Tečejo zadnji dnevi prepričevanja volivcev. Foto: Televizija Slovenija
Tečejo zadnji dnevi prepričevanja volivcev. Foto: Televizija Slovenija

Sinočnji soočenji na Televiziji Slovenija in POP TV sta prinesli kar nekaj izjav politikov, ki jih lahko označimo za zavajanja. Teme pa: strošek za pokojnine, posledice znižanja dohodnine in disciplinski postopki v sodstvu.

Pokojnine so tudi strošek
Zimzelena tema vseh volitev so pokojnine. Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec: "Hočem samo to povedati, da pokojnine so zaslužene in niso proračunski strošek." Pokojnine so v resnici kar velik proračunski strošek. Iz prispevkov iz plač se ne nabere dovolj za izplačilo pokojnin, zato mora vsako leto visok znesek, lani 1.121.000.000, leta 2016 pa 1.310.000.000, prispevati tudi državni proračun.

Izpad dohodnine bi pomenil zadolževanje
Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin iz soočenja v soočenje ponavlja, da bi njegova stranka znižala dohodnino, proračunski izpad pa bi se pokril z več pobranega DDV-ja: "Z višjo splošno dohodninsko olajšavo se neto plače dvignejo in vse tisto, kar bi ljudem več ostalo v denarnicah, bi tako ali tako trošili in bi dobila država nazaj prek plačanega DDV-ja."

Mednarodne raziskave in izračuni državnih institucij (v ZDA CBO) kažejo, da (zlasti v prvih letih) izpada dohodnine ni mogoče nadomestiti s pobranim davkom na dodano vrednost. Tisti z nižjimi dohodki bi zaradi dohodninske olajšave utegnili kupovati malenkost več, pa še to več blaga z nižjo stopnjo DDV-ja, torej hrano in zdravila. Drugi pa razpoložljivi dohodek večinoma namenijo varčevanju in kapitalskim naložbam. Zaradi izpada dela pobrane dohodnine bi se morala država zadolžiti. Slovenija pa ima glede zadolževanja omejitve v fiskalnem pravilu. Tej razlagi pritrjuje naše finančno ministrstvo.

Več disciplinskih postopkov
Naslednja tema je sodstvo. Poslanec SDS-a Anže Logar: "V preteklem obdobju se je pokazalo, da sodstvo nima te samoočiščevalne moči, torej, da bi slabe sodnike iz sistema izločili."

Stališču ne oporekamo, vendar je treba opozoriti, da se je prav v zadnjih letih povečalo število disciplinskih postopkov proti sodnikom. V mandatu Cerarjeve vlade, v letih od 2014 do konca 2017, je bilo teh postopkov 20, od tega lani 7, eden se je končal z oprostitvijo, pri drugih odločitev še ni pravnomočna.