Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 19 glasov Ocenite to novico!
false
Lažni vpisi na študij kot vstopnica za pot na Zahod niso redkost. Foto: Pixabay
VIDEO
Izreden nadzor zaradi nav...

Dodaj v

Fiktivni vpisi na študij z namenom poti na Zahod: Kaj bo razkril izredni nadzor?

Pristojni se zgolj otepajo odgovornosti
6. oktober 2017 ob 19:31
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ministrstvo je dalo pobudo za izreden nadzor na Visoki šoli za poslovne vede v Ljubljani in na višji strokovni šoli Academia iz Maribora, kjer so se, kot smo že poročali, dogajali domnevni lažni vpisi.

Potem ko je bilo razkrito, da se je na študij pri nas iz tako imenovanih rizičnih držav prijavilo kar 900 mladih iz Indije, Nepala in Bangladeša, za vsaj 150 pa lahko rečemo, da njihov namen ni bil študij, pač pa pot na Zahod, so se odgovorni očitno le zganili.

Višjo šolo Academia iz Maribora bo pregledala šolska inšpekcija, visoko šolo za poslovne vede pa naj bi agencija za kakovost v visokem šolstvu, ker inšpekcije za fakultete nimamo. Poleg tega ni nujno, da izreden nadzor sploh bo. "Svet agencije odloči, če so argumenti dovolj dobri, da uvede izredno evalvacijo," je pojasnil Ivan Leban z Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis).

A z inšpekcijskimi pregledi zlorab študija najbrž ne bomo odpravili. Da so se že srečali s fiktivnimi študenti, nam potrdijo tudi v podjetju, ki tujcem pomaga pri vpisu na slovenske fakultete. "K nam so se že obrnili kandidati, pri katerih je bilo jasno, da se želijo le fiktivno vpisati, da pridobijo dostop do šengenskega območja. Ko pride vprašanje, kaj želite študirati in je odgovor karkoli, se zahvalimo za sodelovanje in prekinemo," je navedel David Osmak iz 2TM izobraževanja v Sloveniji.

Treba bo najti sistemsko rešitev za preprečevanje zlorab študija. Za zdaj se pristojni bolj ali manj zgolj otepajo odgovornosti. V Nakvisu pravijo, da le skrbijo za kakovost, za nadzor pa da je zadolženo ministrstvo, to pa prelaga odgovornost na fakultete, ki naj bi same skrbele za izbor in vpis študentov, saj pogoje za vpis določijo v študijskem programu. Šole pa pravijo, da je zakonodaja nedorečena.

"Tukaj govorimo predvsem o vrednotenju srednjega izobraževanja v Sloveniji, ker ponekod v rizičnih državah je mogoče srednjo šolo opraviti že s 35 odstotki," je pojasnil Žan Dapčevič z Academie.

Zlorabe so tudi pri dokazovanju finančnih virov, marsikdo nima denarja, pri vpisu pa je dovolj le pisna izjava staršev, da bodo zagotovili denar za preživljanje študenta. Dovoljenja za prebivanje sicer izdajajo upravne enote. Ljubljanska nam je sporočila, da postopek za izdajo dovoljenj za devetsto morebitnih študentov še ni končan.

G. K. Tadeja Anžlovar, TV Slovenija


Odgovor in prikaz drugih oziroma nasprotnih dejstev na prispevek z naslovom: Fiktivni vpisi na študij z namenom poti na Zahod Kaj bo razkril izredni nadzor?

Dne 6.10.2017, ob 19.31 je bil na Portalu RTV, na povezavi https://www.rtvslo.sislovenija/fiktivni-vpisi-na-studij-z-namenom-poti-na-zahod-kaj-bo-razkril-izredni-nadzor/434500, objavljen prispevek z naslovom »Fiktivni vpisi na študij z namenom poti na Zahod: Kaj bo razkril izredni nadzor?«

Academia poudarja, da nikoli v preteklosti ni bilo poročano o domnevno fiktivnih vpisih pri njej. Noben od 900 potencialnih študentov iz Indije, Nepala in Bangladeša, ki so se prijavili za študij v študijskem letu 2017/2018 v Sloveniji do začetka julija 2017, ni bil prijavljen na Academio. Na Academio je bilo šele 25.9.2017 prijavljenih in sprejetih le 9 kandidatov iz Južne Azije. Tudi ti še niso vpisani na šolo, saj postopek izdaje dovoljenja za začasno prebivanje še ni končan. Izredni inšpekcijski nadzor do dne vložitve te zahteve ni bil izveden, tudi ni jasno, zakaj naj bi bila izrednega inšpekcijskega nadzora deležna Academia. Prav ta je namreč v letu in pol na pristojno ministrstvo (MIZš) naslovila številne pobude za sistemsko in preglednejšo ureditev vpisov mednarodnih študentov.

Academia d.o.o
zanjo po pooblastilu Odvetniška družba Pirc Musar & partnerji, o p., d.o.o.

...
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 06.10.2017 ob 19:39
Pa ne se hecat, nihče ni dejansko zadolžen za preverjanje vpisov na fakultete. Ko že misliš, da ne moremo bit bolj banana republika, te vedno znova negativno presenetijo.
webman
# 06.10.2017 ob 19:48
Mislum da bi morali imeti redne revizije vpisov. Pa ne zaradi tujcev, ki iščejo lažje poti v obljubljene dežele, ampak tudi zaradi naših fiktivnih študentov...
zelda
# 06.10.2017 ob 19:51
V Sloveniji smo žrtve diletantizma na vseh nivojih in na vseh področjih. negativna kadrovska selekcija je končno pokazala svoje rezultate. Do kdaj?
Miham
# 06.10.2017 ob 20:22
ce bi fakultete dobile denar od drzave sele ko se njihov diplomiranec zaposli, bi bilo marsikaj bolje!!!
FolkloraS
# 06.10.2017 ob 20:06
Vse fiktivne vpise je treba preganjat gre za zlorabo, tudi naši niso nič boljši!
DrMinistr
# 06.10.2017 ob 20:33
Visoki šoli za poslovne vede v Ljubljani in na višji strokovni šoli Academia iz Maribora

Že po imenu veš, da je vse to nekje na nivoju kumrovške šole.
cairns
# 06.10.2017 ob 20:00
Fiktivni vpisi na študij z namenom poti na Zahod: Kaj bo razkril izreden nadzor?

Da je prišlo v Evropo, po zaslugi pohlepnih posameznikov na univerzah, večje število oseb ki drugače nikoli ne bi mogli vstopiti.
Miham
# 06.10.2017 ob 20:19
ljudje se znajdejo

podobno je pri t.i. prebeznikih

ste vedeli, da le 2% ilegalnih migrantov, ki gredo iz podsaharske Afrike preko Libije v Italijo odobrijo azil?
Prav vse pa prepeljejo v Italijo, vrnejo nikogar!!!

Pomislite na prihodnost, kaksna bo Evropa?
m72
# 06.10.2017 ob 21:54
"Visoki šoli za poslovne vede v Ljubljani in na višji strokovni šoli Academia iz Maribora

Že po imenu veš, da je vse to nekje na nivoju kumrovške šole."


Kumrovška šola je bila fakulteta za te "strokovne vede" :-)
anjago2
# 06.10.2017 ob 20:44
fiktivnih vpisov je 50%, samo za status pa delo prek študenta...... boljše fiktivni vpis na faks kot pa na zavod za zaposlovanje.......
smallbudget
# 06.10.2017 ob 20:53
Zakaj so fiktivni vpisi na slovenskih univerzah obcutljiva tematika? Saj to so vendar kriminalna dejanja.
osservatore
# 07.10.2017 ob 09:46
Visoki šoli za poslovne vede v Ljubljani in na višji strokovni šoli Academia iz Maribora

Banana republjik Academia in poslovno visoko šolstvo.

PS.
Namen vseh takih in podobnih (na pol dopisnih) šol ni izobraževanje, ampak so preprosta valilnica vprašljivih diplomantov, ki jim predava vprašljivo izobražen profesorski kader in so, žal, potrjene in (so)financirane od države. Tem(takim) vaškim akademijam in fakultetam, bi morali po hitrem postopku zapreti denarno pipico in odvzeti pristojnost izobraževanja. Rezultat tega kvazi izobraževanja in pogoltnosti na denar so tudi ti "vpisi" iz azijskih vukohebin. Že takoj po prvem letu vpisa teh azijskih intelektualnih kapacitet, je bilo iz avona vidno in jasno, da to niso znanja željni študentje ampak iznajdlivi ekonomski migranti. Če se pristojni na omenjenih izobraževalnih ustanovah izgovarjajo, da tega pojava niso opazili(zaznali), potem smo lahko hudo zaskrbljeni nad njihovim povpečnim IQ-jem in prav tako nad IQ-jem tam zaposlenega profesorskega kadra. Kakorkoli že, dejstvo je da denar ne smrdi in opisani dogodki so eklatanten primer tega.
slovenkaaaa
# 06.10.2017 ob 22:45
Kaj pa šola za management in pravo, katere dekan je zdravnik?
JBT
# 06.10.2017 ob 22:42
Takšne šole bi morali preprosto ukiniti in kaznovati tiste, ki so omogočili odpiranje kvazi šol, katerih namen je le v tem, da dobro pokasirajo in prodajo diplome.
S tem so namreč popolnoma razvrednotili nekdanji redni študij na fakultetah.
Danes na teh kvazi fakultetah študirajo vsi in tudi na koncu enkrat doštudirajo, le če plačajo šolnino.
Bivši uporabnik
# 06.10.2017 ob 20:17
Zaposleni po naših fakultetah mahnjeni na denar?

Nikoli. Akademska integriteta in odličnost sta njihovo prvo vodilo.
aktivist
# 06.10.2017 ob 19:48
Preglejte se tiste programe, na kateri so vpisani tujci iz slabse razvitih drzav (vzhodna evropa). Potem, bodisi med ali po faksu, pa odrinejo na zahod-Univerza na Primorskem ima polno takih programov.
Homer.
# 07.10.2017 ob 09:54
Kaj bo razkril izredni nadzor?
Da je večina vpisanih zgolj zaradi statusa
In to Slovencev!
delfino_
# 07.10.2017 ob 10:35
Kot prvo ukinite anomalijo študentskega dela, ker to ne obstaja nikjer na svetu pa jih bo tričert manj. Kar se tiče teh tujih fiktivnih vpisov, potem se čudite zakaj padamo na lestvicah kredibilnosti kot država. Niti tiste lanske, ki so izginili še niste našli.
abcabc
# 07.10.2017 ob 08:16
Dovoljenja za prebivanje sicer izdajajo upravne enote.

Točno tako. To sploh ni stvar ministrstva za šolstvo in nesposobne ministrice Maje Brenčič, ampak je to stvar notranjega ministrstva. Če nekdo izpolnjuje pogoje za vpis na fakulteto, se lahko vpiše. Na kakšni osnovi naj univerza zavrne vpis? Tudi, če je samo fiktiven. Koliko slovenskih študentov je fiktivno vpisanih, da ohranjajo status študenta?

Ministrstvo za notranje zadeve bi moralo zahtevati, ne pisne izjave staršev, ampak denar za preživljanje na računu in redno opravljanje izpitov. Vsak semester bi moral študent vnaprej prinesti bančni izpisek iz banke, da ima denar in potrdilo univerze za nazaj, da je opravil izpite. Če ne, izgubi vizo. Poleg tega bi moral biti pogoj znanje slovenskega jezika, ki je tudi učni jezik na naših šolah, razen v primeru izmenjave preko Erasmusa, kjer je nekaj predavanj v angleščini. Vsekakor pa je to stvar notranjega in ne šolskega ministrstva.
izo
# 07.10.2017 ob 02:44
ni problem fiktivnost, ampak realnost vsega tega, kar je prilezlo iz kvazi fakultet, ki so ppo vaseh nastale preko šerifskih navezav s firmami ipd. ok kopra, maribora, novega mesta do ljubljane (kjer je ef začela trend).
Branko3
# 06.10.2017 ob 20:21
Kot smo v naši javni upravi videli že neštetokrat, je takšen upravni nadzor vedno le metanje megle za skrivanje lopovščine. Uvedejo nadzor, ki nikoli ne pokaže bistva problema, kvečjemu izvrže kakšno večinoma nedolžno ali vsaj tretjerazredno žrtveno jagnje.
mile952
# 07.10.2017 ob 12:19
Mislim da bi morali te vaške fakultete zapreti, ker meni ni jasno, kaj se ti diplomanti sploh naučijo. Ne samo tujci, za domače "intelektualce" me skrbi.Seveda pa bi tujci morali imeti najprej denar za preživljanje in drugič bi morali imeti podpisane frekvence, da so res obiskovali predavanja. Sicer odvzem vize in domov.
piagolo
# 07.10.2017 ob 10:24
Ko se bodo izkrcali v Evropi jim ne bo treba vpisovati se na faks in se bodo lahko prosto gibali med univerzami.
dStroj
# 06.10.2017 ob 20:14
Univerzo v vsako vas!
V državi s toliko zakoni za priviligirane kaste se vsi hočejo zrinit h koritu. Tako izobraževanje sploh ni več primarna funkcija naših ustanov, ampak zagotoviti si čim večji kos pogače za izplačevanje dodatkov za pripravljenost. Žrtve pa so študenti, ki živijo v državi v kateri že dolgo več nič ne deluje.
Gyorgy
# 06.10.2017 ob 20:11
aktivist

Vzhodna Evropa niso Indija, Nepal, Pakistan in Bangladeš. Prej bo to zahodna Evropa.
SF
# 07.10.2017 ob 08:16
@m72
Kumrovška šola je bila fakulteta za te "strokovne vede" :-)

Diplomanti kumrovške šole so na oblasti že od 1945, kar se vsak dan občuti v denarnici... enakostvrevščinipress
Nikolas
# 07.10.2017 ob 07:34
Fiktivni vpisi na študij z namenom poti na Zahod: Kaj bo razkril izredni nadzor?
...kdo je dobil debelejšo kuverto...a se ne bo nič zgodilo !
slovenkaaaa
# 06.10.2017 ob 22:23
Jah, meni so naši fiktivni vpisi bolj sporni. Oni Azijci plačajo visoko šolnino in gredo direkt v Nemčijo. Naši pa ne plačajo šolnine, vpišejo se redno, samo da vlečejo študentske bone in drugo socialo. Ste videli, koliko milijonov gre za bone? Pa zakaj po diplomi ne dobijo službe? Ker je študentsko delo bolj ugodno za delodajalce, je pa nelojalna konkurenca.
samogledam
# 08.10.2017 ob 09:14
sicer pa : RSlovenija je itak ukinila nacionalnost in veroizpoved...v uradnem popisu prebivalstva ni slovenske narodnosti, ne obstaja ! vsi ljudje z stalnim ali zacasnim prebivaliscem so uradno Slovenci, torej ne pisite o tujcih, tujec ne obstaja, lahko je samo turist z zacasnim bivaliscem v Sloveniji.Tudi v crni kroniki so vsi Slovenci !
Fuk-U
# 07.10.2017 ob 20:42
Me zanima kdo bo zgobil sluzbo? Vrjetno noben in zato se bodo take stvari se naprej dogajale...tu mora drzava ukrepat in finaciranje tega cirkusa sem mora prenehat..
to skodi tudi korektno izobrazenemu kadru... drugi problem pa je v tem da pa v javni upravi vse te kavazi diplome isto stejejo kot prave diplome in se ljudem visa raven izobrazbe in dodatek pri placi... kar pa je se slabse pa je to da ti hitreje napredujejo in so tam pol bedaki sefi, pol pa delaj ti za te bedake... in zato je vse kar je drzavno v kurcu, korupcija pa je druga zgodba...
Fuk-U
# 07.10.2017 ob 12:10
Te neke kvazi Univerze ala Academia, Doba, Alma Mater je treba vse po spisku ukinit, ker ti nazivi ki jih dejijo okoli niso enakovredni nazivom iz Ljubljanske ali Mb Univerze,
denar pa raje namenit za raziskovalne projekte
veza
# 07.10.2017 ob 08:45
m72
# 06.10.2017 ob 21:54

"Visoki šoli za poslovne vede v Ljubljani in na višji strokovni šoli Academia iz Maribora

Že po imenu veš, da je vse to nekje na nivoju kumrovške šole."

Kumrovška šola je bila fakulteta za te "strokovne vede" :-)


ja, še sedaj so mnogi na položajih s Kumrovško izobrazbo.
Zanima me, zakaj nismo sprožili nasledstvenega problema, tisto stavbo je mesto Ljubljana zgradilo in poklonilo Kumrovcu oziroma maršalu!
anjago2
# 06.10.2017 ob 21:03
ker ne moreš nikomu dokazat fiktivnega vpisa ni kriminalno dejanje, pravica je to, je pa res da bi bilo tega dosti manj če bi fantje šli po srednji šoli služit vojaški rok kot smo mi takrat.... fiktivnega vpisa ni bilo skoraj nič, ker smo po letu dni prišli domov rahlo drugačni, pripravljeni na življenje ki ni vedno lepo
zeus.zeng
# 09.10.2017 ob 13:27
Višjo šolo Academia iz Maribora bo pregledala šolska inšpekcija, visoko šolo za poslovne vede pa naj bi agencija za kakovost v visokem šolstvu, ker inšpekcije za fakultete nimamo.
--------------
toliko o privatnem šolstvu in sofinanciranju teh,, profitnih enot,, ...
samogledam
# 08.10.2017 ob 09:04
tega sistema, kako zaobiti zakonodajo in moralo...so se nasi Magistri in Doktorji ucili v demokraticnih ZDA in model prinesli na Univerzo v Sloveniji. Znanje se kopira, rezultate tiska za ustrezno ceno.Preprosto, kdor placa, prejme ustrezen papir, njegov problem ostaja v neznanju, ki ga zahod ne bo kupil in tako pocasi a zanadljivo Univerza v Sloveniji izgublja kredibilnost.Nihce ne bo opral umazanije ki jo kopici pohlepna prosveta.
veza
# 07.10.2017 ob 15:03
mile952
# 07.10.2017 ob 12:19

Mislim da bi morali te vaške fakultete zapreti, ker meni ni jasno, kaj se ti diplomanti sploh naučijo.

ja, prav imaš, a te zadeve ne bi obstajale, če ne bi redni profesorji popoldne in preko vikenda tam fušali, torej?
HOR
# 07.10.2017 ob 10:47
Slovenija, kot vhodno prehodna EU banana republika na poti v razviti del EU...
veza
# 07.10.2017 ob 08:42
Ciper prodaja EU potne liste, prav tako tudi Portugalci, kaj sedaj?
democenzus
# 07.10.2017 ob 08:12
kako bi sele bilo ce bi sole bile privat, financirane z davkoplacevalskim denarjem?
cenitamsok
# 07.10.2017 ob 00:47
Le zakaj noče nihče na vzhod v deželo, kjer je vse lepo in prav in je delavec pravično plačan? Le kaj je tam tako narobe???
piagolo
# 06.10.2017 ob 21:25
Vse z namenom nagajati beguncem, da bi se rešili. Zdaj jim ne preostane, kot vkrcati se na čoln na obali Tunizije.
Ivo Lola
# 06.10.2017 ob 21:13
Nehajte s to protimigrantsko histerijo.
Kazalo