Marko Golob je prepričan, da so bili na AUKN-ju zaradi svojega dela motnja v sistemu. Foto: BoBo
Marko Golob je prepričan, da so bili na AUKN-ju zaradi svojega dela motnja v sistemu. Foto: BoBo

Golob je tako na novinarski konferenci zanikal vse obtožbe na svoj in na račun drugega člana uprave agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) Danila Grašiča ter ocenil, da so te "politično motivirane" in "nimajo nikakršne pravne ali vsebinske podlage".

Golob je prepričan, da vlada s celotno argumentacijo predloga za razrešitev posega v avtonomnost in neodvisnost AUKN-ja. "Gre za reakcijo na to, da agencija opozarja na nezakonitosti, da vztraja pri legalnem delovanju, vztraja pri tem, da je treba spoštovati obveznosti, ki smo jih sprejeli iz mednarodnih pogodb," je poudaril Golob.

V ločenih mnenjih, ki sta jih v torek na predsednika DZ Gregorja Viranta naslovila Golob in Grašič, sta člana uprave AUKN izpostavila še mnenje, da je agencija "motnja v okolju, kjer se prevzemanje kontrole nad državnimi družbami in posledično plenjenje razume kot samoumevna pravica vladajoče koalicije". Oba sta izrazila še upanje, da jima bo na seji, na kateri bo DZ odločal o predlogu vlade o razrešitvi, omogočen javni zagovor.

Očitki - prekoračitev pooblastil in razkrivanje zaupnih informacij
Vlada sicer upravi AUKN-ja očita prekoračitev pooblastil pri upravljanju kapitalskih naložb ter nestrokovno in nevestno opravljanje nalog s posredovanjem dokumentov z neutemeljeno in neresnično vsebino in zaupnimi podatki zakonodajnemu organu, centralni banki in javnosti.

Člana uprave sta kljub zavezujočim sklepom vlade oteževala uveljavljanje glasovalnih pravic na skupščinah družb in nista sodelovala pri upravljanju kapitalskih naložb države v skladu z zakonom, v svojem pojasnilu z dne 5. julija navaja ministrstvo za finance.
MF: Populizem in nestrokovnost
Na Golobove izjave so se odzvali tudi na ministrstvu za finance. Trdijo, da Golob podaja neresnične in zavajajoče izjave. Zanikajo politično motiviranost odstavitve uprave agencije in dodajajo, da Grašič in Golob pri svojem delu nista upoštevala zakonskih določil in s tem škodovala upravljanju kapitalskih naložb države.
Nestrokovno in nevestno sta po njihovem mnenju opravljala svoje naloge tudi s posredovanjem dokumentov z zaupno vsebino in delovala izrazito populistično. "S podajanjem neresničnih oziroma zavajajočih informacij oziroma vsiljevanjem svojih nazorov predvsem v dopisu Državnemu zboru Republike Slovenije oziroma poslanskim skupinam in medijem sta člana uprave kršila tudi načelo strokovnosti, ki je zapisano v Kodeksu upravljanja," so zapisali. To po besedah ministrstva zadostuje za uveljavljanje njune odgovornosti.