Geslo letošnje Parade ponosa je bilo izpisano tudi na transparentu. Foto: MMC RTV SLO
Geslo letošnje Parade ponosa je bilo izpisano tudi na transparentu. Foto: MMC RTV SLO
V Ljubljani Parada ponosa

Udeleženci povorke, ki se je vila od Metelkove do Kongresnega trga, so nosili transparente z napisi "Svoboda za vse!", "V vidnosti obstajam" in druge. Na čelu povorke je bil majhen tovornjak, iz katerega se je razlegala glasna glasba, v ritmu katere so po ljubljanskih ulicah poplesavali udeleženci.

Po besedah organizatorjev se je na Paradi ponosa zbralo od 500 do 600 ljudi, shod so varovali policisti in varnostniki zasebne varnostne družbe, potekal pa je brez izgredov.

Ministrstvo obljublja boj za enakopravnost
Na Kongresnem trgu je množico nagovorila ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, ki je med drugim dejala, da bo ministrstvo še letos spet začelo sistemsko urejevanje položaja istospolno usmerjenih v skupnosti. "Začeli bomo tam, kjer smo z družinskim zakonikom končali," je dejala.

"Napad" na župana
Manj prijazen je bil sprejem ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki ga je skupina zamaskiranih deklet - po besedah prisotnih naj bi šlo za aktivistično skupino Vstajniške socialne delavke - začela obmetavati s tamponi in vložki, obarvanimi z rdečo barvo.

Župan je "napad" stoično prenesel in dejal, da ima vsak pravico do svojega mnenja. Dodal je, da si želi, da bi znameniti Cafe Open spet odprl svoja vrata v Ljubljani, in da bi rad do konca svojega županskega mandata v prestolnici poročil prvi istospolni par.

Med navzočimi sta bila tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo in predsednik države Borut Pahor, ki navzočih sicer ni nagovoril, se je pa pogovarjal in fotografiral z udeleženci parade. Dogodek se je končal s koncertom.

Za enakost
Geslo parade izraža zahteve po enakosti med istospolno usmerjenimi in vsemi drugimi marginalnimi skupinami, prizadevanji za emancipacijo posameznih družbenih manjšin in za večjo ekonomsko enakost pa sta neločljivo povezani, so zapisali na spletni strani Ljubljana Pride.

V Ljubljani Parada ponosa