Spominska slovesnost v Gonarsu je vsakoleten opomin na žrtve fašističnega nasilja. Foto: MMC RTV SLO
Spominska slovesnost v Gonarsu je vsakoleten opomin na žrtve fašističnega nasilja. Foto: MMC RTV SLO
Spomini na grozote v Gonarsu

Spominske slovesnosti, ki jo vsako leto organizira občinska uprava iz Gonarsa, se je kot predstavnik Slovenije udeležil podpredsednik DZ-ja Vasja Klavora, vence pred kostnico v Gonarsu pa so položili tudi predstavniki slovenskih organizacij v Italiji.

Klavora: Naj se zgodovina ne ponovi
Klavora je med drugim dejal, da je Evropska unija zrasla na trpljenju vseh, ki so postali žrtve zaradi svobodoljubja. Spomnil je, da število žrtev Gonarsa še ni natančno ugotovljeno, saj "mora zgodovina še veliko raziskati, a to smo vsi dolžni storiti, če hočemo, da se kaj podobnega ne bi dogajalo več".

"Italija se še ni spoprijela s preteklostjo"
V gonarškem taborišču naj bi po do zdaj znanih podatkih umrlo okoli 500 Slovencev in Hrvatov, na kar je spomnil župan kraja Ivan Cignola, ki je opozoril tudi na poskus sprevračanja zgodovine v Italiji pod zdajšnjo vlado Silvia Berlusconija. Dejal je, da se mora Italija zavedati svoje odgovornosti. Čeprav sama ni imela nürnberških procesov, bi jih po mnenju Cignole morala imeti, da bi "podobno kot te dni Španija pod drobnogled vzela svojo preteklost".

Cignola se je zavzel za spravo in poznavanje preteklosti, ki bi temeljilo na zgodovinskih dejstvih in "ne na reviziji zgodovine", kar si danes želi desnica v Italiji.

Kostnica v Gonarsu je eden od le štirih spomenikov, ki v Italiji spominajo na žrtve fašističnega nasilja, čeprav je imela Italija v času fašizma več kot 110 taborišč, v katerih so umirali predvsem Slovenci in Hrvati, je še dejal Cignola.

C. R.

Spomini na grozote v Gonarsu