Delo se pri poročanju sklicuje na zanesljive, a neuradne informacije. Foto: BoBo
Delo se pri poročanju sklicuje na zanesljive, a neuradne informacije. Foto: BoBo
Geržina ne želi biti več veleposlanik

Geržina je še dejal, da se je za odstop od kandidature odločil zaradi dolgotrajne diskreditacije. V odstopni izjavi, ki jo je poslal predsedniku vlade Miru Cerarju in zunanjemu ministru Karlu Erjavcu, je zapisal, da se je nanj v preteklih mesecih, posebej pa zadnjih nekaj tednih usula načrtno vodena in osredotočena diskreditacija.

Bolj kot preprečiti njegov odhod v Zagreb naj bi bil namen te diskreditacije po njegovem mnenju kompromitirati njega osebno in njegovo delo ter tako prihajajočega veleposlanika pred prihodom na Hrvaško znatno oslabiti, ga profesionalno nepovratno poškodovati in po možnosti po vsem tem v Zagreb vendarle poslati nekega drugega diplomata, je dejal.

"Diskreditacija" naj bi se začela maja
Celotna zgodba diskreditacije se je po njegovih besedah začela maja ob prvih podatkih, da naj bi postal novi veleposlanik v Zagrebu, njegova uspešna kandidatura pa se je povezovala s tem, da je njegov oče visok funkcionar DeSUS-a.

Ob tem so bila preslišana njegova pojasnjevanja, da je v slovenski diplomaciji od njenih začetkov, da dela na zunanjem ministrstvu že 23 let in da izpolnjuje vse pogoje za zasedbo veleposlaniškega mesta v Zagrebu. Zgodba diskreditacije se je nadaljevala z medijskimi navedbami, da predsednik republike za mesto veleposlanika v Zagrebu bolj zaupa nekemu drugemu kandidatu, je dodal.

Že pred objavo poročil o nadzoru veleposlaništev so se začela dvigovati pričakovanja o razkritjih njegovih nepravilnosti med službovanjem na Dunaju, od objave poročila 16. avgusta pa je bil v središču dogajanja in medijskega poročanja, je dejal.

"Nekateri mediji in tudi posamezniki, med njim žal tudi z MZZ-ja, so me kriminalizirali in postavili ob bok pravnomočno obsojenim, kazensko ovadenim ali odpuščenim nekdanjim veleposlanicam in veleposlanikom," je v odstopni izjavi zapisal Geržina, ki je prepričan, da ne gre za naključja.

Erjavec si ne predstavlja, da bi bil Geržina še kdaj veleposlanik
Po mnenju Erjavca pa je Geržinov odstop neodgovorno dejanje, še posebej, ker je že prišlo soglasje Hrvaške. Dejal je, da si zdaj "ne predstavlja", da bi se Geržina še potegoval za katero veleposlaniško mesto, Geržina pa bo zdaj v skladu z notranjimi pravili razporejen na delo znotraj ministrstva.

Dodal je, da ga preseneča, da naj bi bil vzrok nezaupanje politike, saj je bilo to zaupanje potrjeno dvakrat. Ob tem je napovedal, da bo že v sredo začel postopek za nov razpis, a postopki, v katere so vključeni razpisna komisija, on sam, vlada, parlament in predsednik republike in navsezadnje država sprejemnica terjajo svoj čas. Po oceni ministra bo to trajalo "okoli dva meseca".

Je pa Erjavec zagotovil, da veleposlaništvo v Zagrebu deluje nemoteno tudi po koncu mandata zdajšnjega veleposlanika Vojka Volka.

Iz premierjevega kabineta so sporočili le, da predsednik vlade pričakuje, da bo zunanje ministrstvo izvedlo ustrezne postopke za imenovanje novega veleposlanika v Zagrebu.

Negospodarno ravnanje
Volku je mandat sicer potekel konec avgusta. Mandat njegovega predvidenega naslednika Geržine pa je bil vprašljiv, saj je poročilo zunanjega ministrstva o nepravilnostih na veleposlaništvih pokazalo, da sicer ni deloval nezakonito, so bila pa njegova ravnanja negospodarna.

Vlada je Geržino za veleposlanika v Zagrebu sicer že potrdila, uspešno je prestal tudi predstavitev pred odborom DZ-ja za zunanjo politiko in dobil agrema Zagreba. Ukaz o njegovem imenovanju bi moral podpisati le še predsednik republike Borut Pahor, ki je ob objavi poročila o nadzoru na veleposlaništvih ustavil vsa nova imenovanja veleposlanikov.

Geržina je bil veleposlanik na Dunaju, poročilo MZZ-ja pa je pokazalo, da si je izplačeval 4.500 evrov potnih stroškov za službene poti, saj je potoval z lastnim vozilom, čeprav je imel na voljo službeno vozilo in voznika. V povezavi s tem je pojasnil, da je svoje vozilo vzel, ker je bilo službeno več na servisu kot v uporabi, kilometrino pa je velikokrat kril iz svojega žepa, in da je je bilo veliko več, kot si je je uradno izplačal.

Dnevnik poroča, da bo po njihovih podatkih veleposlaništvo v Zagrebu odslej vodil odpravnik poslov. Delo bo Geržina po napovedih nadaljeval na zunanjem ministrstvu, saj je, kot je dejal, poklicni diplomat.

Bil potrjen, dobil agrema, a ni mu uspelo
Hrvaška je Geržini že podelila agrema, potrdila pa sta ga tudi vlada in državnozborski odbor za zunanjo politiko, kar pa njegovega imenovanja ni zagotovilo. Imenovanje veleposlanika v Zagrebu je namreč zadržal predsednik Borut Pahor, ki naj bi v Zagrebu raje videl sedanjega veleposlanika v Rimu Iztoka Mirošiča.

Potem ko je vlada prejšnji teden presodila, da ni zadržkov za imenovanja novih veleposlanikov, so iz Pahorjevega urada sporočili, da bo predsednik postopke imenovanja novih veleposlanikov končal ta teden.

Geržina ne želi biti več veleposlanik