Bo zaradi DeSUS-a odšla še ena vlada? Foto: BoBo
Bo zaradi DeSUS-a odšla še ena vlada? Foto: BoBo
Koalicijski posvet pri premierki

Po pogovorih s koalicijskimi partnericami je predsednik DeSUS-a Karl Erjavec dejal, da ima občutek, da nižanja pokojnin letos ne bo. Tudi za prihodnje leto v stranki pri tem ostajajo neomajni.

Koalicija se je po Erjavčevih besedah dogovorila, da pripravi program, na katerih področjih bi lahko z dodatnimi ukrepi še privarčevali. Tak pregled je naloga ministra za finance, je pristavil. V tem svežnju bo pojasnjeno tudi glede morebitnega kriznega davka.

Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant o dogovoru glede pokojnin ni bil konkreten. Virant meni, da sta prvi dve zadevi, ki ju morajo narediti za uravnoteženje proračuna, racionalizacija javnega naročanja in boljše pobiranje davkov. Vse drugo pa pride pozneje.

Pojasnil je, da so se pogovarjali tudi o zmanjševanju števila občin, kar naj bi koalicijske partnerice načeloma podpirale. Dogovorile so se, da na ministrstvu pripravijo koncept, o katerem se bodo pozneje podrobno pogovarjali.
Posledice znižanja pokojnin še nepredvidljive
Erjavec sicer ni mogel oceniti političnih posledic, če bi se znižale pokojnine, a sam bi "zelo težko še naprej sodeloval v tej vladi". V DeSUS-u o morebitnih posegih v pokojnine še niso razpravljali, a Erjavec meni, da posegov v pokojnine ne smejo dopustiti. V sredo bo o tem že razpravljal izvršni odbor stranke.

Predsednik DeSUS-a je pred današnjim kolegijem spomnil, da je stranka v vseh vladah branila interese upokojencev. Zato ocenjujejo, da predlog, ki ga "ima v rokah minister za finance Uroš Čufer, ni ustrezen". Prepričani so namreč, da z zniževanjem pokojnin ne bodo rešili krize, temveč povzročili še več revščine pri upokojencih.

Sam je sicer že predlagal, da bi k uravnoteženju javnih financ v obliki kriznega davka prispevali tisti, ki prejemajo višjo plačo kot predsednik republike. Prvak DeSUS-a upa, da posegov v pokojnine ne bo, in opozoril, da bi bila politična nestabilnost v tem trenutku zelo nevarna za Slovenijo.

Koalicijski posvet pri premierki