Slovenija
()

Poudarki

  • V Kranju je bilo mirno
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 54 glasov Ocenite to novico!
Protest v Kopru
Protestirali so tudi v Kopru. Foto: Evgenija Carl
VIDEO
Protest v Kranju

Dodaj v

Foto: V Kopru v sodno palačo letela pirotehnična sredstva

Policija poziva udeležence k strpnosti
6. december 2012 ob 09:25,
zadnji poseg: 6. december 2012 ob 21:13
Ljubljana - MMC RTV SLO/STA

V Kranju in Kopru so protestirali proti zdajšnji politiki. Na začetku miren protest je v Kopru skoraj ušel izpod nadzora - protestniki so v sodno palačo namreč metali pirotehnična sredstva.

Okoli 400 protestnikov se je po ocenah dopisnice iz Kopra Eugenije Carl zbralo v Kopru, kjer so pod geslom Vstala Primorska protestirali proti zdajšnji politiki. Po mirnem začetku so se protestniki pod vodstvom skupine mlajših, na prvi pogled navijačev, prestavila pred občinsko zgradbo, kjer so vpili gesla proti županu Borisu Popoviču in vladi, v zgradbo pa je priletelo nekaj petard in praznih steklenic. Poškodovano je eno okno.

Dogajanje se je nato preselilo pred sodno palačo, v katero so protestniki metali pirotehnična sredstva in kričali gesla, kot so: "Janša v zapor!", "Dovolj je!", "Janša naj odstopi!", "Ukradli ste nam državo!". Nastal je tudi spopad s policijo, je še poročala Eugenija Carl. Okoli pol devetih zvečer so se še zadnji protestniki razšli.

V Kranju je bilo mirno
Protestirali so tudi v Kranju, kjer se je po poročanju Jana Novaka zbralo okoli 500 ljudi. Protestniki so bili glasni, a mirni. Nosili so transparente, na katerih med drugim sporočajo: "Svetniki kranjski, požrli ste malce in kosila vsem kranjskim šolarjem, spelte se", "Janšo na sodišče, narod na volišče", "Socialna država crkava" in "Ukradli ste nam državo".

To je že drugi shod pred kranjsko občino in je usmerjen tako proti slovenski politični eliti kot tudi proti kranjskemu županu Mohorju Bogataju. Na prvem shodu pred tednom dni se je zbralo okrog 1.000 ljudi, protesti pa so razen pokanja nekaterih pirotehničnih sredstev minili relativno mirno. Skupina Gorenjska vstaja, ki se je oblikovala na spletnem družbenem omrežju Facebook, je zapisala poziv: "Sedaj ne smemo odnehati, boriti se moramo naprej v še večjem številu."

Policisti v uniformah in civilu so se znova pomešali med protestnike in nadzorovali situacijo. Predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Leon Keder je sporočil, da policiji ni bilo treba posredovati, nastala ni nikakršna premoženjska škoda, niti niso nikogar pridržali. Na shodu je bilo slišati le nekaj pokov petard.

Ob tem se je Keder zahvalil vsem, ki so svoja mnenja izražali na miren način.

foto: Eugenija Carl

S. B. L., A. S.
Protest v Kopru
Protest v Kopru
Protest v Kopru
Protest v Kopru
Protest v Kopru
Protest v Kopru
Protest v Kopru
Protest v Kopru
Protest v Kopru
Protest v Kopru
Protest v Kopru
Protest v Kopru
Protest v Kopru
Protest v Kopru
Protest v Kopru
Protest v Kopru
Protest v Kopru
Protest v Kopru
Protest v Kopru
Protest v Kopru
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo