Končno pravnomočno obsojen socialni delavec, ki je zlorabil zaupanje varovancev. Foto: MMC RTV SLO
Končno pravnomočno obsojen socialni delavec, ki je zlorabil zaupanje varovancev. Foto: MMC RTV SLO

Ogorevc je prodajal in oddajal stanovanja in druge nepremičnine varovancev, katerih je oskrbnik je bil. Večinoma je šlo za duševne bolnike oziroma ljudi, ki jim je sodišče odvzelo opravilno sposobnost.

Ogorevc bi kot socialni delavec in celo nekaj časa tudi vršilec dolžnosti direktorja CSD Šiška moral s premoženjem in financami upravljati v korist varovancev. Toda denar od kupnin za njihova stanovanja se je stekal na njegov tekoči račun, potem ko varovance spravil v različne zdravstvene in oskrbovalne ustanove. Ogorevc je očitke ves čas zanikal in trdil, da je »vedno skrbel v korist varovancev«, a so bili dokazi tožilstva dovolj trdni, poroča Delo.

Odvetnica Šikovec Ušaj vztraja
Zoper Ogorevca je bila 1. marca vložena še ena obtožnica, in sicer zaradi poskusa kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Sprožila jo je odvetnica Lucija Šikovec Ušaj. Ženska, ki ji je šišenski CSD za skrbnika za urejanje vseh finančnih zadev določil Ogorevca, trdi, da je Ogorevc najemnino od oddajanja njenega stanovanja dal v svoj žep. Najemnik naj bi mu plačeval na roke, Ogorevčeva varovanka pa pa 5.007 evrov ni nikoli videla.

Za prvostopenjsko sodišče oddaja stanovanja ni bila sporna
Okrožno in višje sodišče sta tožbo enkrat že zavrnili. Potem ko je vrhovno sodišče sodbi razveljavilo in vrnilo v novo odločanje, jo je okrožno sodišče tožbo znova zavrnilo, češ da tožnici ni uspelo dokazati, da ni prejela najemnine oziroma da jo je obdržal Ogorevc. Ta je po mnenju sodišča celo ravnal kot skrben gospodar, poleg tega po mnenju provostopenjskega sodišča niso »kumulativno podani vsi elementi civilnega delikta«. Višje sodišče o tožničini pritožbi še ni odločilo, poroča časopis.