Slovenija

Poudarki

  • Odmevi na Twitterju po napovedanem odstopu mariborskega župana Franca Kanglerja
Tvitopis 08122012
Franc Kangler po novem letu ne bo več mariborski župan. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
       Ne rečem, da nismo v preteklosti naredili kakšne napake, ampak ljudje hodijo po ulicah in lahko vidijo, kaj se je v mojem mandatu zgodilo. In ljudje se bodo prav gotovo vprašali, zakaj se pred tem ni zgodilo ali pa kaj se bo zgodilo za mano. In bodo znali oceniti in ovrednoti moje delo.       
 Franc Kangler
Protest proti Kanglerju
12. novembra so Mariborčani prvič stopili na ulice in protestirali zoper Kanglerja. Foto: BoBo
       Odstopil sem, da zavarujem premoženje ljudi, tudi policiste in vse druge, ki so kakor koli v tem mestu ustvarjali in delali. Seveda ne bom ostal, saj bi mesto razbili! Nekdo bo to moral plačati. Nekdo bo to moral popraviti, potem ko je prišel s huligani, ki se pretepajo s policisti. Zanimivo pa je, da nihče med tistimi, niti eden, ki danes sklicujejo izredno sejo mestnega sveta, ni obsodil nasilja. Nikjer nisem zasledil, da bi socialni demokrati, gospod Križman, gospod Peče in drugi obsodil nasilje v tem mestu.       
 Franc Kangler
VIDEO
Franc Kangler je vladal š...
VIDEO
Kangler končuje županski...
VIDEO
V pričakovanju odstopa Fr...
VIDEO
Mariborski protest še odmeva
VIDEO
Razdejanje v Mariboru
VIDEO
Izjava mariborske policij...
VIDEO
Protestni val ne pojenja,...
VIDEO
Protesti po Sloveniji
VIDEO
Protesti – pogled skozi o...

Dodaj v

Kangler z "gotofnikom" napovedal svoj odstop

"Kdo je že rekel, da se s protesti nikoli ničesar ne doseže?
8. december 2012 ob 06:23
Ljubljana - MMC RTV SLO

Župan Franc Kangler je na veliko zadovoljstvo Mariborčanov ta teden napovedal svoj odstop, a hitro je sledilo svarilo: "Gotof bo, ko bo odstopil še kot državni svetnik!"

Nepriljubljeni župan si je bes meščanov iz štajerske prestolnice nakopal s svojimi dejanji, postavitev radarjev je bila kaplja čez rob. Po treh mariborskih vstajah in po razdejanju, ki jih je na mestni hiši pustila zadnja, se je odločil, da bo v "dobro Maribora odstopil" 31. decembra.

Boj Mariborčanov se s tem, kot kaže, še ne bo končal. Na strani Facebooka Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, ki ima že več kot 30 tisoč podpornikov, so zapisali: "Franca je napovedal, da bo jutri odstopil! Zdaj moramo še samo počakati na odstop njegovih podrepnikov! Kaže, da bomo jutri dobili prvo bitko! Gotovi so!"

Začel kot policist, nadaljeval kot poslanec
Kangler je svojo kariero začel kot policist, bil je tudi kriminalist, na ministrstvu za notranje zadeve pa je deloval do zaposlitve kot tajnik občine Duplek leta 1995. Leto pozneje je bil že izvoljen za poslanca v državnem zboru, kamor je bil nato izvoljen še dvakrat. Tretjega mandata ni končal, saj je bil na lokalnih volitvah novembra 2006 izvoljen za župana Maribora. Štiri leta pozneje je bil na mesto župana znova izvoljen, takrat še prepričljiveje, saj je zmagal že v prvem krogu. Prejel je 50,41 odstotka glasov in premagal 11 preostalih protikandidatov.

Uspehi in neuspehi
Med uspešne projekte med županovanjem je Kangler uvrstil zgradnjo Trga Leona Štuklja, zavetišča za živali, prenovo lutkovnega gledališča in pohorske vzpenjače ter pridobitev evropskih sredstev za Maribor, kot sta Evropska prestolnica kulture in Evropska prestolnica mladih. Bremenili pa so ga tudi neuspešni projekti, med katerimi morda še najbolj izstopa univerzijada, za katero načrtovanje priprav, kot je ugotovilo Računsko sodišče, ni bilo ustrezno. Proti Kanglerju se je v zadnjih letih nabralo kar 12 ovadb, od katerih sta bili dve ovrženi.

"Naš namen ni bil, da kaznujemo ljudi"
Zakaj se je odločil za radarje? "Zato, ker smo vsako leto porabili 500.000 evrov za vzdrževanje zastarelih semaforjev. Ko je strela udarila v neposredni bližini takšnega semaforja, je bilo pol mesta v izpadu. V tem trenutku s to pogodbo v naslednjih letih v ta namen ne bi porabili niti enega evra. Teh 500.000 evrov bi lahko dali za socialne transferje ali kaj drugega. Če pa naredimo "pametno sobo", kot je bila načrtovana, v njej sistem semaforizacije omogoča, da dispečer gasilcu ali reševalcu na nujni vožnji s pritiskom na gumb odpre zeleni val in je ta pri poškodovancu 2, 4, 6 ali 10 minut prej kot sicer. Naš namen ni bil, da kaznujemo ljudi. Vsi moramo spoštovati predpise. Naš namen je bil, da povečamo prometno varnost v mestu na način, da jih opozorimo, da morajo v mestu voziti bolj previdno," je postavitev radarjev v intervjuju s Polono Pivec, odgovorno urednico Televizije Maribor, pojasnil Kangler.

Tudi tuji mediji poročali o odstopu
Vseslovenske vstaje spremljajo tudi v tujini. Že od samega začetka 12. novembra, ko se je v Mariboru zbralo nekaj sto protestnikov in bučno izrazilo nestrinjanje z mestno radarsko ureditvijo prometa, sledijo protestom, ki so se razširili po vsej Sloveniji.

Mi. Li., <a href="https://twitter.com/Tvitopis">Tvitopis na Twitterju.</a>
Prijavi napako
Komentarji
Mr.Mr.
# 08.12.2012 ob 08:23
Nikakor s tem nismo zadovoljni. Hočemo še preiskavo in odstop vseh lopovov.
Vse lopove na listo lopovov, ki morajo biti razkriti in obsojeni.
Deimos
# 08.12.2012 ob 08:42
Dobro obveščeni vir pravi, da se je Franca pred tremi tedni odselil stran od družine in je zdaj v stanovanju Astrid Bah. Toliko o družinskem posvetu 4. decembra. :) Sicer pa itak močno dvomim, da so kdaj pri njih imeli družinske posvete. Bolj monologe.
Guliarth
# 08.12.2012 ob 08:30
Če ne gre v zapor, gremo Mariborčani ponovno na ulice mirno protestirati. Z odstopom se ne bo NOBEDEN več izmuznil pravični kazni!!! Se komu smili njegova družina? Meni se nobeden ni smilil, ko sem jih videl pred 6 meseci na kosilu, kjer so nazdravljali z najdražjim vinom v srajčkah za 200€!!!
gesan
# 08.12.2012 ob 08:07
Si predstavljate, kaj bi Kangler šele delal z Mariborom, če ga ne bi imel rad ...

Hehehe, ne morem si predstavljat! Verjetno bi nas po Mariboru lovile prave pošasti in ne samo kovinski radarozavri!
vojnaslo91
# 08.12.2012 ob 10:27
bsr # 08.12.2012 ob 10:07

Odličen komentar. Tudi jaz Kanglerja ne podpiram. Naj odgovarja kar je naredil narobe. Obljubil je, da ne bo izrabljal imuniteto. Naj se mu pošteno sodi, saj ima do tega vso pravico... vsaj v neki normalni državi je tako.
gesan
# 08.12.2012 ob 09:12
Manjšina, ki ga ni izvolila ni kompetentna v demokratični ureditvi odstavljati politika,

@tomažin

Ne odstavlja se poltike! Odstavlja se tiste, ki zlorabljajo svoj položaj na lopovski in prevarantski način.
Tako kot so demokratično nastavljeni so lahko tudi demokratičnpo odstavljeni!

To ne more bit jasno samo tistim, ki so se veselo sookoriščali v takšnem pokvarjenem sistemu, ki je to lopovščino "dovoljeval".

Torej? Tudi ti boš Gotof!
Drummer
# 08.12.2012 ob 09:09
Še vedno nobenega sledu, o srkivni večerji Bavčar, Janša, Krkovič...RTV, a lahko prosim tudi tukaj pojasnite kaj se dogaja...
blef
# 08.12.2012 ob 07:21
Važno je, da ostane janković neomadeževan. Vaš Milan.
bsr
# 08.12.2012 ob 12:44
Hephaestus
S tvojim zadnjim komentarjem se več, kot 100 % strinjam. Zmotilo me je, da si v prejšnjem pisal le o Kanglerju. Do tega, da bodo politiki odstopali že zaradi etike, morale je še daleč. Veseli bomo lahko, če bodo že pri obtožnici na sodiščih. Potrebno pa bo zaostriti kriterije kako in zakaj so obtožnice vložene. Je pa to težko. Po eni strani samostojnost tožilcev in sodišč, po drugi pa se lahko še tako bizarna ali kar izmišljena obtožba uporabi za odstranitev politika.
Hephaestus
# 08.12.2012 ob 11:53
bsr

nisem državni tožilec a navkljub temu se ne strinjam s teboj. Posameznikova etika in ravnanje skladno z osnovnimi moralnimi načeli bi moral biti predpogoj za vsakega javnega funkcionarja, od najvišjega do najnižjega. Pri temu se ne sme ločevati med vrhom države, javnimi zavodi, javnimi podjetji ali lokalno oblastjo, ker vsi vplivajo na življenje državljanov. To, da je državni vrh popolonoma brezmoralen ne opravičuje brezmoralnost lokalne oblasti.
Hephaestus
# 08.12.2012 ob 11:14
@ generusus

Mariborčani so Kanglerja sami izvolili, in to pred dvema letoma že drugič, celo v prvem krogu. Kanglerju so prebivalci mesta skupaj z nekaterimi dnevniki in tedniki podelili kup priznanj za sposobnega župana in najboljšega politika. In to ne tako daleč nazaj. Kangler je morda resda kdaj ravnal v nasprotju z etičnimi in moralnimi načeli in morda tudi v nasprotju z zakonom (o tem naj presodi sodišče), vendar je za razvoj Maribora naredil več, kot vsi minuli trije župani skupaj. Postavitev radarjev v normalnih državah ne more biti razlog za odstavitev, veliko prej kaj drugega.
------------------------------------------------
Vidiš, tokrat se ne strinjava.

Ravnanje v nasprotju z moralnimi načeli je, v civilizirani družbi, nekaj nedopustnega. Pri nas je sicer to normalno, ker pač nismo civilizirana družba, ampak drugod pa tako ni.
Glede tega vprašanja se civilizirane družbe ravnajo skladno s splošnimi načeli, ki izvirajo še iz Rimskega prava iz časov Rimskega cesarstva. Najbolje jih je verjetno opisal Mark Tulij Cicero z znamenitim: salus populi suprema lex esto - odrešitev ali zdravje ljudstva je najvišji zakon.

Osnovni princip je, da je javni funkcionar v službi ljudstva in mora vselej in dosledno ravnati skladno z interesi ljudstva. Kagler tega ni počel, ravnal je, in to večkrat, skladno z lastnimi zasebnimi interesi in prav je, da ga je ljudstvo odstranilo.
Vendar vseeno je očiten napredek družbe, namreč danes, v 21 stoletju, ta javni funkcionar je, pod pritiskom ljudstva, preprosto podal odpoved in odšel. V rimskih časih bi ga za vse njegove rabote vrgli v areno z krdelom lačnih levov. Nato pa bi prevarano ljudstvo uživalo v spektaklu.
vojnaslo91
# 08.12.2012 ob 10:32
Partljič je državljan Slovenije kot sem jaz in ima svoje mišljenje kot ga imam jaz svojega, čeprav se mišljenje precej razlikujeta... Jaz spoštujem njegovo mišljenje, čeprav se ne strinjam z njim, vsaj ne v celoti...
bsr
# 08.12.2012 ob 10:32
zapatist
1. Dobro veš, da ni bila sporna postavitev radarjev, temveč način, kako je do tega prišlo
2. Dobro tudi veš, da so bili radarji samo povod
To drži. Toda ali boš v primeru, da ne bo pravnomočno obsojen za nobeno ovadbo priznal, da so to izkoristili njegovi politični nasprotniki.Seveda Kangler ni noben angelček, toda tudi ne bolj skorumpiran, kot preveč naših politikov. Nisem pa nikoli bil njegov pristaš.
bsr
# 08.12.2012 ob 10:21
generusus
Strinjam se s tvojim komentarjem. Sam sem podobno opisal malo drugače. Radarje so pač izkoristili njegovi lokalni politični nasprotniki. Ko so v kratkem času ujeli nad menda nad 20.000 kršiteljev so bili ljudje jezni in to se je dalo izkoristit. Skoraj vse kršitve pa so bile le do 5 km/h...... Obveščenost, analize mest postavitve ,........res niso bile ustrezne.....
Pravi problem je pogodba o postavitvi radarjev v javno-zasebnem partnerstvu. Vse takšne pogodbe so problematične in to povsod po Sloveniji. Naj pa to rešujejo organi in službe, ki so za to pristojni.
gesan
# 08.12.2012 ob 10:08
Partljič je na stara leta v vlogi "strica Vanča iz Moj ata socialistični kulak"-kar koli zine,ko ga biksne

@oljka,

vidim, da so zate in podobne velik problem ljudje, ki so že nekoč znali razmišljat s svojo glavo z razliko od takšnih kot si ti!
generusus
# 08.12.2012 ob 09:59
Mariborčani so Kanglerja sami izvolili, in to pred dvema letoma že drugič, celo v prvem krogu. Kanglerju so prebivalci mesta skupaj z nekaterimi dnevniki in tedniki podelili kup priznanj za sposobnega župana in najboljšega politika. In to ne tako daleč nazaj. Kangler je morda resda kdaj ravnal v nasprotju z etičnimi in moralnimi načeli in morda tudi v nasprotju z zakonom (o tem naj presodi sodišče), vendar je za razvoj Maribora naredil več, kot vsi minuli trije župani skupaj. Postavitev radarjev v normalnih državah ne more biti razlog za odstavitev, veliko prej kaj drugega.
vojnaslo91
# 08.12.2012 ob 09:09
Ne bom zagovarjal Kanglerja, ker ste ga vi Mariborčani izvolili. Ste že vedeli zakaj...

Zanima me pa kdo bo mariborski Mohamed Mursi...
legendaZ
# 08.12.2012 ob 08:38
Kaj še ni gotof, da se vsak dan repenči in nekaj piše o njemu. Mediji preveč pozornosti posvečate temu norcu oz. lopovu.
Guliarth
# 08.12.2012 ob 08:37
BTW, kaj črno gradnje so že rušili? NE? Na ulice!
generusus
# 08.12.2012 ob 14:15
@bsr

"S tem se v celoti strinjam. Nikoli nisem bil pristaš-volivec Kanglerja, priznal pa sem mu kar mu gre..... Seveda je morala,..... nekaj drugega. Previden sem tudi pri možnem političnem obračunu po katerem bo v Mariboru slabše, čeprav brez Kanglerja..... Kaj meniš o mariborskih politikih, intelektualcih,....., ki se sedaj oglašajo? Sam imam bolj slabo mnenje."

Osebno zelo dvomim, da bi bili politiki in intelektualci (v glavnem so predvsem iz logov mehkih znanosti in kulture ter izrazito levo usmerjeni), ki so se doslej v zvezi s Kanglerjem največ oglašali in ga tudi kritizirali, sposobni stvari v mestu peljati kaj bistveno drugače od odhajajočega župana. Prej bi se upal trditi, da bodo na področju pridobivanja projektov slabši (na to me napeljujejo prejšnji mariborski župani oziroma županje).

Kangler je bil operativec, ni znal lepo govoriti, je pa kar veliko naredil. Intelektualci in politiki, ki ga trenutno najbolj kritizirajo, pa imajo ravno nasprotne lastnosti. Eno je leporečenje, povsem nekaj drugega pa je, ko se v resnici znajdeš na položaju župana in moraš ukrepati.

Največja hipokrizija pri ljudeh pa je, da namesto, da bi se trudili, da bi bili boljši od konkurenta, vso svojo delovanje usmerijo, da bi konkurentu onemogočili delovanje in ga očrnili. Tega je ogromno pri nas. Ljudje velikokrat ne stremijo k pravičnosti in k objektivni oceni aktualnega položaja, ampak ravnajo izrazito pridobitništko, sledijo zadovoljitvi svojega ega, ne pa k zadovoljitvi javnega dobra.

Kljub temu je odstop Kanglerja vseeno v glavnem pozitiven presedan, ki mora biti v poduk vsem bodočim županom in aktualnim in bodočim politikom. Končno je že čas, da politiki svojo javno funkcijo doživljajo kot veliko obvezo in kot služenje državljanom, ne pa kot inštitucijo, kjer si velja za časa izvolitve prigrabiti vse kar se da.
R2D2
# 08.12.2012 ob 11:37
A veš kAJ iVAN POZABIL SI ŠE POVEDAT DA TE JE PORAZIL NA PARLAMENTARNIH VOLITVAH ČEPRAV SI IMEL 3 LETA ČAA ZA PREDVOLILNO PRIPRAVO IN ZA 10+100 seveda ,,,

Seveda te nihče ne poziva k odstavitvi Zokija samo če še nisi pogruntal pa LJUDSTVO poziva tebe da greš v 3,4,... ker je čista groza ...

Čeprav bi bilo pa še hujše če bi bil v opoziciji tako če si na ablasti si vsaj tudi sam kriv za mizerijo v opoziciji bi pa samo rišil kot zadnje 3 leta .
bsr
# 08.12.2012 ob 11:26
generusus
Kljub temu pa si ne gre delati večjih utvar. Oblast je bila sprijena že od vekomaj: od pradavnih kultur do današnjih dni. Malo je verjetno, da bi bilo v bodočnosti značilno bolje. Za korenitejše spremembe bi se morala človeška družba do temeljev spremeniti in ceniti kaj drugega kot pa postavlja v ospredje danes.
Drži. Sem tudi proti nasilju na protestih in to s strani policije in protestnikov. Toda brez nasilja v Mariboru ne bi Kangler odstopil. Verjetno bo tako povsod. Ne vem pa zakaj se policija v Mariboru ni omejila samo na zaščito občine in bi bilo mnogo, mnogo manj nasilja v centru mesta. Ne verjamem, da bi nasilneži napadli mirne, uničevali premoženje,..... V Celju in še kje so tako zaščitili le občino....
mikha
# 08.12.2012 ob 11:20
http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/de
fault.asp?kaj=3&id=2012120705860314
felipesko
# 08.12.2012 ob 11:00
OBVESTILO!

17.DECEMBRA ZBOR PRI KOJAKU
POD GESLOM;"FRANC KANGLER NAJ SE VRNE KOT ŽUPAN!"

Vabljeni,še posebej tisti,ki tukaj na forumu neizmerno obžalujete dosedanje dogodke.
bsr
# 08.12.2012 ob 10:42
zabiče
malo javnega linča mu ne bo škodilo
je bil fajn barabinski,pravi šerif

In primer drugim politikom, da niso nedotakljivi. S to mislijo sem bil ure na mariborskih protestih. Žalostno, da se sedaj v Mariboru za njegovo mesto (župan, mestni svet) potegujejo še slabši......
Zelena Viola
# 08.12.2012 ob 06:34
Ciao Miki!!!
bsr
# 08.12.2012 ob 17:13
jarovit
Saj ne bo zdržal, da se ne udeležim. 14.12. Posebej, če se bo razlog protesta zame smiseln in ne spet Kangler (hočejo takojšnji pisen odstop).... Bom pa manj "radoveden" in ne hodil v nevarna področja....
oljka
# 08.12.2012 ob 14:47
Je pa vsekakor boljše,da se je čarovnice kurl v Mariboru,kakor v Ljubljani,ker če bi Jankoviću kdo kriv prst pokazal,bi spet vse liberalne akademije,pa forumi 21,pa Nr.571,pa vsa ostala socialistična šlamastika skakala do stropa in želela imet na kraju samem takoj prisotnega zraven Tita in vse še živeče vojne in povojne zločince proti človeštvu,narodne heroje,oznovce,udbovce....Pri Kanglerju se ga je še pa SLS odrekla,da o SDS-u sploh ne govorim,k ga nikoli ni marala.
toldo
# 08.12.2012 ob 14:18
Ali mi lahko kdo od komentatorjev odgovori?
Kaj porečete na to, da v Sloveniji ni dobrega župana, politika,.....,ki bi bil dober za ureditev javnih zadev in tudi svojih, pogosto tudi vsaj s sumom korupcije....?
Z
Zato, ker je politika pri nas eno samo mešetarjenje, ki se začne že s financiranjem strank. Ti prispevki in donacije so vsi kasneje povrnjeni v obliki poslov. In vse podpore in lobiranja so tudi samo usluge, ki jih je treba poplačat.
generusus
# 08.12.2012 ob 13:37
@Hephaestus

"Vidiš, tokrat se ne strinjava."

Mislim, da najini videnji sploh nista tako daleč narazen. S tvojim razmišljanjem kako je bilo včasih in kako danes se strinjam. Jasno, danes so stvari vseeno nekoliko boljše kot v preteklosti. Družba je v 2000 tisoč letih le nekoliko napredovala. Tudi običajen človek ima več pravic, kot pa jih je imel včasih. Osnovni moj namen je bil le vzpodbuditi trezno razmišlanje o minulih dogodkih in o povsem različnem obravnavanju primerljivih županov.

Osebno župana Maribora nisem nikoli podpiral in zelo me je začudilo, ko je bil še drugič izvoljen. Kljub temu mu gre zasluga za ureditev marsikakšne stvari v Mariboru. Spoštovanje moralnih standardov pa je seveda nekaj, kar bi moral vsak politik imeti na tronu svojega delovanja. In če tako ne ravna, zbledi ves trud, ki ga je vložil v razvoj mesta. To se je zgodilo prav Kanglerju.
bsr
# 08.12.2012 ob 11:18
Ali mi lahko kdo od komentatorjev odgovori?
Kaj porečete na to, da v Sloveniji ni dobrega župana, politika,.....,ki bi bil dober za ureditev javnih zadev in tudi svojih, pogosto tudi vsaj s sumom korupcije....?
Zabiče in tudi sam nisva prepričana, da poznava odgovor. Pred leti sem se včasih vprašal to za direktorje,....
bsr
# 08.12.2012 ob 10:59
generusus
Vidim, da zelo podrobno poznaš mariborske občinske zadeve. Sam nekoliko manj. Se pa strinjam v celoti s tvojim komentarjem. Bojim se, da dobimo slabšega župana in mestni svet....
generusus
# 08.12.2012 ob 10:44
O radarjih, jano-zasebnem partnerstvu in delitvi denarja od prekrškarjev sem že velikokrat pisal. Tudi o tem, da je nepravična trenutna razdelitev 92 : 8 v korist zasebnega partnerja. Je pa res, in to javnost v glavnem ne ve, bo ta razdelitev v veljavi le do poplačila naložbe. Kangler je naredil veliko napako, da ni bolje obveščal javnost v zvezi z radarji in da jih ni uvajal postopoma.

Kangler je najbrž velikokrat ravnal nepravilno. Po moje je v politiko stopil naivno, saj si ni mogel misliti, kaj ga čaka. Če bi imel večjo politično podporo v vplivnih krogih (kot ga imajo nekateri drugi župani največjih mest), bi brez problema dočakal konec mandata. Tako pa ga je marsikdo obravnaval kot robatega veščana z nepolikanim govorom, ki je prišel poveljevat drugemu največjemu mestu.

Pogrom proti Kanglerju pa je treba videti tudi v luči odhajajoče evropske prestolnice kulture in drugih izvedenih projektih v Mariboru, ki bodo v prihodnjih letih ustvarjali dobiček, zato opozicija pri tem vsekakor želi sodelovati.
vojnaslo91
# 08.12.2012 ob 10:44
Lupo


# 08.12.2012 ob 10:41
Prijavi neprimerno vsebino Zdaj naj financna policija preveri izvor njegovega premozenja in vse prihodke v zadnjih 20 letih!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Naj se sprejme zakon in naj to velja za vse župane... in vse politike... in še kdo bi se dobil, ki bi bil potreben pregleda...
bsr
# 08.12.2012 ob 10:25
gesan
Si iz Maribora? Maribor ni med najbolj zadolženimi občinami..... Pa nisem ne sedaj in ne prej njegov pristaš.
zabiče
# 08.12.2012 ob 09:07
a je kdo "razmišljal" v tej "smeri",kaj je,recimo,"hudega" storila 2.sv.vojna na slovenskem in s tem povzročila,da še generacije in generacije,ki s to pojno nimajo prav nič,med sabo "obračunavajo"..
In to "obračunavanje",prinese v narod tudi take ljudi,kot jih "imamo" sedaj in ,ki jim NAROD SODI.

Prekleta 2.sv.vojna,ki te je hudič tudi med nas mogu "prinest".
Pa tako "verni" smo bili v državi in kraljevini SHS,ou.Jugoslaviji med obema vojnama..in seveda prej.

Saj mogoče,ta moja "refleksija" nima zveze z realnostjo,ampak-
-"he,kaj pa če ima ?"
Guliarth
# 08.12.2012 ob 09:00
Tomažin - Gotof si pa še ne veš, tako kot Franca ni vedel.
Tomažin
# 08.12.2012 ob 16:22
Saj ne rečem, glede na to, kako do tal so izpraznili državno blagajno, je verjetno, da jih je imelo od ropanja precej korist. In če bi prišli na ulice vsi tisti, bi jih bilo precej več. Pa niso neumni, po ulicah skačejo puhloglavci, ki mislijo, da bodo tudi oni česa deležni, pametni pa vedo, da se prezne blagajne ne izplača ropati, ker boto tisti, ki se tega lotevajo deležni samo polnega penziona na Dobu.
Tomažin
# 08.12.2012 ob 16:17
Tudi podjetja, ki propadajo zaradi gospodarske krize, ki je nastala ob izropanju države pod prejšnjo vlado, ki je podlegla pritiskom kontinuitetnih tajkunov, so propadla prav zaradi kontinuitetne politike prihvatizacije, ki sedaj pizzkuša zrušiti demokracijo in zaobiti voljo legitimne volilne večine. Ter na oblast postaviti totalitarizem tatov in morilcev, kakor smo se ga ob osamosvojitvi rešili in nima legitimne podpore, pa če se na glavo postavlja.
bsr
# 08.12.2012 ob 16:16
psihologija množic
generusus
# 08.12.2012 ob 15:46
@bsr

"Sam sem bil na obeh protestih. Če pustimo na stran občino, ni bilo nemirov in uničevanja nikjer dokler ni začela delovati policija. Na prvem sem bil do 20 ure in na drugem do 21 ure. S kolesom in sem bil na veliko mestih.... Tudi doživel napad policije na popolnoma mirne protestnike na trgu svobode pod stopnicami...."

Še kako ti verjamem, da so jo skupili tudi povsem mirni demonstranti. Žal pa je v neredih vselej tako. Psihologija množice naredi svoje. Toleranca na strani policajev se zniža, prav tako na strani protestnikov. Na koncu dobimo le dve strani, ki sta dobesedno sovražni druga do druge (dasiravno gre za večino mirnih protestnikov) in vsak hoče obvarovati svojo eksistenco.

Vendar pa gre v omenjenih dogodkih videti tudi kanček pozitivne izkušnje. Namreč, marsikdo se je lahko na lastne oči in žal tudi na lastni koži prepričal, kaj se lahko zgodi, če nek konflikt preraste v nasilje, bog ne daj v vojno. V vojni, še veliko bolj kot na takšnih demonstracijah, skupijo predvsem tisti, ki so v vojno vihro zašli povsem po naključju. Zato bi morali ljudje aktualne dogodke dojeti tudi kot streznitev, saj če je že pri razmeroma "nedolžnih" demonstracijah bilo toliko nepravilnosti z ene in druge strani, kaj bi šele bilo, če bi prišlo do širših spopadov. Poduk te zgodbe je torej: ne podpihujmo nasilja, ker to ne vodi k rešitvi, ampak povzroča le novo nasilje.
generusus
# 08.12.2012 ob 14:40
@bsr

Popravek:

Pretendente na županski stolček in v nov mestni svet seveda ni smiselno ustavljati. :-)
bsr
# 08.12.2012 ob 14:22
generusus
Zelo dober komentar! Posebej del o intelektualcih in politikih..... Kako jih ustaviti? Na naslednjih protestih? Si bil na protestih? Zakaj je policija delovala izven neposredne bližine občine?
bsr
# 08.12.2012 ob 13:53
generusus
Osebno župana Maribora nisem nikoli podpiral in zelo me je začudilo, ko je bil še drugič izvoljen. Kljub temu mu gre zasluga za ureditev marsikakšne stvari v Mariboru. Spoštovanje moralnih standardov pa je seveda nekaj, kar bi moral vsak politik imeti na tronu svojega delovanja. In če tako ne ravna, zbledi ves trud, ki ga je vložil v razvoj mesta. To se je zgodilo prav Kanglerju.
S tem se v celoti strinjam. Nikoli nisem bil pristaš-volivec Kanglerja, priznal pa sem mu kar mu gre..... Seveda je morala,..... nekaj drugega. Previden sem tudi pri možnem političnem obračunu po katerem bo v Mariboru slabše, čeprav brez Kanglerja..... Kaj meniš o mariborskih politikih, intelektualcih,....., ki se sedaj oglašajo? Sam imam bolj slabo mnenje.
Whisperer
# 08.12.2012 ob 12:41
In kaj čaka Ivan Janez Janša ?Slovenkam in Slovencem je dolžan pojasnila glede prodaje in preprodaje orožja na slovenskem, nakupa osem kolesnikov PATRIA !
CtrlDelete
# 08.12.2012 ob 12:24
Tomažin
# 08.12.2012 ob 10:57
Prijavi neprimerno vsebino Rdeči vampirji krvosesi pa kar mislijo da jim bodo njihovi hlapci omogočili, da nam bodo kar v nedogled pili kri. Saj niso pri pravi.

------
Tanko???
oljka
# 08.12.2012 ob 12:18
Najprej se cela leva politika združi,da v Ljubljani zapufajo mesto za 100 let in da vzredijo enega župana na zalogo-potem se pa družno vsi prestavijo v Maribor na kurjenje čarovnic(ker mislijo balandeki,da je Kangler tudi vzrejen župan tako kot Ljubljanski.Pa Sploh ni res-Za Jankoviča je Levica napela vse vene od državnih do balkanskih in seveda mestne sile-pa tudi kompletno gradbeno operativo celotne Slovenije se je moralo vmes sesut...
Kagler pa je sam svoj(brez stricev)-če poenostavim-se tu še SLS-u ni bilo potrebno kaj napenjat,ko je kandidiral.Zdaj ko pa se ocenjuje delo Mariborskega in Ljubljanskega župana je pa stvar spet enaka.Za Kanglerja se v glavnem vsem "jebe"-Za Jankoviča pa se levici zdi škoda,da bi ga ob njenem tolikšnem trudu in vložku v njega, kar tako izpustila iz rok
zabiče
# 08.12.2012 ob 11:11
zabiče
Pustimo sedaj našega Kanglerja. Kaj porečeš na to, da v Sloveniji ni dobrega župana, politika,.....,ki bi bil dober za ureditev javnih zadev in tudi svojih, pogosto tudi vsaj s sumom korupcije....?


to je težko vprašanje
nisem prepričan da poznam odgovor
generusus
# 08.12.2012 ob 11:01
Genralno gledano pa so protesti probi političnim garnituram pozitivna stvar, saj so naši državlajni vse predolgo tolerirali sprijenost oblastnikov.

Kljub temu pa si ne gre delati večjih utvar. Oblast je bila sprijena že od vekomaj: od pradavnih kultur do današnjih dni. Malo je verjetno, da bi bilo v bodočnosti značilno bolje. Za korenitejše spremembe bi se morala človeška družba do temeljev spremeniti in ceniti kaj drugega kot pa postavlja v ospredje danes.
bsr
# 08.12.2012 ob 10:54
zabiče
Pustimo sedaj našega Kanglerja. Kaj porečeš na to, da v Sloveniji ni dobrega župana, politika,.....,ki bi bil dober za ureditev javnih zadev in tudi svojih, pogosto tudi vsaj s sumom korupcije....?
Tvitopis
link
To ni bodeča žica, to je "srebrna spirala zaupanja in varnosti"
13. november 2015 ob 07:57 "Prav takšne 'tehnične ovire' je pred dvema mesecema Orban postavil. Da je nehumano in neevropsko, so dejali," je bil eden od številnih odzivov v slovenski tvitosferi na postavljanje tehničnih ovir ...
Več novic ...
Kazalo