
Ministrstvo za zunanje zadeve bi šlo v roke zdajšnji sekretarki Dragoljubi Benčina ali veleposlanici v ZDA Sanji Štiglic, za vodjo gospodarskega resorja pa je zaokrožilo ime Franja Bobinca. Njegov vstop v politiko v Gorenju odločno zavračajo.

Čeprav je ministrsko mesto že zanikal, govorice o Stojanu Pelku kot kulturnem ministru še niso potihnile. Za kmetijstvo, promet ali okolje se zanima Jankovićev Gašpar Gašpar Mišič. Za zdravje, izobraževanje in obrambo pa naj bi bili kandidati SD-ja, kjer o imenih vztrajno molčijo. Potrdili so le število ministrstev. Za zdravje in socialo ter morda šport in kulturo se zanima tudi DeSUS.
Delitev po formuli 5-3-2-1
Razdelitev 5-3-2-1 je tako rekoč dogovorjena, torej pet resorjev za Pozitivno Slovenijo, trije za SD, dva za DLGV in en za DeSUS. Razmerje lahko podreta le še Virant in Erjavec, ki si neuradno oba želita vrh državnega zbora.