"Ujezite, uprite se na miren način. V tem smislu bi morali prepričati gospodarje sveta. Ni druge rešitve," ob dogajanju v Evropi rešitev Stephaneja Hessla citira pisatelj Boris Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Grška kriza kot evropski 11. september?
Ko so uničili stolpa v ZDA, je Noam Chomsky rekel: Zdaj je prišel čas, da si izprašamo vest. Za Evropo je kriza evra primerljiv trenutek, je prepričan Boris Pahor.

izprašamo vest. Prav tako je zdaj z Grčijo, je prepričan pisatelj in mislec Boris Pahor.

"Ko so me predlagali za državljana Evrope, sem spregovoril, da mora današnja Evropa, če bi hotela biti spoštovanja vredna Evropa, postati socialna Evropa," dodaja pisatelj Boris Pahor. V drugi svetovni vojni niso šli v smrt samo za svobodo, ampak tudi zato, da bi bil svet drugačen, saj so bile razne diktature po njegovem mnenju tudi socialno vprašanje. "Tako fašizem, nacizem, komunizem pa sploh. Je naredil diktaturo iz lepe ideje, ki jo je imel," pravi Pahor.

Smrti beguncev v morju se nekoč niso dogajale
Prepričan je, da mora prava Evropa šele nastati. "Primer so begunci, ki najdejo smrt v morju. To je nekaj, do česar v Evropi ni prihajalo niti pred stoletji. Italija kliče na pomoč, ker ne more sama reševati vsega tega ljudstva. Evropa bi morala vnaprej narediti načrt, in ne čakati na Italijo. Ker zdaj je bila Italija, lahko bi bila Francija, Turčija in zdaj je Madžarska," je prepričan.

Treba je tudi nekaj ustvariti, ne samo obljubiti
Vprašanje Grčije je po njegovem mnenju primerljivo. "Strinjam se z Angelo Merkel, ki pravi, smo za solidarnost, smo pa tudi za solidnost. Grčija danes želi solidarnost, je pa v takem položaju, da samo obljublja. Je pa vprašanje, kako je Grčija ravnala pred današnjo vlado levice. Koliko je bilo korupcije. Če želiš, da te imajo za enakopravnega, bi moral ne samo obljubiti, ampak tudi nekaj ustvariti," dodaja Pahor.

Enakopravnost moramo najprej hoteti
Evropa se bo posrečila le kot konfederacija držav ali narodov. "Če bi imeli neko enakopravnost. Pravico kot ius. Tukaj je vprašanje pri Grčiji. Kakšne je moč Nemcev, moč centrale, Francije ali zdaj Anglija. Enakopravnost je treba najprej ustvariti načelno. Jo je treba hoteti. Jo mora podpreti večina. Jaz govorim kot človek, ki nima pojma o kapitalu," ob tem meni Pahor.

Nismo cepljeni proti diktaturi
Razmere socialnih nemirov lahko prinesejo ponovne možnosti za ekstremizme. "Mi nismo cepljeni proti diktaturi. Nekoč sem upal, ko sem prišel iz nemškega lagerja, sem razmišljal, da bo družba to lekcijo upoštevala. Največje razočaranje je, da niso in ne upoštevajo nič. Jaz govorim v imenu mrtvih. Tukaj bi bilo treba najti neko etiko. Samo če se bo družba spremenila, bomo reševali socialna vprašanja," je za Tarčo povedal Boris Pahor, ki je pričakoval, da bo papež Frančišek v imenu sv. Frančiška in uboštva napadel tiste, ki imajo v rokah usodo. Od njih je odvisno, da imajo dominacijo in da skrbijo za svojo dominacijo in jih drugo ne briga. Papež je to naredil in sem mu hvaležen za ta, ampak premalo je napadel," pravi Pahor.

Ujezite se, uprite na miren način
Rešitev vidi v dejanjih množic. "Ljudstvo mora prepričati odločevalce, kakor je rekel Stephane Hessel. Ujezite, uprite se na miren način. V tem smislu bi morali prepričati gospodarje sveta. Druge rešitve ni," zaključuje stoletnik Boris Pahor.

Jure Brankovič, Tarča

TARČA: Boris Pahor vidi grško krizo kot evropski 11. september
TARČA: Boris Pahor vidi grško krizo kot evropski 11. september