Fides ima nerealna pričakovanja, so prepričani v združenju zdravstvenih zavodov. Foto: BoBo
Fides ima nerealna pričakovanja, so prepričani v združenju zdravstvenih zavodov. Foto: BoBo
fides
Fides pravi, da v njihovem uradnem predlogu niso bile vključene nobene varovalke. Foto: BoBo
Vlada, poslopje vlade RS, Gregorčičeva
V koaliciji pravijo, da je zahteva Fidesa neuresničljiva. Foto: BoBo
Bo Fides zaostril stavko?
Zdravniki ostajajo v enotnem plačnem sistemu
Vlada proti izstopu zdravnikov iz plačnega sistema

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je na novinarski konferenci po seji vlade dodala, da bo takoj sklicala nadaljevanje pogajanj s Fidesom. Sama je sicer optimistična, da je še vedno mogoč dogovor z zdravniki.

Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin je ob tem dejal, da je bila zahteva po izstopu iz enotnega sistema plač alternativni predlog tistim, ki ostajajo na pogajalski mizi z vlado, kot je predlog o dvigu zgornjega plačnega razreda.

Kuštrin je ob tem dejal, da so z vlado na načelni ravni dosegli soglasje, a so predlogi vlade zaradi nedoločenih rokov neoprijemljivi. "To je tako, kot če bi nam nekdo ponudil goloba na strehi, pa nam ne bi povedal, kako ga dobiti." Kritičen pa je do enotnega plačnega sistema, ki je po njegovem mnenju vzrok, da je javni sektor neučinkovit.

Vlada in sindikati bodo znova sedli za pogajalsko mizo. Nova pogajanja bodo že jutri, po seji glavnega odbora sindikata Fides. Ta bo odločal o morebitni zaostritvi stavke zdravnikov.

Sindikat kritičen do poročanja
Fides je po ponedeljkovih osemurnih pogajanjih sklenil, da bodo zamrznili stavko, če bodo od vlade dobili zavezo, da bodo zdravniki izstopili iz sistema plač v javnem sektorju. To je, kot poudarjajo v zdravništvu, pogoj za spremembe zdravstvenega sistema na bolje. Kljub kritikam, da sindikat prihaja z novimi in novimi zahtevami, pa v Fidesu poudarjajo, da ta zahteva ni nova in da so jo vladnim pogajalcem predlagali, še preden so uradno napovedali stavko. To na ministrstvu zanikajo.

Združenje zdravstvenih zavodov:
"Nerealna pričakovanja Fidesa"
V združenju zdravstvenih zavodov podpirajo prizadevanja ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, da skuša v pogajanjih s Fidesom doseči kompromis glede na realne kadrovske in finančne zmožnosti. Zahteve in hkrati pričakovanja sindikata, da se bodo vse težave, ki so se v zdravstvu kopičile desetletja, rešile čez noč, so po njihovem mnenju nerealne. Opozorili so tudi, da je pomanjkanje zdravnikov težava, ki se vleče že desetletja. V združenju pa so ob tem dejali tudi, da si lahko zdravniki z nekaterimi nerazumnimi zahtevami spodkopljejo ugled in s tem zaupanje javnosti.
Odziv združenja je precej razburil predsednika sindikata Fides, ki je dejal, da gre za "najbolj neuporabno in kontraproduktivno institucijo v Sloveniji". Kuštrin je ob tem dejal, da naj združenje "pove, koliko denarja je prejelo v vseh letih delovanja in kaj so za ta znesek naredili".

.

Javnost pa je medtem razburila še ena zahteva sindikata Fides. "Če delodajalec zdravnika toliko obremeni, da bi postalo njegovo delo pri drugem delodajalcu zaradi tega nevarno, mu mora zagotoviti enak finančni položaj, kot če bi delo drugje opravil. To naj se uredi v kolektivni pogodbi za zdravnike ali v aneksu h kolektivni pogodbi," je bil po poročanju Dnevnika eden izmed predlogov, ki jih je Fides poslal vladnim pogajalcem.

V Fidesu pa so v sporočilu za javnost zapisali, da njihov približevalni predlog sindikata take dikcije ne vsebuje, v interni komunikaciji pa se je izmenjalo "nič koliko osnutkov". Dodali so, da njihova zahteva ostaja, da se za vprašanje dela pri drugem delodajalcu uporablja izključno zakon o delovnih razmerjih.

"Kot mogoča kompromisna rešitev pa je po uradnem in končnem predlogu, ki smo ga poslali vladi v nedeljo, 13. novembra, ta, da bi lahko delodajalec popoldansko delo zdravniku prepovedal zaradi preutrujenosti. Znotraj Fidesa smo zaradi slabih izkušenj proučevali različne pravne varovalke za primer zlorab ali preširokih interpretacij teh prepovedi delodajalcev. Vendar v končnem uradnem približevalnem predlogu z dne 13. 11. 2016, poslanem vladni pogajalski skupini, te varovalke niso omenjene," so še pojasnili.

Bo Fides zaostril stavko?
Zdravniki ostajajo v enotnem plačnem sistemu
Vlada proti izstopu zdravnikov iz plačnega sistema