Napihljive lutke mariborskih mestnih svetnikov je nekdo obesil s Starega mostu čez reko Dravo. Foto: BoBo
Napihljive lutke mariborskih mestnih svetnikov je nekdo obesil s Starega mostu čez reko Dravo. Foto: BoBo
Maribor v pričakovanju novih protestov

Gre za gole ženske in moške "ančke", ki imajo na glavah nalepljene fotografije obrazov posameznih mariborskih svetnikov in svetnic.

Lutke bi naj ponazarjale mariborskega mestnega svetnika SDS in podžupana Tomaža Kanclerja, direktorico mestne uprave Milico Simonič Steiner, mestno svetnico Županove liste in podžupanjo Astrid Bah ter mestnega svetnika Liste za pravičnost in razvoj Stojana Auerja.

Časnik Večer je zapisal, da gre "očitno za nekakšno uverturo v protest", ki je napovedan za ponedeljek pred stavbo Mestne občine Maribor.

V ponedeljek napovedan nov protest
Nova mariborska vstaja je jutri popoldne napovedana pod sloganom "Pometimo jih vun!", protestniki pa bodo spet zahtevali prav odstop mestnih svetnikov. A ti se bodo takrat kljub napovedanemu protestu sešli na prvi redni seji po dveh mesecih in pol. Na njej se bodo uradno seznanili z odstopom župana Franca Kanglerja, na dnevnem redu pa nimajo proračuna, zaradi katerega pravijo, da vztrajajo na svojih položajih.

Večina mestnih svetnikov odstop namreč zavrača s pojasnilom, da je nujno treba sprejeti občinski proračun za leto 2013. A s tem se na tokratni seji mestnega sveta še ne bodo ukvarjali, bodo pa med drugim odločali o porabi do 225.000 evrov sredstev proračunske rezerve za odpravljanje posledic novembrskih poplav, ureditvi avtobusnega prometa, letnem programu športa in več prostorskih odlokih.

Val protestov se nadaljuje
Mariborski mestni svet se je na zadnji redni seji sešel 22. oktobra, nekaj dni po postavitvi spornih radarjev za merjenje hitrosti na mariborskih cestah, ki so nato zanetili ulične proteste. Prvi protest v Mariboru je bil 2. novembra, ko naj bi na zahtevo mestne politične opozicije potekala izredna seja o radarjih, a so jo v zadnjem trenutku odpovedali. Zatem so mestni svetniki sedli na svoje stolčke v Dvorani Rudolfa Maistra le še 12. novembra, a zgolj zato, da so izglasovali sklep, da o radarjih ne bodo razpravljali. To je še dodatno razburilo protestnike, ki so se na mariborske ulice in trge odpravljali v vedno večjem številu, dokler nazadnje le niso izsilili županovega odstopa.

Iz Maribora se je val protestov decembra lani razširil na vso Slovenijo, protesti pa se bodo očitno še nadaljevali - t. i. "2. vseslovenska ljudska vstaja" je namreč napovedana za 11. januar pod geslom Zahtevamo odstop politične elite.

Maribor v pričakovanju novih protestov