Slovenija
false
Slovenski in italijanski antifašisti vabijo na protishod v središču Gorice. Foto: Facebook
Organizator shoda je skrajno desničarsko gibanje CasaPound. Ob tem velja omeniti, da so pristojne institucije dale soglasje za dva shoda; tako gibanju CasaPound kot drugi manifestaciji - shodu, ki ga prireja deželni protifašistični laboratorij kot miroljubno protimanifestacijo. Najavljeno manifestacijo CasaPound gre postaviti v kontekst akcij in stališč dela (skrajnega) političnega spektra v sosednji demokratični Italiji, ki po našem razumevanju ne odražajo uradnih stališč italijanske vlade. Ena izmed prireditev, ki bodo potekale v nedeljo, 24. maja, in se je bo udeležil italijanski predsednik Mattarella, pa sodi v sklop dogodkov, ki jih je Italija uvrstila v svoj štiriletni program zaznamovanja 1. svetovne vojne. Tudi Slovenija (npr. osrednja letošnja slovesnost z odprtjem Poti miru) in druge evropske države so pripravile podobne programe, s katerimi želijo spomniti in predvsem opomniti na grozote vojne. Te slovesnosti se bo udeležil tudi veleposlanik Republike Slovenije v Italijanski republiki, večerne spominske slovesnosti v Trstu pa generalna konzulka Republike Slovenije. V pogovorih z italijansko stranjo smo izrazili zaskrbljenost, ki se pojavlja v Sloveniji, zaradi sobotnega shoda CasaPound, obenem pa izrazili prepričanje, da bo glavno sporočilo omenjenih nedeljskih slovesnosti mir in skupna evropska prihodnost. Italijanska stran je potrdila, da bosta nedeljski proslavi poklon in izkaz spoštovanja vsem padlim v 1. svetovni vojni, v upanju, da se morija nikoli več ne ponovi.
 Stališče MZZ-ja o shodih v Gorici
false
Neofašistični sprevod CasaPounda bo potekal pod sloganom Italija, vstani, bori se in zmagaj. Foto: MMC RTV SLO
Gre za neofašistično skupino - ki je odkrito ksenofobna, rasistična in nasilniška ter povezana s parlamentarno politiko (sodeluje s stranko Lega Nord). Skupina na prvi pogled ne deluje fašistično - ne uporablja tradicionalne fašistične ikonografije in se skriva pod masko dobrih, domoljubnih Italijanov. Na kompleksna vprašanja, ki jih med drugim prinaša tudi ekonomska kriza, ponujajo preproste odgovore.
 Antifašist Matevž o CasaPoundu
false
Organizatorji protishoda poudarjajo, da je prva svetovna vojna na Goriškem zahtevala 20.000 življenj, zato stoletnica začetka morije lahko predstavlja le dan žalovanja, kar so pokazali s postavitvijo 253 križev na goriškem glavnem trgu. Foto: Elio Devetak (CC-BY)
VIDEO
Pred fašističnim shodom v...
VIDEO
Fašistični shod v Gorici

Dodaj v

"Fašiste ven iz Gorice"

Fašistični in antifašistični shod ob 100. obletnici vstopa Italije v 1. svetovno vojno
22. maj 2015 ob 06:28,
zadnji poseg: 22. maj 2015 ob 16:45
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Gorici se napoveduje precej pester konec tedna, saj je v soboto napovedana povorka neofašistov po goriških ulicah. Ločeno bo potekal tudi antifašistični shod, katerega udeleženci se bodo predhodno zbrali na goriški železniški postaji in se odpravili proti osrednjemu goriškemu trgu Travnik.

V soboto mineva 100 let od vojne napovedi Italije Avstro-Ogrski. S tem dejanjem je Italija uradno vstopila v 1. svetovno vojno na strani poznejše zmagovalne sile antante. Vojaški spopad med Italijo in habsburško monarhijo je bil najintenzivnejši v krajih ob slovensko-italijanski meji, kar je najbrž eden izmed vzrokov, da se je italijansko neofašistično socialno gibanje CasaPound odločilo, da bo v počastitev obletnice pripravilo pohod v Gorici, kamor so povabili svoje privržence iz celotne Italije. Pričakujejo jih od dva do tri tisoč.

Na napovedan shod neofašistov se je odzval slovenski Premier Miro Cerar in dejal, da gre za zelo skrb vzbujajočo stvar, na katero gleda z velikim odporom. O shodu se je že pogovarjal z ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar, saj tudi slovenski pristojni organi zadeve spremljajo in se pripravljajo. "Še bolj je zadeva lahko neprimerna in škodljiva, če bi se ta skupina podala prek meje," je dodal in poudaril, da se bo moralo ostro odzvati tudi zunanje ministrstvo.

"Gre vsekakor za provokacijo, ki je velika," je še dejal Cerar. Dodal je, da je o tem danes v Rigi, kjer poteka vrh vzhodnoevropskega partnerstva, govoril tudi z italijanskim zunanjim ministrom Paolom Gentilonijem in italijanskim premierjem Matteom Renzijem.

Minister za zunanje zadeve Karel Erjavec je zaradi bližajočega se shoda na to posebej opozoril italijansko veleposlanico v Ljubljani Rossello Franchini Sherifis, slovenski veleposlanik v Rimu Iztok Mirošič in generalna konzulka v Trstu Ingrid Sergaš pa sta problematiko izpostavila tako na državni kot deželni ravni v Italiji. Iz MZZ-ja so še sporočili, da verjamejo, da bodo italijanske oblasti, ki so dale dovoljenje za shod, v skladu z njihovo zakonodajo poskrbele, da ne bo prihajalo do incidentov in da se shod ne bo razširil na slovensko stran.

Protesti zamejcev
Napovedana neofašistična manifestacija je v preteklih dneh povzročila srdit odziv med slovenskimi zamejci, pa tudi pri italijanski levici. Po poročanju Primorskega dnevnika je predsednik slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Rudi Pavšič naslovil pismo na vladno komisarko v Furlaniji - Julijski krajini Francesco Adelaide Garufo in jo opomnil, da je napovedani shod močno skrb vzbujajoč za vse slovenske in italijanske demokrate in antifašiste, saj gre za žalitev vrednot, na katerih temelji sama italijanska ustava.

"Na vas se obračamo s prošnjo, da storite vse, da ne bi prišlo do napovedanega shoda, saj je apologija fašizma in njegovo poveličevanje zakonsko prepovedano. S tem se pridružujemo številnim županom in drugim organizacijam, ki so v teh dneh izrazili odločno nasprotovanje takšnim in podobnim provokacijam," je zapisal Rudi Pavšič.

"Slovenci, ki živimo in delamo v Italiji, se pravi slovenska narodna skupnost, smo seveda ogorčeni nad napovedanim shodom novofašistov, ki se skrivajo za imenom CasaPound, ogorčeni pa so tudi vsi tisti ljudje, ki na Goriškem še vedo, kako težko je bilo živeti ob meji po drugi svetovni vojni, ki je pustila veliko sirot na obeh straneh meje, prizadela pa je tudi vse, ki ob njej od vedno živimo. Gre za grob napad na sožitje in mirno sobivanje ob meji, tudi zaradi izbire datuma in kraja, saj gre za proslavljanje stoletnice vstopa Italije v prvo svetovno vojno, ki je že tako in tako prinesla veliko gorja. Dejstvo, da se desničarska občinska uprava v Gorici spreneveda, je seveda skrb vzbujajoče, saj je ob isti uri napovedan shod skrajne levice in zmernih levičarjev, ki bo sicer šel po drugi poti, a vedno v središče mesta. Zatiskati si oči pred dejstvom, da je gibanje CasaPound novofašistična organizacija, pa je tudi sprenevedanje. Sam le upam, da se ne bodo v Gorici v soboto popoldan zgodili izgredi," je za MMC povedal Jurij Paljk, odgovorni urednik zamejskega tednika Novi Glas.

Zelena luč goriških občinskih svetnikov
Goriški mestni svetniki pa sprevodu privržencev CasaPounda ne nasprotujejo in so zavrnili zahtevo svetnika Zveze levice Emanueleja Trainija po prepovedi shoda. Nasprotniki neofašistične manifestacije so zato na osrednjem goriškem trgu Travnik že postavili 253 križev, da bi izrazili svoje nasprotovanje. Hkrati pa je tam napovedano tudi veliko protifašistično zborovanje, ki se ga bodo udeležili tudi številni Slovenci.

"Prvič: Z ustavo Republike Italije je prepovedano javno poveličevanje idej fašizma, njegovih protidemokratičnih načel in rasizma. Drugič: V večkulturni Gorici, kjer so sobivali Slovenci, Italijani, Furlani, Avstrijci in Judje, je 23. maja 1915 odjeknila prva eksplozija, ki ji je sledilo uničenje celotnega mesta, zato Gorica ni simbol veličine italijanskega naroda, kot pravi CasaPound, temveč nema priča človeške katastrofe. Tretjič: Vojna ni razlog za praznovanje. Prva svetovna vojna je samo na tem območju zahtevala 20.000 življenj, zato stoletnica začetka morije lahko predstavlja le dan žalovanja, kar smo pokazali s postavitvijo 253 križev na goriškem glavnem trgu v soboto, 19. maja. Ta akcija bolje kot tisoč besed opiše naša stališča," so v sporočilu za javnost med drugim zapisali organizatorji protestnega shoda.

Kdo ali kaj je CasaPound?
CasaPound (poimenovan po znanem ameriškem pesniku Ezri Poundu, po prvi svetovni vojni se je preselil v Italijo in postal simpatizer fašizma) je prvi italijanski skrajno desničarski socialni center, ki je nastal v nezakonito zasedenem poslopju in ima zelo pestro kulturno in politično dejavnost. Ima tudi svoj podmladek Študentski blok (Blocco Studentesco), ki je priljubljen med številnimi italijanskimi študenti. Prispevek o tem je leta 2010 pripravila italijanska dopisnica RTV Slovenija Mojca Širok.

"Sklicujemo se na zgodnji fašizem, toda tudi vsega ostalega ne zanikamo, saj menimo, da je bila to temeljna izkušnja za naš narod. Takrat je bila ustvarjena italijanska socialna država, za nas je pomembna tudi junaška plat tega obdobja. Seveda pa se popolnoma zavedamo, da leta 2010 pač ne moreš naokrog v fezu, s črnimi srajcami in Mussolinijevimi slikami," je tedaj povedal eden izmed predstavnikov Študentskega bloka.

"Prepričani smo, da je bil fašizem revolucionarno gibanje, ki se je razvijal in oblikoval do začetka vojne, potem je propadel tudi zaradi velikih napak, ki so bile storjene in ki so od fašistične revolucije oddaljile Jude. V Italiji imamo kulturni problem, ki nas potiska v permanentni kulturni geto. Živimo v diktaturi antifašizma, ki nam ne dovoli, da mladini povemo svojo različico dogodkov, to pa zato, ker obstajajo tabuji," pa je razložil Gianluca Iannone, voditelj CasaPounda, ki zdaj velja za eno najvplivnejših neofašističnih gibanj, razširjeno po vsej v Italiji.

Slovenska odprava v Gorico
Združena levica je pozvala vlado, naj Italiji pošlje noto, s katero bi poskušali doseči preprečitev sobotnega shoda v Gorici. Uradnega vladnega odziva še ni bilo, na MZZ-ju pa so jim razložili, da bodo pač pozorni na dogodke, ki bodo potekali v Gorici. Svoj prihod na protifašistični shod so napovedali tudi predstavniki slovenskih protifašističnih aktivistov.

"Organizira se poseben avtobus iz Ljubljane, večina pa se odpravlja z osebnimi avtomobili. Komuniciramo in koordiniramo se z Antifašistično koordinacijo (fronta različnih skupin, ki se je posebej za ta namen vzpostavila na italijanski strani) in z iniciativo Fašisti ven iz Gorice," je povedal "antifa" Matevž iz Ljubljane in dodal, da so se v Ljubljani zainteresirane skupine in posamezniki sešli na protifašistični skupščini, v katero so med drugim vključeni Ženski pevski zbor Kombinat, Socialni center Rog, Puntarji, APL - Anarhistična pobuda Ljubljana, sicer pa se organizirajo tudi v drugih krajih, npr. v Mariboru, Posavju, Tolminu ... Njihov namen pa je odločno in jasno sporočiti, da ponovnega vzpona fašizma ne bodo dopustili in da je čaščenje klavnice vojn nedopustno.

Gregor Cerar, Tadej Vetrih
Prijavi napako
Komentarji
KLIPAN
# 22.05.2015 ob 06:39
Zatreti v kali!!!
Kekec99
# 22.05.2015 ob 06:36
Se vidimo v soboto, mogoče še do Trsta skočimo.
Geres*
# 22.05.2015 ob 07:09
@zemljemerec: Zame, kot Tminko, to ni nepomembna mikro provokacija. Predvsem manjka oster odziv politike v Furlaniji. Saj se lahko tudi v Nemciji pojavijo taki shodi, ampak tam je v startu zelo oster poziv politike. Italijani radi pozabijo, da so bili okupatorji, tako kot Nemci. Samo stran so vedno prikladno zamenhali in je zato zgodovina do njih bistveno bolj prizanesljiva kot do Nemcev.

Sedaj tudi vidim, da se organizira prevoz iz Lj. Jaz bom v Gorici. Pozivam pa tiste, ki se bodo udelezili proti-shoda, da se obnasamo civilizirano. In jim ne damo nikakrsnega povoda, da nas zmerjajo z drhaljo. Ultrasi ostanite doma, ne nam delat sramote!
marko5555
# 22.05.2015 ob 07:09
FAšisti bodo korakali po Gorici. Mi bomo hodili po poti miru v Brdih. Vsekakor je pot miru veliko lepša kot pot fašiszma. Smrt fašizmu, svoboda narodu!
direndaj
# 22.05.2015 ob 22:20
SMRT FAŠIZMU!

Za presojanje vzrokov upora Črnih bratov je treba poznati delovanje fašizma v tistem času. V Trstu so se 12. junija 1927 sestali tajniki fašistične stranke za Trst, Gorico, Pulo, Videm, Zadar in Reko. Na podlagi njihovih sklepov je fašistična vlada v Rimu dokončno prepovedala slovenski jezik, vsa slovenska društva, časopise in politično-gospodarske ter kulturne organizacije. Vsa njihova lastnina je bila zaplenjena in predana italijanski državi. Ta lastnine še dandanes ni vrnila lastnikom! Viri govorijo, da se je kmalu po aneksiji pričela splošna fašistična ofenziva proti slovenskim narodnim ustanovam. Moj oče je bil tedaj star 14 let, dovolj star, da je občutil in razumel razmere. V Trstu so Italijani že avgusta 1919 zažgali slovenski Delavski dom. Dne 13. julija 1920 so požgali še slovenski Narodni dom, ki je bil zgrajen leta 1904 po načrtih evropsko priznanega arhitekta Maksa Fabianija (1865-1962) iz Kobdilja pri Štanjelu. Gasilcem so fašisti prerezali cevi, da niso mogli gasiti, zaprli so vse izhode iz stavbe. Istega dne so fašistične horde v Trstu opustošile številne slovenske trgovine, kavarne, prostore Jadranske banke, Ljubljanske kreditne banke, Splošne hranilnice in tiskarno dnevnika Edinost. Ti dogodki so odmevali po primorskih družinah. Nadnje se je zgrnil Damoklejev meč in pahnil ljudi v stanje, v kakršnem še niso bili.

Narodni dom v Trstu pred požigom

Ena izmed najbolj pomembnih knjižnic z bogatim knjižničnim fondom iz obdobja prve svetovne vojne je bila Slavljanska (Slovenska) čitalnica v Trstu, ustanovljena leta 1861, s sedežem v Narodnem domu. Bila je last slovenskih društev in ustanov. Ob požigu je zgorel tudi ves njen knjižnični fond.

Narodni dom bil večnamensko poslopje, v njem so delovale številne organizacije, med njimi društvi Sokol in Edinost, gledališče, hranilnica, kavarna in hotel. Narodni dom je bil simbol slovenske navzočnosti v mestnem središču in trn v peti Italijanom.

Narodni dom v Trstu po požigu

V letih 1919-1921 so Italijani porušili 134 slovenskih društvenih stavb. Med njimi je bilo 100 slovenskih prosvetnih društev, 21 delavskih zbornic in 3 zadruge. Dne 10. februarja 1921 so v Trstu uničili tiskarno 'Dela'. Tiskarno Edinost so v teh letih sedemkrat razdejali, razbili njene stroje, prostore in opremo. Od decembra do junija 1921 so jo sedem krat pustošili.

Na dan volitev v rimski parlament, 15. maja 1921, so fašisti ubili 12 Slovencev in številne ranili ali jih preganjali po vsej Primorski in Istri, da Slovenci ne bi mogli izvoliti svojih predstavnikov. Italijanska oblast je 6. maja 1921 zaplenila Narodni dom na Proseku, 20. junija 1921 so uničili prostore prosvetnega društva Zora, 8. septembra 1921 so razdejali slovensko telovadnico v Rojanu, 2. novembra 1921 so zažgali Narodni dom pri Sv. Ivanu v Trstu z vsemi slovenskimi knjigami v čitalnici, 12. novembra pa so popolnoma uničili še Narodni dom Adrija v Barkovljah. Dne 20. novembra 1921 so upepelili dvorano Slovenskega prosvetnega društva v Rojanu, 26. novembra 1921 so zažgali Delavski dom v Gradišču; 27. novembra so zažgali Mašerovo gospodarsko poslopje v Kobaridu zaradi proslave, s katero so se Primorci poklonili pesniku Simonu Gregorčiču, 21. marca so zažgali sedež Prosvetnega društva Svoboda v Renčah, 22. Junija 1922 so zažgali župnišče in gostilno v Drežnici, istega dne so trikrat podtaknili ogenj v župnišču v Kobaridu, 27 junija 1922 so razdejali prostore prosvetnega društva v Starem selu, napadli vernike med mašo in vlačili župnika Jarca za noge po cerkvi (Miroslava Cencič, 1997). Fašisti so uničevali vse, kar je bilo slovenskega, od Istre, Primorja, čez Kras in Gorico do Kobarida, na Postojnskem in Pivškem. Odpustili so slovenske železničarje, občinske, poštne, sodne in druge uslužbence slovenske narodnosti. Njihove družine so bile obsojene na životarjenje in obup. Leta 1922 so italijanske oblasti prepovedale uporabo slovenščine na sodiščih. Leta 1923 je bila zadnja matura v slovenščini v Tolminu. Istega leta je moralo petdeset tisoč slovenskih družin v Tržaški pokrajini pod prisilo spremeniti svoje priimke iz izvorno slovenskih v italijanske. Leta 1928 je italijanski državni zakon št. 383 prepovedal krstiti slovenske otroke s slovenskimi imeni! Italija je 24. aprila 1924 izdala zakon o poitalijančenju slovenskih krajevnih imen, leta 1925 pa so z zakonom odstavili še vse preostale slovenske župane in jih nadomestili z italijanskimi podestati. Dne 2. novembra 1926 je bil črn dan za Gorico. Tega dne so Italijani uničili slovenski Kulturni dom, kjer je bil sedež številnih slovenskih društev in zvez, uničili so Katoliško tiskarno in uredništvo Goriške straže, vrh vsega pa še Trgovski dom, najlepšo stavbo v Gorici. Fašisti so iz zgradbe zmetali vse stole, knjige, note, glasbene inštrumente ter vse skupaj zažgali na cesti, ob tem pa divje plesali. Pozneje so italijanske oblasti dom zaplenile in ga nikoli več niso vrnile Slovencem.

Škvadra fašistov se je 2. maja 1926 sredi Postojne znesla nad spomenikom velikega notranjskega domoljuba, pesnika, skladatelje in politika Miroslava Vilharja, ki je bil postavljen leta 1906. Popackali so ga in delno poškodovali. Domačini so ga nato postavili v kot za cerkev, da bi manj bodel v oči. V začetku aprila 1941, na predvečer napada na Jugoslavijo, so ga povsem in dokončno razdejali. (Vir. Silvo Fatur, Zgodba o TIGRU, 2007, str. 22)

Oče mi je pripovedoval, da se je moj nono Jožef tedaj spraševal: 'Ali je to civilizacija? To je barbarstvo! Cesar Franc Jožef se ni nikoli tako obnašal. Je to kultura velikega in mogočnega tako opevanega rimskega cesarstva! Tako je počel Neron, ko je zažgal Rim in nato obtožil kristjane in jih moril. Med temi je tudi sveti Peter, ki so ga križali z glavo navzdol. Ali bodo tudi nas Primorce tako križali in obsodili na smrt z glavo navzdol zato, ker smo Slovenci in hočemo to tudi ostati?

Rapalska pogodba je obsodila Slovence na življenje pod Italijo, ne da bi jim določila narodnostne pravice, ki pripadajo vsakemu narodu. Fašistične »squadre d'azione«, ustanovljene v Trstu že leta 1920, so bile neizprosne, kajti kadre zanje je Italija pošiljala iz notranjosti Apeninskega polotoka, večinoma iz zaostalih in revnih krajev in iz juga Kalabrije. Ti so bili najbolj nacionalistično represivno nastrojeni do Primorcev slovenske narodnosti.

Leta 1926 so izdali poseben Zakon o zaščiti države ter ustanovili posebno fašistično sodišče za zaščito države. Že to, da so pri nekom našli slovensko zastavo, je bilo dovolj, da so ga konfinirali na oddaljene italijanske otoke. V Čezsoči so zaradi petja slovenskih pesmi leta 1926 zaprli triindvajset slovenskih fantov. Takrat je bilo 183 slovenskih učiteljev iz službe odpuščenih, 20 predčasno upokojenih, 402 učitelja so premestili v notranjost Italije, 87 jih je emigriralo v Kraljevino Jugoslavijo, 316 pa se ni moglo oz. smelo po koncu prve svetovne vojne vrniti domov. Skupaj je v desetih letih od 1918 do 1928 na Primorskem slovenski narod ostal brez 993 učiteljev. Poleg vseh nasilnih dejanj in uničenja lastnine so italijanski fašisti pod zaslombo države Italije v letih od 1918 do 1941 umorili nekaj sto Slovencev, od tega veliko večino brez kakršne koli obsodbe. V zaporih so slovenske osumljence zasliševalci strahotno mučili. Pretepali so jih, jim vlivali vodo v usta, lomili kosti, jih obešali za noge, jim v usta vlivali strojno olje, bencin in ricinus. Skupine pobesnelih italijanskih šovinistov in fašistov so nenehno razgrajale po Trstu, Gorici ter ostalih istrskih, tržaških, goriških in videmskih mestih ter ustrahovale Slovence. Težke so bile številne usode narodno zavednih Slovencev, ki so jih preganjali, šikanirali, mučili, pobili … Mnogi so zaradi nasilja prezgodaj umrli. (Vir: Očetovo pripovedovanje, ustno izročilo mojega nonota Jožefa; Fatur, 2007, Hervardi : 'Boj za zahodno mejo in organizacija TIGR').

Povsod po šolah in javnih ustanovah so bili napisi: »Tu govorimo samo italijansko.«

Fašistični režim je že otroke obeh spolov rekrutiral v svoje formacije:
- otroke od 4 do 8 let v Figli della Lupa
- otroke od 8 do 14 let v Balilla
- mlade od 14 do 17 let v Avanguardiste
- mladino od 18 do 21 let v Giovani Fascisti
Mladi so bili združeni v Fasci Giovanili di Combattimento in v l'Opera Nazionale Balilla. Študenti v starosti od 18 do 28 let so bili včlanjeni v Gruppi univerzitari fascisti.
Fašistična ideologija z Mussolinijem na čelu se je zavzemala za vojsko po zgledu starega Rima (dell' Antica Roma), fašistična Italija naj bi postala mednarodna vojaška velesila.

Ideološke pritiske in nasilje so izvajali tudi nad primorskimi dijaki slovenske narodnosti, zato so se Črni bratje spontano uprli. Mladoletnike so pošiljali v bataljone vojaškega drila, kot so Battaglione della GIL, poslali so jih v Formio, Gaeto in Scauri kot legije črnih srajc (legione Camicie Nere). Trupe so odhajale v Libijo (Tripoli in Misurato) in se pripravljale za bojevanje na drugih vojaških žariščih v drugi svetovni vojni. Fašistični režim si je izmislil posebne bataljone, da bi tisočem za vojno sposobnim slovenskim mladeničem onemogočil odhod v partizane.

Vojaške oblasti so osnovale posebne delovne čete v vojaških uniformah, ki so razpolagale le z opremo, nujno za preživetje. Bili so pod strogim nadzorstvom in brez orožja. Druge, politične nasprotnike, so pošiljali v stroge fašistične zapore, kjer so oporečnike z ugovorom vesti ali če so se kakor koli uprli, mučili in z njimi sploh nečloveško ravnali. Vir: pripovedovanje mojega očeta; Milan Pahor, Dol skozi boj do svobode, Gorica, 1977)
krejzi
# 22.05.2015 ob 07:09
@zemljemerec

medijsko napihovat? to praktično šele drugi in mogoče malo bolj razdelan prispevek o sobotnem dogodku; v bistvu je zelo malo medijsko pokrit! ko bodo ti "mikro nepomembne provokacije" pred tvojim lastnim domom, kaj boš potem? potem bo spet prepozno. in tisti, ki gredo v Gorico so, verjemi, tudi nasprotniki domobranstva, ki ni nič drugega kakor podružnica fašizma. in ne bi me čudilo, če bi se slovenski neodomobranci in neofašisti pridružili temu shodu. mimogrede, tudi doma nekateri skušamo "popucati" teren, vendar je to res težka naloga, vsekakor pa ni Sizifovo delo!

Jutri vsi v Gorico! Smrt fašizmu - svoboda narodu! NO PASARAN!!!

P.S. IDS je odlično na kratko opisal CasaPound: http://www.demokraticni-socializem.si/gorica-23-maj-proti-neofasizmu-in-proti-povelicevanju-imperializma/ ... Poleg tega bo v kratkem izšel tudi moj lasten izvirni znanstveni članek o "fašizmu brez obraza", ki se praktično dotika iste teme in obravnava našo lokalno nacionalsocialistično frakcijo, tako da zemljemerec, ne ti meni o tem da ne čistimo "pred nosom"...
Ernesto
# 22.05.2015 ob 23:26
Pa še en vic, v katerem je veliko resnice. Po drugi svetovni v času tržaške krize, se srečata italijanska in jugoslovanska delegacija. Jugoslovani predlagajo - pošljimo oboji na mejo svoje najboljše enote v razmerju 1:1, za en teden se spopademo, zmagovalec vzame tisto kar je zasedel. Italijani vsi zgroženi - Rima pa ne damo.
joda
# 23.05.2015 ob 09:24
Afterburner
@joda
Da nam na italijanski meji fašisti trkajo na vrata - ni dobro

Da pa nam domačo zemljo še vedno teptajo komunisti, je pa še slabše.


V Sloveniji leta 2015 celo vodijo največjo opozicijsko stranko !
dvorednik
# 22.05.2015 ob 23:28
Smrt fašizmu in domačim hlapcem - svoboda narodu!
dule1003
# 22.05.2015 ob 08:07
Samo primorci vedo kaj pomeni fašizem in njim je treba verjeti in jim slediti, ostali ste pa lahko samo"preveč pametni".
REsnica
# 22.05.2015 ob 07:21
zemljemerec
Dejte že nehat medijsko napihovat eno nepomembno mikro provokacijo


za množice "zavednih" slovencev in evropejcev podobnih zemljemercu je eurosong precej bolj vreden polnenja medijskega prostora in naših glav.
eurosong sprazni še tisto kar je vrednega v glavah in potem smo vsi enako bebavi in praznoglavi .

ker mi ni vseeno GREM na shod!!!
joda
# 23.05.2015 ob 09:23
Afterburner
Janez Janša in njegovi podporniki so partijo še pravočasno prečitali in postali njeni politični nasprotniki,


Ivan ni nič prečital, ivana so vrgli iz partije.
joda
# 22.05.2015 ob 23:00
Da nam na italijanski meji fašisti trkajo na vrata - ni dobro
Ernesto
# 22.05.2015 ob 23:21
Najkrajša knjiga na svetu, knjiga o italijanskih vojnih herojih, njih so pred sabo gnali razno razni abesinski rasi, s sulicami in cunjo okrog pasu.... Grki so jih ob poizkusu okupacije tako naklestili, da so morali klicati na pomoč Dolfeta. Moj stari oče je pa vedel povedati - da je bila jeseniška gimnazija (Jesenice so 1941 najprej okupirali Italijani) po tem, ko so v njej nekaj noči prespali majhni črni Kalabreži, pomazana z drekom, ker očitno ta "velika" nacija ni znala uporabljati stranišč.
Vision
# 22.05.2015 ob 09:42
Keri kreteni na forumu.... Goričanom pridejo v mesto paradirat fašisti, vam pa je najbolj pomembno, kdo bo na proti-shodu. Ne sme bit iz levice, ne sme bit veren, ne sme bit iz SDS, ne sme bit anarhist, ne sme bit partizan, ne sme bit potomec partizana, ne sme bit.... A sami, kdorkoli in karkoli že ste, pa boste žrli čips doma na kavču in gledali Evrovizijo.

Meni, da pred hišo paradirajo in provocirajo fašisti/nacisti, mi je vseeno kdo mi priskoči na pomoč, da jih zradiram z ulice, če jih že politika podpira pri povorkah. Temu se reče sodelovanje. Vi, pa ste kao proti njim, nekaj bi naredili da jih ne bi bilo, z njimi se ne strinjate, ampak ne strinjate se z onimi, pa tistimi, pa zvezda, pa zastava, pa jok in stok... Pol pa mencate, pa stopicljate na mestu kot zgubljen otrok v shoping centru, naredite pa nič. Samo bevskanje pa lajanje brezzobih psov na forumu. Res dosežek.
KLIPAN
# 22.05.2015 ob 08:30
Sedaj desničarji očitajo levičarjem, da se gredo upirat fašizmu, ki je vedno v svoji zgodovini teptal Slovence.
Dragi desničarji, ZAKAJ pa se vi ne greste upirat, ZAKAJ pa se vi ne organizirate, saj ste vendar Slovenci, ali?????
Desničarji Slovenci-veliki domoljubi, podpirajo pa tiste, ki sovražijo Slovence!!!!!?????
A vam bo kdaj jasno, zakaj vas ne razumemo?
Geres*
# 22.05.2015 ob 06:57
No zdej ko sem to prebrala... Jutri grem v Gorico! Mislim, da bi mogli kake avtobusne prevoze iz Slovenije organizirat!
direndaj
# 22.05.2015 ob 23:46
VSTAJENJE PRIMORSKE

Nekdaj z bolestjo smo v sebe zaprli
svoje ponižanje, svoje gorje,
krik maščevanja na ustnih zatrli,
ga zakopali globoko v srce.

Toda glej, planil vihar je presilen,
kot pajčevine raztrgal okov,
šinil je zopet žar novega dneva,
tja do poslednjih primorskih domov.

Strojnice svojo so pesem zapele,
zrak je pretreslo grmenje topov,
širne poljane so v ognju vzplamtele,
klic je svobode vstal sredi gozdov.

Vstala Primorska si v novo življenje,
z dvignjeno glavo korakaj v nov čas!
V borbah, ponižanju, zmagah, trpljenju
našla si končno svoj pravi obraz.
Galaxy
# 22.05.2015 ob 18:57
1234 Ramones

roma11
verjamem, da so boljše živeli pod Italijo kot pod Jugoslavijo, vendar v šolah, na raznih uradih in cerkvah je bila dovoljena le italijanščina, slovenščina je bila prepovedana. Z generacijami bi se vsa slovenska manjšina razgubila in bi bili Italijani in nič več Slovenci. Če ti je to še vedno O.K. ne vem, vendar to je bil cilj italijanskih fašistov.


Točno tako kot si napisal. Moja nona ( babica ) je bila skoraj vsak dan v šoli tepena od italjanskih nun, ker se je s ostalimi dekleti pogovarjala v slovenščini. Mojega pra nonota ( pra ded ) so italjanski fašisti skoraj 3 dni pretepali in mučili, ker ni hotel izdat kje se skrivajo njegovi sinovi TIGRovci.

Ponosen Primorc

afterburner

Pohvale vredno tvoje obsojanje genocida nad Indijanci.
SamoRes
# 22.05.2015 ob 12:15
Tu ni tema komunizem niti katolicizem, tu je tema fašizem, ki je že nekoč priključil del Slovenije Italiji in Slovence poniževal ter pobijal.
Če tega naši desničarji ne morejo doumet in se ne pridružijo protestom, potem niso Slovenci.
stewie
# 22.05.2015 ob 10:55
Es, saj so ti že drugi replicirali glede uporabe italijanskega jezika, sam dodajam le to, da te očitno prav nič ne motijo zločini fašistov, ki so se na istem ozemlju dogajali že prej. Ne, tebe motijo edino komunisti, vse ostalo ti je bolj sprejemljivo, ker je to kao domoljubno, a ne?
Tudi to te ne moti, da pri Italijanih še celo država sama podpira taka manipuliranja z zgodovino, da ob fotografiji streljanja slovenskih talcev s strani fašistov govorijo, kako na fotografiji partizani streljajo Italijane? Že tako daleč so prišli, da to govorijo tudi o fotografiji, ki v resnici prikazuje izgon Judov iz Francije s strani nacistov. Prava groteska pa je bila, ko so prikazali fotografijo izkopavanja množičnega grobišča v Srebrenici(!), kako gre za partizanske fojbe, polne italijanskih trupel. Šele, ko so videli, kako eden od izkopavajočih na sliki nosi kavbojke, so ugotovili, kako so ga biksnili.
In če so pogledi Severne Lige o tem, kako je treba tujce takoj nagnati ven, in zaradi problemov z begunci, ki prihajajo v Italijo na njenem Jugo, delajo kažin na povsem drugem koncu njene države proti povsem drugim tujcem, zate legitimni, potem res nimaš treh čistih. Ampak od nekoga, ki pljuva po uspehih lastnih rojakov v športu proti svetovni konkurenci, česa pametnejšega itak ni za pričakovati.
Jethros
# 22.05.2015 ob 10:47
Es
# 22.05.2015 ob 10:35
Kako naši levičarski pravičniki, ki se tako zavzemajo za človekove pravice in pravice narodov do uporabe njihovega jezika, vedno pozabijo kako so sami izbrisali vsako sled italijanskega jezika iz Jugoslavije po drugi svetovni vojni. To seveda ni vrsta fašizma? Res neverjetno, kakšno kolektivno zgodovinsko farso poskušajo skonstruirati.

Uuau kera ignoranca, pa saj ni čudnega, da pišete take idoitizme. Italijanski jezik je od konca vojne dalje ostal na obali kot drugi jezik. Jao meni...vsako sled so izbrisali ja...pa kje vi živite, v kleti kake cerkve?
stewie
# 22.05.2015 ob 10:38
A na slovenski obali in v nekaterih predelih Istre ni italijanščina drugi uradni jezik? Toliko o izbrisu vseh sledi jezika.
Sicer je pa vsaka resna debata nemogoča z osebki, ki naravnost obžalujejo, na Nemčija in njene fašistične zaveznice niso zmagale vojne, bojda bi za slovenski narod to bilo še najbolje - pač večji standard in demokracija, a ne...
KLIPAN
# 22.05.2015 ob 08:47
@pobrisan
"Kdo pa plača tale avtobus? Da ne bo krit iz državne malhe...."

Brez skrbi.
Seveda si se isto vprašal, ko je Janša na Zbor za republiko vozil ljudi z avtobusi iz cele Slovenije.
krejzi
# 22.05.2015 ob 07:11
@Geres*

kontaktiraj koga, ce je se prosto za prevoz (samo malo pogooglaj, pa ti bo hitro jasno :)), ker so se prijave za avtobus. po mojih informacijah, ze zaprle. ce ne pa pisi meni na privat.

LP
espero
# 23.05.2015 ob 09:07
Med vojno l 1942. Tam nekje na briškem so fašisti v hišo nagnali 20 ljudi med njimi otroke in hišo zažgali. Kdo je odgovarjal za ta fašističen zločin.?
Ernesto
# 23.05.2015 ob 00:38
@burny
Smešen si za crknit, mali nepomembni bivši član KP in vodja brigad v Kumrovec in Jajce naj bi pognal v beg JLA. Hahahajahahahkhaha. Če ne bi bilo Milana bi ti danes govoril srbsko. Hvala tovariš Milan.
Partizan Miha
# 23.05.2015 ob 14:03
afterburner- lahko greva po tvoje. Fašiste lahko povežem z nacisti, naciste lahko povežem z neonacisti, te pa lahko povežem z prvo vseslovensko vstajo in JJ-m, ki jih je tja povabil. Pa ne briga me kaj je odločil dz. Vsi vemo resnico.
Ernesto
# 22.05.2015 ob 23:12
Kmalu pokliče nas Trst in Gorica,
divje odmeva bo krik sred noči,
in maščevana bo Bazovica,
ob zori krvavi, nebo zažari.
1234 Ramones
# 22.05.2015 ob 18:06
roma11
verjamem, da so boljše živeli pod Italijo kot pod Jugoslavijo, vendar v šolah, na raznih uradih in cerkvah je bila dovoljena le italijanščina, slovenščina je bila prepovedana. Z generacijami bi se vsa slovenska manjšina razgubila in bi bili Italijani in nič več Slovenci. Če ti je to še vedno O.K. ne vem, vendar to je bil cilj italijanskih fašistov.
Krissssss
# 22.05.2015 ob 10:50
Jst ne bom mogu pridt ampak ce bo kdo od vas tm prosim spuste jim ta komad

Ernesto
# 22.05.2015 ob 10:44
@es
Vsako sled italijanskega jezika ahahaha - lažeš. Italijanska manjšina na obali je najbolje zaščitena manjšina v Evropi.
sintaksa
# 22.05.2015 ob 10:41
ah, sej to je jasno, da imamo Slovenci v krvi kar nekaj fašistične logike, ampak da nekateri zagovarjajo shod italijanskih fašistov... če ne bi videl, ne bi verjel.

Imamo ljudi, ki bi danes potegnili z italijanskimi fašisti in neonacisti, samo da bi odgnali slovensko levico. In oni se imajo za največje domoljube!?

Hlapci, fantje, hlapci slovenski, bojite se soočit s Slovencem in doseči neko vzajemno spoštovanje in mirno življenje, pa se raje priključite tujim fašističnim neizobražencem in upate, da bodo drugi rešili vaš problem?! Ne bodo ga. Sami ga boste mogli. Ampak, če ste bili 70 let tiho kot riti, verjamem da boste tiho tudi naslednjih 70 let. Škoda.
Bivši uporabnik
# 22.05.2015 ob 10:05
Naši klečeplazniki pod tujci so v bistvu vsega pomilovanja vredne kreature: med vojno niso uživali nobenega spoštovanja. Zaničevali so jih tako nacisti kot fašisti, zavedni domoljubi kot tudi zavezniki.
In sodeč po njihovem razmišljanju, jih prav nič ni izučilo.
Jethros
# 22.05.2015 ob 08:53
Aja, pa še nekaj bi vprašal večne pljuvače rdeče zvezde, kako gre za totalitarni simbol itd...
ko omenjate resolucijo o obsojanju vseh totalitarizmov, nikjer ni rdeče zvezde sploh omenjene, pa jo kar naprej prepovedujete, brez tehtnega razloga, na drugi strani, pa očitno zagovarjate shode za širjenje ideologije, prepovedane s taisto resolucijo, ki jo tako omenjate venomer, ko gre za komunizem, ki je praktično mrtev. A res ne vidite paradoks, v katerem ste zabluzili?
In, a ni zanimivo, da Bruselj take shode dovoljuje? Torej, koliko je dejansko vredna tista resolucija? Nič, podpora kijevski neonacistični oblasti je še ena potrditev, kako papir vse prenese.
Jethros
# 22.05.2015 ob 08:44
Me zanima nekaj...a tisti, ki fopate minuse pod komentarji, ki podpirajo ta protifašistični shod...podpirate fašizem? Ste res toliko padli na betico, da boste še tukaj razmišljali o komunistih? Sicer pa...boste raje podprli fašiste, četudi bi kdo na antifašističnem shodu, nosil rdečo zvezdo?

Res me zanima, do kam seže vaša ignoranca...
KLIPAN
# 22.05.2015 ob 08:26
Desničarji spet podpirajo fašiste, ki seveda Slovencev ne marajo, ampak Slo desničarji jih vseeno podpirajo.
Pa naj jih razume kdor more.
Lekcija izpred 70-ih let je očitno bila premalo.
Nowotny
# 23.05.2015 ob 00:47
Žalostno! Spet se pri nas obkladajo levi in desni. Resnica pa je zelo žalostna. Sedaj bi morali skupaj stopiti skupaj vsi pošteni, razumni ljudje, LEVI ali DESNI in naglas rečti NE! tovrstnim shodom. Politika, ki tega jasno in odločno ne preganja, ni demokratična. To velja tudi za naše borčevske shode ali pa domobranske. Preveč ljudi je zaradi takih neumnosti trpelo. Dovolj je!
SF-SN
# 22.05.2015 ob 23:24
Zanimivo, da se Cerar to oglaša iz Rige, kjer vako leto korakajo potomci neonacistov v SS uniformah
B M
# 22.05.2015 ob 18:48
Italijani so kot zrezek: bolj jih tolčeš večji so.
Kdaj se bodo opravičili za zločine v Sloveniji? Kdaj bodo plačali odškodnino? Isto velja za Avstrijo, Madžarsko, NDH.
cairns
# 22.05.2015 ob 18:40
Neofašistični sprevod CasaPounda bo potekal pod sloganom Italija, vstani, bori se in zmagaj.

Še nobene vojne do sedaj niso dobili. Kako bodo revčki ustali, se bojevali in zmagali. Bi če jim ZDA pride na pomoč.
Ko so bili premagani so se vedno priflikali kasnejšemu zmagovalcu in bili bogato nagrajeni.
Po prvi svetovni vojni so dobili Istro in del Dalmacije. Po drugi vojni pa cono A in Gorico.

Da fašisti dvigajo glavo so krive vse povojne vlade SFRJ in vse sedanje Slovenske. Argumentov, da bi pritisnili na Italijo smo imeli na pretek.
Fašistični zločinci, razen redkih izjem, niso bili kaznovani. Italija ni plačala nobene odškodnine, v italijanskih šolah otroke učijo da so bili Italijani žrtve, pokradenih umetnin Italija še ni vrnila, zaščita slovenske manjšine v Italiji se nekako izvaja šele nekaj zadnjih let itd.itd.

Do dvakratnih okupatorjev so bile oblasti preveč prizanesljive.
darkwader
# 22.05.2015 ob 13:38
kozloduj - v imenu krščanske vere ali jezusa pa v 2000 letih več kot vsi izmi skupaj pa ga ni na nobenem seznamu klavcev ali podobno.
dejneseri
# 22.05.2015 ob 10:49
es, predvidevam da je povojno ciscenje jugoslovanskega ozemlja prislo iz lufta...

predvsem verjetno to ni posledica 20 letne fasisticne okupacije;

in prav tako ubogi fasisti niso izvajal nikakrsnih deportacij, razlascevanj in kot vem tudi niso priimkov spreminjal, kaj sele da bi na nagrobnikih slovenske priimke preklesavali v potaljancene...
jože1956
# 22.05.2015 ob 10:47
@es

O tvoji trditvi o izbrisu sledi italijanskega jezika ti je že stewie repliciral, lahko mu samo pritrdim in se čudim tvojim lažnivim trditvam. Sovraštvo zamegljuje resnico, zmanjšaj ga.
dejneseri
# 22.05.2015 ob 10:24
kdor kakorkoli relativizira, opravicuje ali celo povezuje fasisticne povorke s komunizmom ali NOB, je en navaden prikrit ali odkrit naci.
Jethros
# 22.05.2015 ob 10:14
kozorog1973
# 22.05.2015 ob 10:10
Izvoli to svojo iozjavo na glas ponoviti v katerem koli kraju na Primorskem.
Pa javi se, ko te pokrpajo v kliničnem.

kokr vem s tigrovci tud komunisti niso lepo ravnal po vojni:)


Ni videti, da bi ti kaj vedel ali razumel, ker s tisto izjavo si pokazal le, da si sposoben agitiranja še tako bolečih zadev. Pojma nimaš, kaj so fašisti počeli na Primorskem s prebivalci, če bi vedel, si take izjave ne bi dovolil. Še na kraj pameti se ti ne bi smela prikazati, pa si jo celo zapisal, pa "smeškota" pripopal. Povej to mojemu stricu v obraz, ko je moral kot otrok s starši bežati z lastne kmetije, da jih niso fašisti postrelili. Izvoli. Pa nabijaj dalje o komunizmu, ki je bil posledica tega, kar dejansko in očitno bolj podpirate s takimi zagovori. Če ne bi bilo okupacije, najbrž tudi te vaše krvave revolucije komunistov ne bi bilo, tako pa...akcija-reakcija. Pa še kdaj podprite okupatorje, bo ziher pomagalo ja.
zemljemerec
# 22.05.2015 ob 10:04
ampak v letu 2015 bi bili nekateri pa že lahko toliko razgledani, da bi vedeli kdo danes vodi in plačuje razne shode, hujskanja, podtikanja, nerede in zakaj ? pa menda, tega dogodka ne pripisujete tistim mulcem in starcem v stari Gorici, ki živijo udobno in dobro...kaj še niste slišali za plačane in dobro izurjene podgane, ki se na vsakem shodu znajdejo za incidente ? se spomnite dogodkov sredi Ljubljane...miren protest in ti vletijo plačani rezervisti maskirani v huligane...včasih imam občutek, da so tudi tukaj med komentarji plačanci za hujskanje in ustvarjanje lažne napetosti...med sosedi.
bleeeee
# 22.05.2015 ob 10:01
Dejte se res skulirat, slovenski domoljubi. Če fašisti paradirajo po zamejski Sloveniji, to ni čas za relativiziranje njihovih grehov ali poudarjanje grehov drugih, ampak za obsodbo.
Binder Dandet
# 22.05.2015 ob 08:58
Jaz ne morem verjeti, da se je po 100 letih svet zavrtel okoli. Neonaciji v Nemčiji obstajajo, pa tudi krepijo se menda, ampak je uradna politika proti, svet je proti. Vsi se zgražamo. V Italiji pa fašisti na ulice, pa folk med komentarji minuse tala. Pa kje so odzivi EU??? Ali komunizem vreči v isti koš, to je stvar debate. Ni pa to stvar te debate o fašistih.
Jethros
# 22.05.2015 ob 08:50
Aha, prvi podpornik fašizma mi je že prilimal minus...no, da vidimo, koliko vas je tukaj takih :)
In potem se čudite, da ne moremo priti do sprave...kar podpirajte take zadeve, komunizma nihče ne podpira, kot to več kot očitno počnete tisti, ki še kolaborante zagovarjate kot "domoljube".
Briga vas, še Borisa Pahorja so predali nacistom, da je potek končal v taborišče. A to podpirate?
Bravo...sami zagovorniki človekovih pravic.
Kazalo