Vodni val je je odnašal tudi avtomobile. Foto: BoBo
Vodni val je je odnašal tudi avtomobile. Foto: BoBo

Železniki so bili v preteklih desetletjih večkrat žrtev poplav in že pred letom 2007 je država dala prve obljube o izboljšanju poplavne varnosti krajev ob Selški Sori. Vendar je uresničitev teh obljub prehitel poplavni val, ki je pred natanko petimi leti razdejal Železnike.

Poplava bi uničila nova pročelja
V zadnjih petih letih so država, občina in posamezniki veliko denarja vložili v prenovo objektov. Številne hiše imajo nova pročelja, lani je bil obnovljen trg pred Plavžem, letos pa je v prenovi še trg pred cerkvijo svetega Antona. "Res bi bila škoda, da se bi se voda ponovno razlila skozi Železnike in uničila ves trud," je dejal župan Anton Luznar.
Najšibkejša točka: Dermotov jez
V Železnikih si zato prizadevajo, da bi vlada čim prej sprejela državni prostorski načrt za ureditev vodne infrastrukture za zagotavljanje poplavne varnosti Železnikov in ga začela uresničevati. Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje računajo, da bo načrt sprejet do februarja prihodnje leto in da se bo takoj začela priprava na premik Dermotovega jezu, ki je največja šibka točka.

Vaščani Zalega Loga nasprotujejo zadrževalniku
Večina občanov Železnikov je s predlaganimi ukrepi iz državnega prostorskega načrta zadovoljna. Pritožbe so le od krajanov, katerih hiše bodo v skladu z načrtom blizu nove obvozne cestne, in od vaščanov Zalega Loga, ki nasprotujejo gradnji velikega vodnega zadrževalnika Pod Sušo. Založani so ob javni razgrnitvi osnutka državnega prostorskega načrta v začetku leta na ministrstvo naslovili peticijo, v kateri izpostavljajo pomisleke o varnosti vasi in o razvrednotenju zemljišč.

Gradnjo bi tudi fizično preprečili
"Uradnega odziva na to peticijo ni bilo, od države in občine smo doživeli le ignorantski odnos," je pojasnil tajnik vaškega odbora Zali Log Janez Habjan. Kot je spomnil, so tedaj ponudili alternativno rešitev gradnji zadrževalnika, saj bi vodo umirili in očistili naplavin manjši zadrževalniki proda gorvodno na porečju Sore in Davščice ter ostalih pritokov. Vendar pripomb Založanov na državi skorajda niso upoštevali. Če bo treba, bodo zato gradnjo zadrževalnika, ki je sicer predvidena šele čez pet let, fizično preprečili.

Pomisleke krajanov še dodatno krepijo neočiščeni zadrževalniki proda, ki so bili zgrajeni v preteklih letih. V okolici vasi Zali Log je deset zaplavnih pregrad in od teh jih je sedem povsem polnih, je opozoril Habjan. "Zaupanje ljudi v obljube države je zato nizko in država se bo morala dokazati z dejanji," je dodal predsednik vaškega odbora Zali Log Vilko Kavčič.

"Država postorila marsikaj, a premalo"
Župan državo poziva, naj pregrade redno čisti in vzdržuje. Hkrati naj čim prej pristopi k realizaciji državnega prostorskega načrta. "Država je v preteklih letih postorila marsikaj, vendar je to premalo," je opozoril Luznar in spomnil, da je v sanacijo Selške Sore in pritokov država vložila že 2,4 milijona evrov. Vendar bo vse zaman, če ne bo z rednim čiščenjem in s celovitimi protipoplavnimi ukrepi preprečila prihodnjih poplav.