Slovenija

Poudarki

  • Kangler novinarjem: Ne silite v mene
  • Popovič: Ne gre vse metati v isti koš
Franc Kangler
Kangler je odkorakal iz državnega sveta. Foto: BoBo
Franc Kangler
Kangler je že napovedal pritožbo na ustavno sodišče. Foto: BoBo
Državni svet, DS
Svetnike je nagovoril podpredsednik DZ-ja Jakob Presečnik. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
VIDEO
Državni svet zavrnil Kanglerja

Dodaj v

Foto: Kangler ni postal državni svetnik, gre na ustavno sodišče

Zmanjkal mu je glas podpore
12. december 2012 ob 13:16,
zadnji poseg: 12. december 2012 ob 18:39
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V DS-ju so potrdili mandate 39 svetnikom, Franc Kangler pa ni prišel skozi sito komisije. "Danes ste bili vsi priča lustraciji!" je zabrusil državnemu svetu.

Po razglasitvi rezultatov glasovanja je Kangler vnovič poudaril, da so danes vsi priča "lustraciji, ki so jo organizirali levičarji v državnem svetu". Dogodek je označil kot absurd, absurdno, pa da je bilo tudi ravnanje predlagateljev v mandatno-imunitetni komisiji, ki niso predlagali potrditve vseh mandatov v paketu, čeprav da z njegovim mandatom ni bilo nič narobe.

"Ustavno sodišče bo sprejelo svojo odločitev," je napovedal Kangler. Ob tem pa je poudaril tudi, da so predvsem z levice dva dni nanj pritiskali, koga naj podpre za predsednika. "Očitno sem danes tukaj plačal svojo ceno, ker si nisem pustil zviti roke, da bi glasoval za njihovega kandidata," je dejal Kangler.

Sporna le dva
Že potrjenih 38 mandatov svetnikov je mandatno-imunitetna komisija označila kot nesporne in zanje predlagala skupno potrjevanja, za Kanglerjev in mandat Jerneja Verbiča pa je predlagala ločeno glasovanje. Na tajnem glasovanju je tako komisija potrdila Verbičev mandat s 26 glasovi za in 12 proti, Kanglerju pa z enim glasom podpore pre malo (18:19) mandata ni uspelo pridobiti.

"V tem trenutku lahko sporočim le to, da sem bil tukaj pred vami lustriran,"
je še pred glasovanjem dejal Kangler. Spomnil je, da je na volitvah v DS dobil 25 elektorskih glasov, preostali trije kandidati pa skupaj devet.

Povedal je, da ne bi želel hoditi na ustavno sodišče po razveljavitev odločitve svetnikov, kar bo zdaj očitno storil, ne bo pa dovolil, da bi ga kdor koli od njih "na ta način lustriral" in nanj kazal s prstom, da je njegov mandat moralno-etično sporen.

Visoka cena župana
Sam je prepričan, da ni tako, pa tudi, da bodo vse kazenske ovadbe, ki so bile vložene zoper njega, na sodišču padle. Izrazil je tudi prepričanje, da je bila hišna preiskava, ki je pri njem potekala, zrežirana in da "svojo ceno danes plačuje" tudi zaradi tega, ker se je več let kot poslanec boril za nadzor nad obveščevalnimi službami.

Nihče se po njegovih besedah tudi ni vprašal, zakaj se je namestnica predsednika protikorupcijske komisije iz postopka izločila. "Zato ker smo stopili na prste nekomu, ki ni imel pravne podlage za nekatere posle in je hudo oškodoval posredno občinsko premoženje. Zato plačujem danes ceno," je dejal Kangler. Tistim, ki mu ne verjamejo, pa mu je pripravljen omogočiti tudi dostop do vseh podatkov, ki potrjujejo njegove besede.

Franc Kangler, ki mu državni svetniki na ustanovni seji niso potrdili mandata, se lahko v skladu z zakonom o DS pritoži na ustavno sodišče. Po mnenju pravnih strokovnjakov so razlog za zavrnitev svetniškega mandata lahko le nepravilnosti v postopku izvolitve, kar pred potrjevanjem mandatov v DS-ju preverita DVK in mandatno-imunitetna komisija. Zakon o državnem svetu niti ne navaja razlogov, zaradi katerih lahko DS zavrne potrditev mandata, meni pravnik Rajko Pirnat.

Iz dejstva, da je za to predvideno sodno varstvo pred ustavnim sodiščem, pa po njegovem mnenju izhaja, da morajo biti za to utemeljeni razlogi, povezani s pravilnostjo izvedbe kandidiranja in volitev.

Pirnat razlogov DS-ja za nepotrditev mandata Kanglerju ne pozna, po njegovem mnenju pa se lahko državni svetniki upravičeno sprašujejo, glede na veliko razliko med odločitvijo elektorjev in voljo ljudstva, ki je takrat "besnelo" po ulicah, ali ni prišlo do kršitve volilne pravice, do zlorab, lobiranj ali česa hujšega. DS pa bo moral v sporu pred ustavnim sodiščem svoje dvome jasneje izkazati in tudi Državna volilna komisija (DVK) bo morala odgovoriti na to, ali je bilo vse v redu.

Presečnik o turbulentnem obdobju
Presečnik je v uvodnem nagovoru novoizvoljenim svetnikom dejal, da svetniški položaj in odgovornost prevzemajo v turbulentnem obdobju, ko ne manjka izzivov. Poudaril je, da prelomni trenutki zahtevajo temeljit premislek, pa vendar je odzivnost nujna. Kot je dejal, verjame, da bodo tudi novi svetniki delali v skupno dobro, v dobro Slovenije.

Državni svetniki so v drugem poskusu za predsednika državnega sveta izvolili Mitjo Bervarja, ki ga je predlagala interesna skupina negospodarskih dejavnosti. Bervar, sicer ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana, je na tajnem glasovanju prejel 21 glasov svetnikov, za njegovega protikandidata Alojza Kovšco pa je glasovalo 16 svetnikov.
Ob tem je Presečnik tudi spomnil, da je DS leta 1992 nastal s kompromisom. Ugotavljal je, da s takim, kakršen je, ne moremo biti posebej zadovoljni, zato so ves čas prisotne razprave o tem, ali drugi dom ukiniti ali z ustavno spremembo stanje izboljšati oz. omogočiti njegovo delovanje.

"Četudi DS skupaj z DZ-jem sooblikuje slovensko zakonodajo in opravlja nadzorno ter svetovalno vlogo, spada nedvomno med šibkejše zgornje domove v Evropi. Danes je bolj kot kdaj koli prej potreben razmislek o nadaljnjem razvoju slovenskega parlamentarizma," je menil Presečnik.

Kangler novinarjem: Ne silite vame
Na sejo je kot eden izmed 40 novoizvoljenih svetnikov prišel tudi Franc Kangler, ki so ga mediji želeli povprašati za komentar nekaterih pozivov, naj se odreče svetniškemu mestu. Vendar pa Kangler, ki se je pred dnevi odločil odstopiti z mesta mariborskega župana, pred sejo komentarjev ni želel dajati, novinarje pa je prosil, naj ne silijo vanj.

Je pa za današnje Delo Kangler dejal, da je presenečen nad medijskimi pritiski, naj odstopi tudi kot državni svetnik, in da ne razume, zakaj se ti pritiski izvršujejo samo nad njim. Povedal je, da čuti velik pritisk tudi z levice, čeprav ne ve, česa je osumljen, in dodal, da se ob morebitnih preiskavah na imuniteto ne bo skliceval. "Prepričan sem, da sem bil izvoljen legitimno," je še poudaril Kangler.

Iz sindikalnih krogov znotraj DS-ja prihajajo informacije, da bodo še na tej seji ponovili poziv k odstopu, ki ga je ZSSS podal pred dnevi.

Popovič: Ne gre vse metati v isti koš
Koprski župan Boris Popovič, zoper katerega je bilo tudi vloženih več ovadb in sodnih postopkov, je dejal, da ne gre vseh metati v isti koš. Kot je poudaril, so bile obtožbe in ovadbe zoper njega neutemeljene. Prepričan je, da dela dobro, in poudarja, da ima tudi "podporo velike večine občank in občanov".

Nasprotno pa je Kangler po Popovičevih besedah izgubil podporo volivk in volivcev, in to "velike večine ali pa skoraj vseh". In če se je odločil, da odstopi kot župan, bi moral zdaj ravnati enako in odstopiti tudi kot državni svetnik. Kot je še pojasnil koprski župan, so namreč v državnem svetu zato, ker imajo moč in zaupanje v svojih lokalnih okoljih.

Al. Ma., An. Če.
Državni svet, DS
Državni svet, DS
Državni svet, DS
Državni svet, DS
Državni svet, DS
Državni svet, DS
Državni svet, DS
Državni svet, DS
Državni svet, DS
Državni svet, DS
Državni svet, DS
Državni svet, DS
Državni svet, DS
Državni svet, DS
Državni svet, DS
Državni svet, DS
Prijavi napako
Komentarji
teolora
# 12.12.2012 ob 13:20
koliko maric je potrebno, da se naloži 40 svetnikov? mislim, te se res norce delajo iz nas....
TineB
# 12.12.2012 ob 13:24
Takoj ukinit Državni skret! Pardon, svet.
kw123
# 12.12.2012 ob 13:24
Odstop Kanglerja iz državnega sveta ne rešuje problema. Rešitev problema je v razpustitvi državnega sveta.
Whisperer
# 12.12.2012 ob 13:21
DS je gnilo jabolko , ki so ga požrli črvi ! Razni lopovi,lažnivci,mali in veliki prevaranti samo pospešujejo njen razpad ! DS je GOTOF !
Mindmaster
# 12.12.2012 ob 13:29
"Prepričan sem, da sem bil izvoljen legitimno," je še poudaril Kangler.

Tudi Milošević je vseh 110% glasov na volitvah prejel legitimno.
nacekpacek
# 12.12.2012 ob 13:25
Državni Svet ukinit, pa ne bo problemov s neverodostojnimi svetniki! Btw, ste vedeli, da je svetnik tudi propadli tajkun Dušan Černigoj? Sramota!
FAIRPLAYER
# 12.12.2012 ob 13:26
Povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si. V državnem svetu je veliko Kanglerjev, potem se pa čudimo kaj je šele v parlamentu.
TineB
# 12.12.2012 ob 13:30
Btw, najmanj 30.000 volivk in volivcev lahko s svojimi podpisi ZAHTEVA začetek postopka za spremembo Ustave RS.

Ker za korenite spremembe Ustave (npr ukinitev DS itd) očitno ni dovolj interesa med strankami in poslanci v DZ, bomo očitno to morali volivci sami sprožiti.

Ako se v DZ dostavi npr ZAHTEVA za obravnavo sprememb ustave, ki so npr podprte z vsaj 250.000 podpisi, bo to jasen signal poslancev, kaj ljudstvo hoče. Ne vem, kdo bi si upal potem takšne zahteve tako velikega števila ljudi ignorirati.

Ne drugo republiko, SVOJO REPUBLIKO si bomo očitno ljudje morali izboriti sami - z ultramnožično uradno zahtevo po korenitih spremembah Ustave (pa ne tistih Janševih).
rok23
# 12.12.2012 ob 13:22
+ 90 posrancev
in pa vlado

pa še kaj bi se našlo za popucat
hubertfast
# 12.12.2012 ob 13:36
Razpustiti vse skupaj, to je edina rešitev. Kavčiča ne morem več gledat kako pametuje.
plonikla
# 12.12.2012 ob 13:38
Slovenija se počasi potaplja, če ne bomo skup stopli in zrušili to mafijo se nam slabo piše.
citizen
# 12.12.2012 ob 13:33
Mislim, da bi mi vsi skupaj mogli pozvati državni svet naj odstopi.
Obsidijan
# 12.12.2012 ob 15:28
Vsi ste proti DS-ju. Ko je na začetku leta SDS predlagala, da se ga ukine in je Pozitivna Slovenija ta predlog zminirala, ste bili pa tiho.

SDS bi ukinila vse razen sebe, RKC in Plinovodov.
trewq
# 12.12.2012 ob 15:00
Posredujem:

10 točk za hitro izboljšanje vzdušja med Slovenci

1. Janša odstopi in umakni se iz politike za vedno. Lahko daš kdaj kak intervju za Sobotno Prilogo.

2. Kučan sicer ni več aktiven ampak naj se vseeno umakne iz politike za vedno. Lahko da kdaj kak intervju za Sobotno Prilogo.

3. Janša odstopi kot predsednik SDS. Jankovič odstopi kot predsednik PS. Erjavec odstopi kot predsednik DeSUS.

4. Predčasne državnozborske volitve, kjer morajo stranke kandidirati čim več novih obrazov, predvsem pa nobenega poslanca, ki ima za sabo več kot 2 mandata! Ljudje lahko tako izvolijo nov državni zbor brez starih nezamenljivih strankarskih šefov in večnih poslancev.

5. Takoj se sprejme zakon o razpustitvi 200+ občin – slovenske norosti. Vsi župani teh občin odstopijo. Sprejme se nov zakon, ki predvideva Slovenijo razdeljeno na največ 20 občin (koncentrirane okrog mest in krajev z najmanj 10,000 prebivalci). Samo teh 20 občin ima profesionalne župane, za katere se razpiše nove županske volitve. Vse ostale kraje, vasi, zaselke (ki imajo dandanes svoje občine) in interese njihovih prebivalcev v občinskem zboru njihove občine zastopajo neprofesionalni/neplačani zastopniki krajanov.

6. Na državnozborskih ali občinskih volitvah ne more kandidirati nihče ki je bil kdaj pravnomočno obsojen ali pa je v kakršnemkoli sodnem kazenskem postopku. Stranke same so dolžne interno izločiti vse kandidate, ki so kakorkoli omadeževani s sumom korupcije, ker pojavljanje takih znižuje stopnjo politične higiene v državi.

7. Novoizvoljeni državni zbor z zakonom izniči vse denacionalizacijske in privatizacijske postopke, kjer je bilo oškodovano prebivalstvo Republike Slovenije. Premičnine, nepremičnine in ostalo premoženje, ki je bilo denacionalizirano in privatizirano v nasprotju z interesi prebivalstva Republike Slovenije, se ponovno podržavi in je kot državna last na voljo interesom prebivalstva Republike Slovenije.

8. Republika Slovenija mora biti na prvem mestu last prebivalstva Republike Slovenije, njeni resursi pa namenjeni izboljšanju kakovosti življenja prebivalstva Republike Slovenije. V ustavi mora biti zapisana prepoved privatizacije vodnih, naravnih, energetskih in drugih temeljnih naravnih virov, ki morajo za vselej ostati last prebivalstva Republike Slovenije in služiti njihovi dobrobiti.

9. Brez izjem se izvede dosledna ločitev verskih skupnosti in države. Vse verske skupnosti so enakopravne, nobena ne sme biti pred drugimi, v državi velja absolutna svoboda veroizpovedi, a tudi popolna neudeležba države v kakršnemkoli financiranju katerekoli verske skupnosti. Uvede se cerkveni davek, ki ga lahko namesto dohodnine v državno blagajno verniki namenijo katerikoli verski skupnosti in iz njega se financira delovanje verskih skupnosti. To ni dodatni davek vernikom, temveč njihova pravica, da del sredstev, ki bi šla sicer v državni proračun namenijo neposredno cerkvi. Podobno imajo to urejeno v Nemčiji.

10. Vsi se zavežemo aktivni spravi med Slovenci. Posamezniki, stranke, društva, verske skupnosti in mediji. Nihče ne sme predvojnih, medvojnih in povojnih dogajanj uporabljati za napad na politične nasprotnike. Slovenci smo imeli med in po drugi svetovni vojni skoraj 100,000 žrtev. Pobijali so nas tuji okupatorji in manipulacije lastnih ideoloških desnih in levih voditeljev. Naučimo se kaj iz zgodovine, ne ponavljajmo napak, ne hujskajmo k sovraštvu. S pieteto in spoštovanjem pokopljimo svoje mrtve, spoštujmo žrtve z vseh strani, predvsem pa za vselej prenehajmo manipulirati z njimi, napihovati številke in v političnih bojih današnjega dne vleči na dan kosti enih in drugih. To je žaljivo in nesramno do vseh mrtvih Slovencev in žaljiva in nesramna manipulacija s čustvi vseh živih Slovencev.

To je začetek. Slediti pa mi mora še večja državljanska odgovornost prebivalstva in težavne reforme sodstva, trga dela, sociale, izobraževanja, zdravstva itd, dokler ne bodo naše prakse podobne ali boljše od najbolj optimalnih praks v državah po svetu in dokler ne bo za prebivalstvo Republike Slovenije poskrbljeno enako ali bolje kot v primerljivih državah.

Smisel in namen politike mora biti na prvem mestu uveljavljanje volje in interesov prebivalstva Republike Slovenije, njihove dobrobiti, možnosti samouresničevanja in kakovosti bivanja. Vse ostalo je ideološki in demagoški balast, ki ga ne potrebujemo!
Obsidijan
# 12.12.2012 ob 13:45
SDS je za ukinitev vsega razen sebe in RKC-ja in Plinovodov

Izvolijo Kanglerja, zdaj bi pa ukinili kar državni svet.
paraBellum
# 12.12.2012 ob 13:35
Državni svet je potrebno v najkrajšem možnem času ukiniti, saj je mrtva veja demokracije in kot tak samo dodaten strošek za davkoplačevalce. Svetniki niso izvoljeni ampak določeni s političnim kupčkanjem zato ni nobene bojazni, da bo ogrožena naša demokracija.
doda33
# 12.12.2012 ob 15:47
Daj Franca pusti državni svet , pa pojdi prodajat bale sena . Tam je Franca denar . Samo zgleduj se po ženi. V dveh dneh 160 tisoč evrov. Tvoja žena je prava svetnica , pa še na svežem zraku je .
Jethros
# 12.12.2012 ob 17:59
Prva fotka zmaga...
Popović: Gotof si Kangla.
Kangler: Boš vido ti...
zabiče
# 12.12.2012 ob 13:59
KANGLER in POPOVIČ imata skupaj več kot " 30- ovadb "- pa sedita lepo mirno v DRŽAVNEM SVETU- kakšna BANANA REPUBLIKA SMO MI-

Mi smo
Slovenistan,kjer je "pogoj" za ukvarjanje s politiko
vsaj ena ovadba
zabiče
# 12.12.2012 ob 13:48
SDS je za ukinitev vsega razen sebe in RKC-ja in Plinovodov

in zraven tega "ustanovili" državni holding in slabo banko

zdej je pa res "spisek" kompleten
toldo
# 12.12.2012 ob 13:40
Čisto možno da bodo Kanglerja svetniki sami ven vrgli v upanju da se s tem prikupijo narodu in rešijo svoje svetniške riti. Podobno, kot državnozborci predlagajo, da se ukine DS, da se s tem prikupijo narodu in rešijo svoje državnozborske riti.
Ampak ne bo pomagalo......
STANE
# 12.12.2012 ob 13:37
Res je frajer,ne razume,zakaj se vrše pritiski nanj !!!
klemen30lj
# 12.12.2012 ob 18:23
Hahaaaa...desnicarji in SDS, ki so danes podprli Kanglo, so skupaj z njim dobili zausnico.
Jajceglavi padaaaa :))))
rdečinavijač
# 12.12.2012 ob 17:44
vojnaslo91:

Od kdaj je pa Kangler komunist?!?!?
On je pravi kmetavz z desnega podeželja. ŽE izgled je tak, ko odpre usta pa ni dvoma.
Tspace
# 12.12.2012 ob 17:07
Najprej vse pohvale vsem svetnikom ki so glasovali proti. Čestitke tudi z moje strani!!

Kar se pa tiče Kanglerja in pritožbo na ustavno sodišče, je pa ena velika žalost. Lopovi imajo res očitno več pravic kot pošteni ljudje!!!!
Saturn
# 12.12.2012 ob 16:34
Tega pa zdaj ne razumem. Najprej razčistimo. Sem absolutno proti temu, da bi bil Kangler svetnik, grozljivo je, da so ga sploh izvolili, ampak... izvolili so ga. Kako lahko zdaj tisti, ki so bili na podoben način izvolnjeni odločajo ali Kangler sme v ržavni svet ali ne? In če že ga enostavno morajo potrdit, potem pa se naj sprožijo ustrezni postopki če so na voljo. Karkoli si mislimo o njem, bil je izvoljen.
Posebno tragikomično se mi pa zdi pozivanje Popoviča Kanglerju da naj odstopi. Tega pa sploh ne bom komentiral drugače kot "how low can we go?".
cerera
# 12.12.2012 ob 16:32
Člani Državnega sveta
Arčon Matej
Bahun Drago
Binder mag. Stojan
Cipot Rudi
Črnigoj mag. Dušan
Dragar Toni
Fajt Rajko[/b
]Fras Darko
Golob prof. dr. Janvit
Jan dr. Zoltan
Jenčič Mihael
Jerkič Lidija
Kavčič mag. Blaž
Kekec Bojan
Klemenc Marijan
Korže Jože
Kovšca Alojz
Lampret Jernej
Majes Branko
Meh Borut


Mencinger prof. dr. Jože
Mihelčič Jože
Otoničar Vincenc
Ozimič Milan
Papič Bojan
Peršak Anton
Popovič Boris
Požun Peter
Reven Rastislav Jože
Rus dr. Andrej
Semolič mag. Dušan
Slivšek Jože
Ščernjavič Drago
Štrukelj Branimir
Šuštaršič Boris
Verbič Jernej
Vnučec Bogomir
Vrisk Peter
Zupančič Cveto
Žura Drago


O Državnem svetu
Submitted by Admin on 28. November 2006 - 23:16. Državni svet Republike Slovenije je predstavniško telo, ki ga Ustava Republike Slovenije opredeljuje kot zastopstvo socialnih, gospodarskih, poklicnih in lokalnih interesov. Sestavljen je iz:
- predstavnikov delovnih in socialnih interesov (funkcionalni interesi), in
- predstavnikov lokalnih interesov (teritorialni interesi).

Interese, ki pokrivajo vse glavne segmente družbe, med seboj sooča štirideset državnih svetnic in svetnikov:
- 4 predstavniki delodajalcev,
- 4 predstavniki delojemalcev,
- 4 predstavniki kmetov, obrtnikov ter samostojnih poklicev,
- 6 predstavnikov negospodarskih dejavnosti,
- 22 predstavnikov lokalnih interesov.

Interesi različnih družbenih skupin se v Državnem svetu srečujejo na institucionaliziran način, odločitve pa sprejemajo na podlagi soočenja argumentov na strokovni ravni. Z namenom ohranitve visoke stopnje strokovnosti in izločitve političnih interesov iz delovanja Državnega sveta je zakonodajalec določil, da državni svetniki svojo funkcijo opravljajo nepoklicno. Državni svetniki so zaposleni na različnih družbenih in gospodarskih področjih, ki so prek interesnih skupin zastopana v Državnem svetu, tako ohranjajo vsakodnevni stik s področjem, ki ga zastopajo.

Sestava Državnega sveta naj bi nevtralizirala vpliv političnih strank, ki se predvsem prek Državnega zbora vključujejo v zakonodajni postopek. Državni svet ne predstavlja vseh državljanov Republike Slovenije, temveč le posamezne družbene in gospodarske interese. Njegov položaj in njegova struktura zato narekujeta ustrezni volilni sistem, ki je različen od sistema volitev v Državni zbor. Temeljne razlike so v načinu volitev, v volilni pravici, v vlogi političnih strank, v sistemu razdelitve mandatov ter mandatni dobi.

Volitve v Državni svet ne ureja Ustava RS, ampak zakon, ki ga sprejme Državni zbor z absolutno dvotretjinsko večino. Volitve so posredne prek ustreznih interesnih organizacij oziroma lokalnih skupnostih. Posredne volitve omogočajo tesnejšo povezanost med člani interesnih skupin in njihovimi predstavniki kot neposredne volitve. Prav iz tega razloga pri takih volitvah ni potrebno predstavništvo političnih strank, vendar pa politični vpliv ni povsem izključen iz delovanja Državnega sveta. Največji vpliv imajo politične stranke prek svetnikov, ki so predstavniki lokalnih interesov. Volijo jih predstavniška telesa lokalne skupnosti, ki se oblikujejo na podlagi splošnih volitev, na katerih imajo politične stranke odločujočo vlogo. Mnogo manjši vpliv kot pri predstavnikih lokalnih interesov pa ima politika pri predstavnikih funkcionalnih interesov.

padli borci tajkuni, ki odločajo kako bo raja živela in kolk bo raja prispevala da bodo brezskrbno živeli....

18 jih je bilo za kanglerja 19 proti.... ma kej se delajo prav norca iz ljudi, ki jim iz dneva v dan pravijo marš!

PONOVNO IN PONOVNO:
TAKOJŠEN ODSTOP KOMPLETNE GARNITURE politikov ki so kdaj bili na listi davkoplačevalcev... omejitev mandata in nadomestila... ter plač! plače začeti z minimalcem 763,06 in če bodo popravili situacijo v državi se jim plača veča ...
FAIRPLAYER
# 12.12.2012 ob 16:30
Zahvalite se Mariborčanom in njihovim granitnim kockam, ki so naredile močan vtis na politike. Tisti mladci ne sedijo zaman v zaporu, saj so vedeli, da se klin s klinom izbija. Kangler ni postal državni svetnik samo zaradi protesta Mariborčanov in ne zaradi mnenja lopovov DS-ja, ki niso nič boljši od Kanglerja.
NaPoly
# 12.12.2012 ob 16:28
Zakaj sploh potrebujemo državni svet? Metanje denarja stran in potuha za propadle politike.
K_ris
# 12.12.2012 ob 16:25
Kakorkoli se lepo sliši, se mi zdi čudno, da lahko drugi svetniki odločajo o tem, kdo bo še sedel z njimi v državnem svetu. Si predstavljate, da bi v državnem zboru koalicijska večina smela iz parlamenta zmetati vse poslance opozicije?
nocik
# 12.12.2012 ob 16:12
Ustavno sodišče bo seveda ta sklep razveljavilo. Bil je izvoljen po pravilnem postopku in ne more večina v DS odločat kdo bo tam noter sedel in kdo ne.
intojeto
# 12.12.2012 ob 16:04
vseh 18ki so glasovali za bi blo treba skenslat:)
generacija56
# 12.12.2012 ob 14:29
Če bo Kangler potrjen v DS, bo DS sam sebi zadrgnil zanko okoli vratu.
Ta drugi dom parlamentarne demokracije je že sedaj trn v peti vladajoče koalicije, s potrditvijo Kanglerja odpira vrata javni podpori za ta projekt.
Problem je v tem, da je večina glasujočih tudi včlanjena v politične opcije, ki ukinitev podpirajo....
Zelo komplicirano. Ko moraš sam sebi spodrezati stolček, da bi ugodil svojemu šefu....
zozozo
# 12.12.2012 ob 13:41
@if, ne govori neumnosti. V DSu imajo delodajalci enako število predstavnikov (4) kot sindikati.
Magik
# 12.12.2012 ob 13:33
Saj se ve kdo je glasoval proti ukinitvi državnega sveta in posledično proti varčevanju s denarjem!!! Ljudje kar še naprej podpirajte stranke, ki so proti varčevanju davkoplačevalskega denarja! Kmalu bomo vsi brez vsega..
danrr
# 12.12.2012 ob 18:16
V glavnem so vsi dobro rejeni--- prišel je čas kolin
onzy25
# 12.12.2012 ob 17:53
Ma jest bi tiste, ki delijo narod na leve in desne samo okol kepe... Kreteni, manipulirajo z vami. Boli me levo, desno, severozahodno, jugovzhodno, boli me kurac, lopovi bodo plačali pol pa naj bo levi ali desni... VSI!
onzy25
# 12.12.2012 ob 17:27
Janšisti dej ne jokajte, vsi pridejo na vrsto...
FAIRPLAYER
# 12.12.2012 ob 16:42
JJ ima prav. Slovenska demokracija je sindikalna demokracija!

Tudi janšizem je daleč od demokracije. Še najbolj je podoben stalinizmu.
svabo
# 12.12.2012 ob 16:41
Sicer po svoje razumem 19 svetnikov, ki jih je strah posledic in cvikajo kaj bo. Zato so naredili nekaj za kar niso niti pooblaščeni niti ni možno po zakonu. Problem Franca Kanglerja je v tem, da je bil IZVOLJEN kot svetnik. Sami svetniki pač ne morejo odločati kdo med že izvoljenimi lahko sedi med njimi. Je pa to preštevanje glasov in očitno ima trenutno vladajoča kloaka en glas premalo v državnem svetu. Franc Kangler pa seveda ostaja svetnik, ker mu bo to potrdilo tudi ustavno sodišče. Edini možen ukrep, ki gi ba lahko naredila večina je, da se ustanovna seja ne bi niti začela dokler Franc Kangler sam ne odstopi. Imajo večino. Torej brez njih ustanovna seja ni sklepčna. Zato je tole vse skupaj pesek v oči in kaže na strah posameznikov za svoje riti.
K_ris
# 12.12.2012 ob 15:28
Pravnik Cerar je ocenil, da ni razloga, da mandatno-volilna komisija DS-ja ne bi potrdila mandata Kanglerju.

Čakam, da se bo zdj vsulo po Miru Cerarju ml. Pa čeprav ima pravno gledamo povsem prav.
gentlemen55
# 12.12.2012 ob 15:12
VSAK " MONA " JE LAHKO V SLO V DRŽAVNEM ZBORU !
zarman
# 12.12.2012 ob 14:19
"Ne silite vame"
Tega pa Kangler sigurno ni rekel!!! Kvečjemu ne silite v mene!
zozozo
# 12.12.2012 ob 13:55
@toldo - ja, v Italiji, Franciji, Nemčiji, Angliji, Ameriki, itd. je dvodomni sistem tudi ostanek komunizma.
jast123
# 12.12.2012 ob 19:02
A Kangler uvršča SDS v levico?. Kajti več kot polovica članov DS je članov SDS
andrewsi
# 12.12.2012 ob 17:19
No, pa so protesti počasi začeli rodit sadove. Se mi zdi, da so se nekateri le počasi začeli spraševat kaj je prav in kaj ne...
doba
# 12.12.2012 ob 16:59
Najprej ga je vrgel ven Maribor, potem lastnik pizzerije Agata iz Lenarta zdaj pa še DS.
zogg
# 12.12.2012 ob 16:30
@K_ris: daj ne nori, da nebo slučajno našemu Ljubljenemu vodji kaj na pamet padlo...
djmiki
# 12.12.2012 ob 15:23
vojnaslo91
# 12.12.2012 ob 15:08
Prijavi neprimerno vsebino
djmiki # 12.12.2012 ob 15:05

ti je hudo ker Zoran Janković ni predsednik vlade. Sedaj bi bili protesti proti njemu... ali pa bi bil JJ spet kriv?

zakaj bi mi blo hudo 21 decembra bo prvo na vrsti princ teme Janez Janša s svojimi voluharji potem pa vsi ostali od Erjavca navzdol vidim pa da sem te fajn špiknu mi je zelo všeč ko vas Janšine ovce boli, pravijo kak oven take ovce za zglednika imate tapravega človeka ko se je meni Janša zameril o Jankoviču ni bilo ne duha ne sluha vaš voditelj ima veliko stvari na vesti in pravica bo tudi do njega prišla slejkoprej in se tega zelo veselim !
Lluka
# 12.12.2012 ob 14:57
Me pa zanima,,,,, zakaj je teh 40 svetnikov v tako velikem prostoru....... kajti... v nekaterih razredih je po 35 učencev...... (stisnjeni) .... tukaj pa vidimo 40 mož kot bi sedeli v prvem razredu boinga. In to samo zato da mešajo meglo (pa še to 1x mesečno), medtem ko učenci vsak dan nabirajo novo znanje v tako utesnjenih razredih. Ma Slovenci smo res eno veliko čudo.....
Kazalo