Petrič po do zdaj veljavnih kriterijih ne more biti arbiter. Foto: EPA
Petrič po do zdaj veljavnih kriterijih ne more biti arbiter. Foto: EPA
Danilo Türk
Predsednik Türk je mnenja, da pri izbiri slovenskega arbitra ni potrebno hiteti. Foto: MMC RTV SLO

Arbitražni sporazum je bil na referendumu potrjen, zdaj pa Slovenijo čaka odločitev o tem, kdo bo njen arbiter v petčlanskem arbitražnem tribunalu. Imenovanje arbitrov pri nas določa poseben zakon o predlaganju kandidatov za sodnike mednarodnih sodišč.

Kot je za časopis Delo pojasnil nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude, je na podlagi določb zakona arbiter lahko le slovenski državljan, ki ima za sabo 15 let sodniške službe, 20 let opravljenih delovnih izkušenj po opravljenem pravosodnem izpitu, lahko pa je tudi univerzitetni učitelj prava. Poleg tega je sodnik mednarodnega sodišča lahko le nekdo, ki je mlajši od 70 let.

Petrič je rojen leta 1936
Zradi teh zakonskih omejitev iz izbora izpade edini do zdaj predvideni slovenski kandidat, ustavni sodnik in mednarodni pravnik Ernest Petrič, ki je rojen leta 1936. Kot je še povedal Ude, je izbor zožen na sedanje vrhovne sodnike, v poštev pa pridejo tudi profesorji prava ali člani mednarodnih sodišč iz Slovenije.

Ude: Znova razmislimo o kriterijih
Ena izmed rešitev, ki jih omenja Ude, je tudi sprememba zakona, saj je po njegovih besedah treba upoštevati, da je arbitraža ad hoc vendarle nekaj drugega kot mednarodno sodišče. Slovenija bi morala tako po mnenju Udeta o kriterijih za izbor sodnikov v arbitražah med državami znova razmisliti.

Pahor in Türk tudi o kandidatu za arbitra
Danes se bosta na rednem delovnem srečanju sešla predsednik republike Danilo Türk in premier Borut Pahor, ki bosta govorila o aktualnih vprašanjih. Pobudo za srečanje je dal predsednik vlade. Čeprav teme pogovora niso znane, se sogovornika ne bosta mogla izogniti vprašanju slovenskega kandidata za člana arbitražnega sodišča, ki bo odločalo o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Pahor se je po potrditvi arbitražnega sporazuma na referendumu zavzel za to, da bi bil slovenski arbiter dr. Ernest Petrič, predsednik Türk pa je prejšnji petek opozoril, da pri izbiri kandidata ne smemo hiteti in da je treba v razpravi o njegovem imenovanju spoštovati slovensko zakonodajo na tem področju.

Kandidata izbere predsednik republike
Zakon iz leta 2001 o predlaganju slovenskih kandidatov za sodnike mednarodnih sodišč, ki velja tudi za člane mednarodne arbitraže iz Slovenije, namreč določa, da mora ministrstvo za pravosodje objaviti razpis in prijave posredovati predsedniku republike, ki se nato do njih opredeli, potem pa primernega kandidata - ali pa tudi več kandidatov - pošlje v državni zbor. Ta kandidata potrdi na tajnem glasovanju z večino vseh poslancev.

Pahor je pozneje dejal, da bo o arbitru odločil tisti, ki je pristojen za njegovo imenovanje. "Če je predsednik države tisti, ki na koncu sprejme odločitev, mu bom, kolikor lahko, pri tej odločitvi le pomagal, sprejel pa jo bo on. Če je pristojnost drugačna, jo bomo spoštovali," je dejal. Pomembneje kot to, kdo je za imenovanje slovenskega predstavnika v arbitražnem tribunalu pristojen, je po Pahorjevem mnenju dobiti soglasje znotraj slovenske politike.