Slovenija

Poudarki

  • Kadi naj se v ločenih prostorih
  • Rešitev za zdravje zaposlenih
  • S svojim predlogom tudi SNS
Pepelniki so v lokalih zaenkrat odveč. Bo v prihodnje kaj drugače? Foto: RTV SLO

Dodaj v

Gostinci: Kadi naj se ločeno

Rešitev za zdravje zaposlenih
22. november 2007 ob 20:54
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V združenju ponudnikov gostinskih storitev so predstavili kompromisno rešitev protitobačne zakonodaje.

Predlagajo, da bi se kajenje v lokalih dovolilo v fizično ločenih prostorih, ki bi lahko obsegali do 50 odstotkov uporabne površine, poskrbljeno pa bi moralo biti tudi za prezračevanje. Ti prostori ne bi vsebovali točilnih pultov, vnašanje pijače vanje pa bi bilo dovoljeno. V kolikor pa lokali prostorov ne bi mogli fizično ločiti, bi imeli možnost, da se sami odločijo, ali bodo kadilski ali ne. Lokali, ki bi bili samo kadilski, pa bi morali odvajati dogovorjen odstotek iz dejavnosti tudi za zdravstveno zavarovanje zaposlenih.

V združenju menijo, da bi na ta način rešili tudi temeljni problem zdravja zaposlenih v lokalih. Pričakujejo nekaj negodovanja s strani gostincev, a verjamejo, da bo to pripomoglo k čim prejšnji rešitvi težav, vključno z naraščajočo krizo v gospodarski panogi.

Kot je znano, je pred kratkim svoj predlog novele tobačnega zakona v državnem zboru predstavila tudi Slovenska nacionalna stranka. Več o tem preberite tukaj.

Prijavi napako
Komentarji
Hissa
# 24.11.2007 ob 21:18
To je eden redkih zakonov v Sloveniji, ki ne dela razlik. Za trgovine ob nedeljah so potem dodali izjeme za petrol, turizem,... in prav je da takšen ni uspel.

Peče bi naredil da je lokal "lahko" kadilski (in priviligiral množico lokalov z >100m^2) a to je bilo do sedaj kjer so bili vsi lokali kadilski.

Če bi bilo v nekaterih lokalih kajenje dovoljeno je pa potreben dodtatni davek za kadilske lokale, potem pa naj se odločijo kaj bodo imeli.

Sicer pa je v gostilni porabljen denar za gospodarstvo slabo porabljen denar. V medijih pa se govori o gospodarski škodi vedno samo z vidika tistega, ki ne profitira in je lobijsko dovol močan.
bing
# 24.11.2007 ob 09:19
Mihacar

Hvala za tvojo skrb za kadilce :) Mislim pa da so vsi kadilci nad 18 let sposobni odgovarjat za svoja dejanja in imajo pravico so lastne odločitve.

Zaščtimo tiste, ki nimajo možnosti do odločitve!
To so zaposleni. In ne samo tisti zaposleni v gostinstvu... Zaščitimo zaposlene v industriji in na vseh delovnih mestih kjer so negativni učinki precej hujši od tobačnega dima.

Kaj pa je s stresom na delovnem mestu ???? Je dovoljen??? Prepovejmo ga! Ima tudi negativne učinke, in tisti ki so največkrat pod stresom nimajo izbire....

Kaj je bolj grozno? Kaditi ali se vsakodnevno basati s fastfoodom, zaseko, rdečim mesom in se nič gibati????

Kadilci ne želijo nikogar ogrožati, ne rabijo pa tudi nikogar, ki se bo odločal v njihovem imenu.

Naj ukinejo prodajo cigaret in bo mir!

Najboljša pa je izjava, da so včasih, preden so cigarete vzgajali s pomočjo pesticidov in ostalimi strupenimi snovmi, bili precej manj škodljivi oz. manj kancerogeni!!!!!!!!

Naredimo pridelavo tobako ekološko, pa bo volk sit in koza cela :)
Mihacar
# 23.11.2007 ob 20:04
TinkiB, ti si pa lahko vzor za vse kadilce in res vsa cast ti da tako razmislas.Vsi kadilci se lahko mal zamislite in razmislate kot TinkiB. Drugace pa zelo podpiram ta zakon ki skrbi za zdravje ljudi, tudi kadilcev ki zdaj v povprecju kaksnega manj prizgejo in se manj zabasejo s strupenimi snovmi.
nenn0
# 23.11.2007 ob 16:27
to da delajo gostinci na hladnem pa je njihovem problem, če strežejo zunaj pri -5 stopinjah.
borisov57
# 23.11.2007 ob 14:53
Mislim, da je skrb nekadilcev za zdravje kadilcev postala že prav ganljiva.
TinkiB
# 23.11.2007 ob 14:46
Čeprav sem kadilec, podpiram zakon! Če pomislim sam pri sebi, ker podzavestno vem, da se v lokalih ne kadi, sploh ne občutim potrebe po cigareti ob pitju kave ali druge pijače. Če sem zunaj, avtomatsko prižgem cigareto. Tako, da je stvar pravilno naravnana. Sam pokadim cca. 30% manj oz. imam 30% več denarja v žepu, ki bi drugače šel za tobak.
jankoP
# 23.11.2007 ob 14:30
Sicer pa imajo lahko zdej ločen prostor - kadilnico. "Fizično ločen" prostor s prezračevanjem itd, to smo pa že pri prejšnem zakonu videli kako je s tem...ko so z eno stopnico preprečevali prehajanje dima.
Suzuki
# 23.11.2007 ob 14:21
Zakon kot je trenutno je odličen. Nobenih sprememb ni treba.
jankoP
# 23.11.2007 ob 14:16
Kar tiho naj bojo. Ločene kadilske in nekadilske dela bi morali imeti že prej, pa ji niso naredili, zdej pa naj požrejo kar so si skuhali.
kotletix
# 23.11.2007 ob 13:59
Bi bilo treba narediti zakon o omejevanju debilizma in nestrpnosti...
belabono
# 23.11.2007 ob 11:43
no ja :)
avantipopolo
# 23.11.2007 ob 11:40
31. belabono (23.11.2007 || 11:30:17)
Ni šans, saj so že ta zakon pisali idioti in kam pa pridemo če bi začeli sankcionirati sami sebe???
belabono
# 23.11.2007 ob 11:30
skoda da ne obstaja zakon ki bi prepovedal ali vsaj sankcioniral idiotizem...
bing
# 23.11.2007 ob 11:06
Matej23

Se popolnoma strinjam! Zaščitimo zaposlene pred dimom. V vseh drugih delovnih prostorih podpiram popolno prepoved kajenja. Lokali pa so namenjeni sprostitvi in s tem tudi kajenju. Če kadilec gre na kavo, ne pomeni da gre na kavo, ampak pomeni da gre na kavo in cigaret.
Če pa gresta kadilec in nekadilec, pa je stvar dogovora med njima.

Tukaj je potrebno zaščititi natakarje in ostale zaposlene v gostinstvu! Kako?
Še enkrat!

Z novim zakonom zaščitimo zaposlene, dajmo pa možnost kadilcem možnost izbire. V kolikor gostinec v lokalu oblikuje prostor, ki je fizično popolnoma ločen od ostalih delovnih prostorov in v njega zaposleni ne smejo vstopiti, lahko dovolimo kadilske lokale.
S tem prostorom smo zaščitili zaposlene in ostale obiskovalce ki ne želijo biti izpostavljeni dimu.

Ni to bistvo? Zaščititi zaposlene????
matej32
# 23.11.2007 ob 10:53
bing- ne nismo pet let stari ampak 17 let delam v prostoru kjer se kadi in tega ne bom o več trpel.
bing
# 23.11.2007 ob 10:45
zop

ti šele imaš domišljijo....
zop
# 23.11.2007 ob 10:42
Ubogi kadilci. Priznati moram, da imate res bujno domišljijo pri iskanju argumentov za rušenje protikadiskega zakona. Smilite se mi. Ubožčki. Čudim se, da se ni še noben spomnil evropskega sodišča za človekove pravice. Tam bi prav gotovo uspeli. Te tiranske nedružabne nekadilce je treba zapreti v koncentracijska taborišča na Pokljuki in naj tam uživajo v čistem zraku. Tako je, do skrajnosti je treba zahtevati in uveljaviti najvišjo demokratično svoboščino in pravico do izbire (samo upamo lahko le, da tega ne bodo počeli še pedofili, posiljevalci, nasilneži in drugi bad boysi).

Kadilci, kadite lahko v tistem prostoru, v katerem se jaz lahko vozim z avtomobilom. Kljub temu pa podpiram eno spremebo sedanjega protikadilskega zakona in sicer, da lahko v zaprtem javnem prostoru kadi vsak, ki lahko dokaže, da nikoli ne uporablja nobenega vozila, ki onesnažujejo zrak, tudi kot potnik. Pošteno?
belabono
# 23.11.2007 ob 10:38
bing BRAVO vsaka cast popolnoma se strinajm s tvojim mnenjem
belabono
# 23.11.2007 ob 10:37
mater matej32 tak se delas kot da smo kadilci zadnja golazen in ne ljudje - moja zasvojenost cigaret kaj pa tvoja nestrpnost? Kdo je pol vecji idiot - jaz mam s cigareto al brez nje se vedno spostovanje do drugacnih - tako ali drugace...
tejo
# 23.11.2007 ob 10:37
Kadilci naj kadijo doma in v svojih domovih, me nič ne moti če jih vse njihovo življensko okolje smrdi po teh cigaretah, me pa moti, če zaradi vse teh ljudi smrdim jaz!!!! NI MI TREBA!
bing
# 23.11.2007 ob 10:36
Mislim, kot da ste tukaj pet let stari.

Najbolj glasni so tisti kateri gredo v gostilno enkrat na leto ali pa še to ne.
Nikogar ne silimo da vdihava dim, strinjam se da je potrebno zaščititi zaposlene in da morajo imeti nekadilci izbiro...
Ta predlog spremembe s strani gostincev je odličen!

Šank oz. delovni prostor je zaščiten pred dimom cigaret. Prostor za kadilce je ločen od drugih prostorov z super klimatksimi napravami. Nekadilci ne rabijo v ta prostor!!!!!!
Namenjen je sprostitvi in določenim pregreham navadnih, manj vrednih ljudi, katere imenujete kadilci. S tem zakonom ne bodo nikogar od nekadilcev in zaposlenih ogrožali.

Volk sit, koza cela?

NE!
Nekadilci bodo svoje frustracije izpraznili do konca, kljub temu da od tega ne bodo imeli nič. Beri: sami ne bodo hodili v lokale, tam ne bodo zapravljali, edino gostinske lokale bodo zaprli in kadilcem privoščili zmrzovanje.

Imejmo izbiro!!!! Prosim... Če nisi zadrt, mogoče razumeš pomen izbire.

Cigareta ni samo odvisnost ali strup. Je več. Je ritual, je druženje, je koncentracija, je odličen pripomoček za brainstorming, je mir, je samostojnost, je še marsikaj.

In spomnimo še enkrat, zakon ni namenjen prosti kadilcem! Je namenjen izključno zaščiti zaposlenih. Tako da se nehajmo sprenevadat da je to nekakšna nagrada ljudem, ki nikoli niso začeli kaditi.
matej32
# 23.11.2007 ob 10:32
zootfly-ti si nestrpnež ko takoj kamor prideš hočeš prižgat čik. A se ti jast mogoče userjem na kroznik ko ti prideš v lokal? Zato ker ne spoštujete pravic nekadilcev boste za vse čase smradili samo še pred vrati.In čene kot sm napisal ti prižgeš čik jast pa tebe na gobec in pole bomo vidli kako boste še kadili.
Ducky
# 23.11.2007 ob 10:31
Nobenega kompromisa, zakon naj ostane tak kot je.
Najprej zdravje vseh..
Kadilci, ne bodite trmasti in nehite zajebavat.. raje to priložnost izkoristite za pomoč pri odpravi vaše zasvojenosti!
LZ
# 23.11.2007 ob 10:17
Ne vidim problema. če si nekadilec ne vstopiđš v kadilski lokal, oziroma ne sprejmeš službe v lokalu v katerem se kadi, če te to moti oziroma te skrbi za zdravje. Zakaj bi morali zdaj eni fašizirati druge in jih siliti v nekajenje pa res ne vidim razloga. Nenazadnje cigareta zmanjšuje stres in stres povzroča smrtne bolezni, pa noben ne prepoveduje dela, ki povzroča stres.
Oziroma kam pridemo, če hočemo ustoličiti zdravo družbo?
Kaj je naslednje? Homogenizirano mleko, pa sladkarije, polnomastni izdelki, davek na odvečne kile? Kje se neha ta fašistoidnost me zanima.
teamgeist
# 23.11.2007 ob 10:03
Naj bo kakorkoli, kadilnice al brez vedno se bo kadilo dokler se ne bospremenila mentalitita ljudi podobno kot v prometu.
Res je težko za kelnarce sam, jebat ga to je delavni riziko (noben ne vpraša varilce) kateri se ni pojavil v zadnjem času (kolker vem je Kolumb prpelu tobak v evropo okoli 1492), nevem zakaj zaj taka galama!!!
In najbolj nakurac mi gre da se s tem ljudje delijo na dobre (nekadilce) in slabe (kadilce)!!
rdeči mesec
# 23.11.2007 ob 10:03
pa seveda zdravje je prvo. prepovejmo avtomobile, ukinimo fast food "restavracije", zaprimo tovarne, prenehajmo se ogrevati, jejmo samo sveže sadje in zelenjavo.
rdeči mesec
# 23.11.2007 ob 10:01
matej32, spelji se ti nekam. za začetek na psihiatrijo.
zigak
# 23.11.2007 ob 10:00
Avtomobilisti, na kurac mi greste!!! Nehite zastrupljat in ubijat sebe in druge. Vse ceste zaprt, pa naj se vozijo zunaj njih, naj nehajo al pa naj si naredijo ceste v svojem dvorišču. :) A ne, mylife, pol bomo pa lahko srečno živeli in še bolj srečno pa mogoče za odtenek bolj zdravo umrli. Važno je da živimo 200 let pa čeprav vsi zateženi in nestrpni. Bo vsaj več časa da se sem pa ke mal ruknemo v kakšni vojni mimogrede pa zbrišemo iz zemlje vse preostale sesalce. Kreteni, sam na svojo rit še gledate.
braag
# 23.11.2007 ob 09:59
niti slučajno. zakon je sprejet in naj se ga spoštuje. Kajenje v javnih prostorih je PREPOVEDANO in pika.
belabono
# 23.11.2007 ob 09:34
sploh pa zacnemo razpravo kaj vse ogroza nase zdavje...
belabono
# 23.11.2007 ob 09:33
pa naj nekdo pogleda lokale v majsih krajih velika vecina gostiv je kadilcev, pa tudi vsi nekadilci stalno rinejo v prostor za kadilce - smo kadilci vrjetno precej boljsa druzba ker nismo tako napeti... kar pa se zaposlenih tice - a je to njihovemu zdavju prijazno da morajo v tako nizkih temperaturah izvajat strezbo na terasi? Res da gre pri tem bolj za neobzirnost gostov, pa vseeno, pa koliko je upadel promet nekaterim lokalom - a je to v prid zaposlenim da se lokali zapirajo? Sploh pa je spet kar velik procent zaposlenih kadilcev...
dreamer
# 23.11.2007 ob 09:26
tako je matej 32, imas prav zdraVLJE je prvo..haha
mylife
# 23.11.2007 ob 09:17
Gostincem je treba končno stopiti na prste in končati njihovo hlepenje po kakem evru več, saj je škoda, ki jo utrpimo nekadilci in zaposleni prevelika.

Še posebej primitivna je SNS in sluzasti Peče, ki računa zgolj na nekaj političnih glasov (toliko, kolikor jih vedno dobijo), zato si te neumnosti lahko privoščijo.

Kadilci naj kadijo zunaj, naj nehajo ali pa naj gostinci uredijo in kupijo kadilnice. To jim je omogočeno, a tega noečjo, ker je predlago! Torej, človeško zdravje je pa poceni. Žalostno.

Če se bo zakon spreminjal, bo sledila katastrofa. Odpirali se bodo minimalni lokali, ki bodo vsi po vrsti legla kadilcev. K sreči je vsaj tukaj v Sloveniji neka zdrava pamet in enotnost, tako da po zdajšnjih razpravah Državni zbor teh sprememb niti pod razno ne bo podprl.
angelc
# 23.11.2007 ob 09:12
Saj vam bo vlada vrnila. In kadilci tudi. Z eno vožnjo z avtom po mestu onesnažiš okolje več kot en kadilec celo življenje. In izpušni plini tud povzročajo raka in še mnogo več. Torej sledi prepoved vožnje z avti po mestu. Ali pa prispevat 50 € za vsako vožnjo po mestu. Saj so tako in tako zelenci. Ha, ha:
PROTIKADILSKI ZAKON : 50€ ZA VOŽNJO Z AVTI PO MESTU. Smo quite.
gr3gorio
# 23.11.2007 ob 08:16
jest sem kadilec.. pa me ne moti ce je trba ven.. so p tud lokali v okolici mojega kraja, ki delujejo na princip tistega iz Zagorja.. tko da sploh ne vidm potrebe po vsej teli razpravi tukej.. glede kompromisa je pa brezveze, zakaj.. ker ma clovek lokal npr. 100m2, sedaj bo naredil predelno steno in bo mel 50.50. To pomeni, da bo lokal deloval s 50% močjo, ker v nekadilskem delu itak nobenega ne bo.. ker ne poznam druzbe (npr. 5 oseb), kjer nekateri kadijo, da bi 2 sedela v nekadilskem, 3 pa v kadilskem prostoru.. pol pa spet ne bo prav ker je upad prodaje.. pa nemormo v lokal.. je polno.. krnekej..
tko nej bo kot je.. nekadilci nej pa umirijo custva, saj jim nihce nic noce.. ce pa se pritozujejo zarad cigaretnega dima, se bom pa jaz pritozeval zaradi izpuhov njihovih avtomobilov, ki niso nic bolj zdravi od cigaretnih, saj sam ne uporabljam avtomobila.. in kaj bo potem?
avantipopolo
# 23.11.2007 ob 07:38
Nihče še ni napisal zakona, katerega se ne bi tako ali drugače dalo zaobiti oz. izkoristiti v svoj prid. Poglejte Zagorski primer lokala v katerem se kadi. Vsi ste videli da se, pa vendar pravno se ne.
Če bo vlada to hotela preprečiti mora z novim oz. s popravkom tega zakona poseči v sfero stalnih prebivališč, in s tem bodo začeli določat kje kdo lahko živi in kje ne. Kje se bo to končalo? Ti si malo predebel, marš stran od tuki,... ti si pa grd, tle ne morš bit,... opa teb pa noge smrdijo,...
Dejansko ste pa nekadilci vsaj na tem forumu zelo nestrpni do drugače mislečih.
ribi
# 23.11.2007 ob 07:25
Vsak zakon ima določene hibe in luknje,res je.
Toda če bomo mi z kopromisom delali nove luknje, bomo dobili zakon kot rezino sira.
Potem je brez veze da ga sploh imamo, nasrkov bo samo gostinc, ki ne bo imel zvez pri inšpektorjih.
lukaklo
# 23.11.2007 ob 07:11
Zakon kar naj ostane tak kot je. Je vsaj red in ni mogočih velikih odstopanj.
To je eden najboljših zakonov v Sloveniji sploh-bravo vlada!!!
zigak
# 23.11.2007 ob 01:02
Glede na komentarje mi je povsem jasno kdo je nestrpen.
Maz
# 22.11.2007 ob 23:50
V združenju menijo, da bi na ta način rešili tudi temeljni problem zdravja zaposlenih v lokalih...

Zanimivo... sicer bodo še naprej zastrupljani z dimom, ampak zavarovanje bodo imeli pa bolje plačano. Tako da v primeru raka, sploh ne bo problem plačat zdravljenja... Kakšna logika!

zootfly: tvoje opažanje je napačno. Nestrpni in živčni so zasvojenci, ko ne morejo kadit.
franzz
# 22.11.2007 ob 21:44
Naj ukinejo narkomanstvo, promet po Ljubljani, oziroma po vseh mestih, naj ustavijo tovarne.....
zootfly
# 22.11.2007 ob 21:44
Kajenje v ločenih prostorih neprisotnim nekadilcem ne škodi. Nekadilci, speljite se v svoj atavistični paradiž dolgočasja.

(to, da ga boste "branili fizično" pa zgolj potrjuje moje opažanje, da so nekateri nekadilci, kot denimo matej32, analno retencijski nestrpneži)
matej32
# 22.11.2007 ob 21:06
Ni kompromisa zdravlje je prvo in branili ga bomo fizično če ne bo šlo drugače. Kadilci speljite se nekam.
Kazalo