Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 29 glasov Ocenite to novico!
Slovenska vojska
Proračun vojske je najbolj padal v času, ko je ministrstvo vodila stranka SD. Foto: BoBo
Pozorno spremljamo izrečene trditve politikov in jih tudi preverjamo. Foto: BoBo
VIDEO
Analiza prvega soočenja k...

Dodaj v

Besede politikov v nasprotju s preteklimi odločitvami

Preverili smo resničnost in iskrenost izjav predsednikov strank na včerajšnjem soočenju
8. maj 2018 ob 19:33
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija, Radio Slovenija

Je res, da begunec ne more biti nekdo, ki preči več varnih držav? Kdo sploh resnično ve, v kakšnem stanju sta vojska in policija? Preverili smo navedbe včerajšnjega političnega soočenja.

"Ko sem bil sam minister za obrambo in smo dajali 1,7 odstotka za obrambni sistem – takrat je bilo zanimanje za vojaški poklic," je med včerajšnjim soočenjem povedal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Po podatkih Svetovne banke in uradni statistiki Nata toliko nikoli nismo dajali za obrambo. Ob tem letna poročila ministrstva za obrambo razkrivajo, da je v času ministrovanja Karla Erjavca število pripadnikov vojske celo upadlo. Še več, v strateškem pregledu obrambnega resorja je izrecno zapisano: "V preteklem obdobju se je dinamika zaposlovanja v SV upočasnila. Konec leta 2008 je primanjkovalo vojakov profesionalcev."

SD vodil obrambo, ko je vojska padla na kolena
Predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan je povedal: "Varnost je osnova za blaginjo države. To pomeni, da je treba vlagati in še več vlagati v slovenski varnostni sistem. Če pogledate, se je denar tudi za vojsko začel povečevati," je povedal Židan. In praksa? V času, ko je tako vlado kot obrambni resor prvič vodil SD, so dajali vojski vse manj. Po kratkem ministrovanju Aleša Hojsa iz Nove Slovenije in Romana Jakiča iz Pozitivne Slovenije je SD znova prevzel resor in je ministrstvo začasno vodil celo dejan Židan sam. Prav v tem času je imel resor najmanj denarja.

Uspešno branimo schengensko mejo?
Prav včerajšnji prispevek o stanju na meji je razkril, da je policija kadrovsko podhranjena in da se število nezakonitih prehodov meje skokovito povečuje. Tudi zato je predsednik SMC-ja Miro Cerar presenetil z izjavo: "Zdaj nadzorujemo schengensko mejo učinkovito, zaposlili smo oziroma bomo 107 novih policistov za varnost meje. Pomagajo jim tudi vojaki." Podatki kažejo, da se je število nezakonitih prehodov meje v primerjavi z lanskim letom potrojilo. Poleti bo policija vpoklicala celo pomožno policijo, o kadrovskih luknjah na meji raje javno sploh ne govorijo. "Mislim, da bi razkritje takšnega podatka škodilo delu policije. Ne smem povedati, koliko nas je premalo," je včeraj za TV Slovenija povedala vodja mejne policije Melita Močnik.

Kvote da, kvote ne
Predsednik SDS-a Janez Janša je v soočenju ponovil stališče, da mora Slovenija odstopiti od evropskih kvot, po katerih od drugih držav sprejema begunce. "Tako je, to je sistem kratkega veka. Mislim, da konec prihodnjega leta tega sistema ne bo več," je včeraj povedal Janša. Pa je bila prav njegova stranka tako v evropskem kot v slovenskem parlamentu med največjimi podporniki uvedbe tega sistema. Še danes je na spletni strani SDS-a zapis Janez Janše o reševanju begunskih težav iz leta 2015, kjer med drugim zapiše: "Kvote, ki jih je za posamezne države EU-ja določila Evropska komisija, so korak v pravo smer. Breme mora biti pravično razdeljeno."


Prvo soočenje si lahko ogledate v spodnjem posnetkuKdo je begunec?
Danijel Bešič Loredan, Andrej Šiško in Bojan Požar so na soočenju vztrajali pri svoji definiciji begunca. "Mislim, da Slovenija tukaj sploh ne more imeti beguncev, razen če ni vojne v Italiji, na Hrvaškem, Madžarskem ali v Avstriji," je dejal Bojan Požar. "Če nekdo prečka 8, 9, 10 ali več varnih držav, to niso begunci," je izpostavil Andrej Šiško. Visoki komisariat Združenih narodov za begunce navaja, da so to ljudje, ki bežijo pred vojnami, nasiljem, preganjanjem in jim status ne preneha, če prečijo več varnih držav. Če torej pridejo iz Sirije prek več balkanskih držav, še niso migranti. So pa migranti vsi tisti, ki ne bežijo, pač pa v drugih državah iščejo boljše ekonomske priložnosti.

Koliko denarja zares dobi prosilec za azil?
Slišali smo tudi podatek, ki ga SDS večkrat ponavlja ob stroških na prosilca za azil. "Ne gre za begunce, gre za ilegalne migrante. Vsak stane slovenskega davkoplačevalca 1.930 evrov na mesec in to je absurd glede na slovenski standard," je na soočenju povedal Janša. Ne gre za vsoto, ki jo prejme prosilec za azil. Od 1.963 evrov na mesec na prosilca za azil gre več kot 1.200 za plače Slovencev (pravna pomoč, tolmači) in dejavnosti ministrstva, 700 evrov gre za nastanitev begunca, od tega so leta 2015 malo manj kot polovico krili evropski skladi.

Jure Brankovič, Maja Derčar
Prijavi napako
Komentarji
Drncl
# 08.05.2018 ob 19:40
To, da pred volitvami vsi lažejo in sadijo rožice, ni nobena skrivnost. Drugače pa fajn analiza, to bi morali vedno tako preveriti.
cairns
# 08.05.2018 ob 19:38
Je res, da begunec ne more biti nekdo, ki preči več varnih držav?

Seveda ne more biti. V drugi in vsaki naslednji je lahko le ilegalni migrant.
Ministrica za NZ je dala dober predlog a so jo preglasovali. Glede na trenutne razmere bo potrebno zakon spremeniti ravno s tem dopolnilom.

Pridobivanje azila ni samopostrežba, kjer si vsak ''begunec'' po lastni želji izbira državo.
Nikec3
# 08.05.2018 ob 19:42
Židan je na soočenju tudi dejal, da se lahko proti izseljevanju mladih borimo z znižanjem obdavčitve plač (kar je sicer res), vemo pa kakšna stališča ima SD do nižanja davkov.
patriot1970
# 08.05.2018 ob 19:55
Torej 500 azilantov nas na mesec stane slab miljonček evrov!

Študija Oxfordskega profesorja izkazuje da je 135 krat cenej pomagati beguncu lokalno, kot pa v Evropi!

https://voiceofeurope.com/2017/12/oxford-professor-helping-refugees-locally-is-135-times-cheaper-than-helping-them-in-the-west/

Torej, z denarjem ki ga porabimo za 500 azilantov v Sloveniji,.....bi lahko okvirno pomagali 67.500 beguncem v njihovi ali sosednji državi!

....ampak našim "humanitarcem" je verjetno bolj pri srcu teh 500!
patriot1970
# 08.05.2018 ob 19:47
Vsak stane slovenskega davkoplačevalca 1930 evrov na mesec

.......Od 1963 evrov na mesec na azilanta gre več kot 1200 za plače Slovencev (pravna pomoč, tolmači) in aktivnosti ministrstva, 700 evrov gre za nastanitev begunca, od tega so leta 2015 malo manj kot polovico krili evropski skladi......

Torej je številka 1963 pravilna!!!......in v letih 2016, 2017 in 2018 krijejo del stroškov evropski skladi?

Verjetno v vsoti 1963 niso zajeti stroški sodnih postopkov?
Hmmm,.....Šami je bila na vseh možnih sodiščih!

Kot kaže nekateri res dobro služijo z migranti!!!
lprelesn
# 08.05.2018 ob 19:56
Besede politikov v nasprotju s preteklimi odločitvami.....Kaj novega mogoče ?
skera
# 08.05.2018 ob 19:40
Kakorkoli.. Levica je garancija za več migrantov in vseh bonusov, ki z njimi pridejo.
Isao
# 08.05.2018 ob 20:15
Kako lepo bi bilo, če bi se novinarji pripravili na svoja lastna vprašanja. Ta analiza post festum samo razkriva bedo vašega novinarstva.
Binder Dandet
# 08.05.2018 ob 19:58
@Buldog:
"Na meji z Nemčijo jih cariniki niso spustili naprej"
http://www.mladina.si/93911/v-sloveniji-je-najtezje/

Namenoma sem ta izsek citiral, ker govori dvoje. Prvic, ti begunci niso ilegalno prehajali zelene meje, ampak na mejnih prehodih. In drugic, zanimivo, da je Nemcija takrat "lahko" zavrnila begunca, kar je danes po agendi open.boarderjev nepredstavljivo za katerokoli drzavo, cetudi je 10ta varna drzava po vrsti.
Binder Dandet
# 08.05.2018 ob 20:48
@Buldog:
Ce niso prehajali zelene meje, so jo na kontroli. Ce ni bilo od drzave orgabizirano kot 2015, so mejo ocitno precili z dokumenti. Al so jih na lepe oke spuscali cez? Te iz 2015 so resda popisovali, ampak vecina ni imela dokumentov, ker so bila navodila, da ss dokumente izgub. Zame dan in noc. Jaz sem zavrnitev (ne vracanje, ampak zavrnitev vstopa na mejni kontroli) omenil kot zanimivost, ker ocitno si je nemcija takrat to lahko privoscila. Mar takrat niso veljale iste konvencije kot danes?
FDVjevec
# 08.05.2018 ob 21:43
@Buldog
Države niso DOLŽNE poskrbeti za politične begunce, če nimajo same prstov vmes. Lahko pa pokažejo dobro voljo in jih sprejmejo. Če se begunci obnašajo tako kot je treba, je vse kul.

Turčija je en od krivcev za begunsko krizo v Siriji, ki je vse te valove preseljevanja sprožila, zato je prav, da nosi breme. Bi pa morala dobivati finančno ali kakšno drugo pomoč ne s strani EU (ki jo Turki izsiljujejo), temveč od ZDA, Izraela, SA, Katarja, VB, FR..skratka od ostalih krivcev.
amigo
# 08.05.2018 ob 21:30
Konvencija o statusu beguncev
Sprejela jo je Diplomatska konferenca Združenih narodov o statusu beguncev in oseb brez državljanstva 28. julija 1951 v skladu z resolucijo št. 429 (V) Generalne skupščine z dne: 14. decembra 1950. Veljati je začela 22. aprila 1954 v skladu s 43. členom

31.člen
Begunci, ki so nezakonito v deželi sprejema
1.
Države pogodbenice ne uporabljajo kazenskih sankcij za begunce zaradi nezakonitega vstopa ali navzočnosti, če so prišli neposredno z ozemlja, kjer sta bila njihovo življenje ali svoboda ogrožena v smislu 1. člena in ki so nedovoljeno vstopili ali se nahajajo na njihovem ozemlju, pod pogojem, da se brez odlašanja prijavijo oblastem in jim pojasnijo razloge, ki so priznani kot veljavni, za njihov nezakonit vstop ali navzonost.
2.
Države pogodbenice glede gibanja teh beguncev ne uporabljajo omejitev razen tistih, ki
so nujne, te omejitve bodo uporabljale samo dokler v državi sprejema ni urejen status teh
beguncev ali dokler begunci ne pridobijo dovoljenja za vstop v neko drugo državo.
Države pogodbenice beguncem dajejo na voljo primeren rok in nudijo vse potrebne
olajšave za pridobitev dovoljenja za vstop v neko drugo državo.

To je še vedno veljavna Konvencija OZN o pravicah beguncev. Očitno lahko begunec nezakonito prečka samo mejo prve varne države.

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce navaja, da so to ljudje, ki bežijo pred vojnami, nasiljem, preganjanjem in jim status ne preneha, če prečijo več varnih držav.

Očitno ta navedba ni v skladu s Konvencijo in tu gre za samovoljno razlago Visokega komesariata. Ta razlaga nima podlage v mednarodnem pravu.
pace
# 08.05.2018 ob 20:34
"Visoki komisariat Združenih narodov za begunce navaja, da so to ljudje, ki bežijo pred vojnami, nasiljem, preganjanjem "

Pa ja, pred preganjanjem lahko bežijo tudi storilci kaznivih dejanj in sploh h kriminalu nagnjeni ljudje. Večina teh, ki jih ujamejo na Kolpi so Pakistanci, Maročani, Alžirci, Tunizijci ... se pravi iz držav kjer ni bilo bombandiranj, niti vojne. Razen tega gre za same moške.
Tetameta
# 08.05.2018 ob 19:57
Je res, da begunec ne more biti nekdo, ki preči več varnih držav?
Po konvenciji o beguncih ne.
vnk
# 08.05.2018 ob 19:55
Visoki komisariat Združenih narodov za begunce navaja, da so begunci ljudje, ki bežijo pred vojnami, nasiljem, preganjanjem in jim status ne preneha, če prečijo več varnih držav. Če torej pridejo iz Sirije prek več balkanskih držav, še niso migranti. So pa migranti vsi tisti, ki ne bežijo, pač pa v drugih državah iščejo boljše ekonomske priložnosti.

Kaj visoki komisariat Združenih narodov za begunce navaja zame ni relevantno. Zame so ti ljudje oportunisti, to kaj komisariat zagovarja so zgolj pravila, ki smo jih zapisali ljudje. Eno je "begunec" v pravnem smislu, drugo je pa realnost. Nekdo je v pravnem smislu nedolžen, ker mu ni bilo možno pravno dokazati krivde zaradi napake v postopku (recimo se dokazi izločijo zaradi tehnikalije), pa vseeno vemo, da je pokvarjenec. Enako velja za ekonomske migrante, ki pač izkoriščajo trenutna pravila.

Torej dragi novinarji RTVja, vi zavajate, ker zagovarjate tovrstne migracije. Zakone, če niso ustrezni razmeram, je potrebno spremeniti, da bodo kos trenutnemu stanju. Ampak ker vašemu političnemu pogledu trenutni zakoni ustrezajo, jih zagovarjate kot svete in nespremenljie, pa vemo da to ni res.
SpookyDonk
# 08.05.2018 ob 20:16
Komedija glede izjav JJ in njegovega zapisa na spletni strani, je pa tako groteskna, da ni vredna komentarja. Največji dvoličnež in šarlatan slovenske politike.
zml
# 08.05.2018 ob 23:40
To je novinarstvo, ločiti laž od resnice, čestitke. Lahko bi mogoče to bil zadnji del političnih soočenj, če bi novinarji utegnili izrečeno preveriti že v času trajanja oddaje.
the law1
# 08.05.2018 ob 21:26
@Buldog

Očitno begunci zate niso ljudje in zanje ne veljajo konvencije o človekovih pravicah, kot ne veljajo pri tebi še za katero drugo kategorijo ljudi. Zakaj bi potem zate morali upoštevati te konvencije? Si ti nadčlovek?

Če hoče prit v mojo hišo kot gost bo delal po mojih pravilih in to pravilih za goste.
cairns
# 08.05.2018 ob 20:53
burruchaga1986
"Naši", leta 45 - argentina, avstralija, nz, zda, kanada...
Pomagaj mi. Kaj so bili? Nelegalni migranti?


Seveda ne,ker so imeli vsi dokumente s katerimi so odšli na navedene destinacije. Nekaj ''naših'' vojnih zločincev je seveda imelo dokumente z lažnimi podatki ki so jih dobili preko vatikana in rdečega križa.
Večina teh ljudi je več mesecev čakalo po begunskih taboriščih v Avstriji in Italiji da so dobili ustrezne dokumente.
cairns
# 08.05.2018 ob 20:47
Buldog
Potem lahko po tvoje druge države izstavijo Sloveniji račun, ker med vojno v BiH in na Hrvaškem ni poskrbela za vse begunce iz BiH in Hrvaške, ampak jih je pustila naprej v Avstrijo, ..........

Vidim da si mlad in nerazgledan. Avstrija in ostale države so povabile Bosance in Hrvate da pridejo k njim, tako da je tvoj argument, s katerim me poizkušaš prikazati za bedaka, brez osnove.
Sodeloval pri procesu, tako da vem kako je to šlo.
FDVjevec
# 08.05.2018 ob 20:03
V Sloveniji ni beguncev, so le migranti.
Pojasnjevalec
# 08.05.2018 ob 19:48
Seveda ne more biti. V drugi in vsaki naslednji je lahko le ilegalni migrant.

Kaj, a ker si ti tko reku? Status begunca, kdo to je, kako postaneš, kdaj nisi več, je predpisan v več konvencijah ZN...
the law1
# 08.05.2018 ob 21:33
@Pojasnevalec

In znano je, da se do gostov max grdo obnašamo! Ko pride sosed na obisk mu najprej dam skret za spucat, če hoče pa jest mora pa plačat.

Ponavadi pride v goste k meni tisti, ki ga povabim. Nepovabljen oz. prisilni gost pa je nekaj drugega.
Tetameta
# 08.05.2018 ob 21:31
Jasno, da se morajo prilagoditi in biti strpni do nas. Ampak imajo pravico, da izražajo tudi svojo kulturo. In druge kulture nas bogatijo, zato so multikulturna mesta in države tako uspešne.
Pa kdo še temu verjame??
obelix complicus
# 08.05.2018 ob 21:11
Daj, Pojasnevalec ne nakladat preveč na veliko in se delat pametnega. Okoli znanja namreč ... ne bi bil ravno presenečen, če bi se izkazalo, da ne tem področju precej več kot ti .. lubi lubi ... tudi formalnega, če ti že diplome kaj pomenijo.
Po svetu se takšne in podobne zadeve (vojne, državni udari, zatiranje opozicije ... .. ..) dogajajo vse skozi. Ni to nekaj novega v zadnjih desetih letih. In tudi politični begunci niso nekaj novega, poznamo jih skozi vso zgodovino pravzaprav. Ampak sedaj so se pa kar na enkrat vsi politični preganjanci naenkrat spomnili, da bi zaprosili za azil v Nemčiji, na Švedskem, v Franciji, VB ... ... ?
... in ravno zaradi tega, ker so vsi upravičeni do azila, so kupi pasaportov po grmovjih ob Kolpi kajne?
Japajade.
obelix complicus
# 08.05.2018 ob 20:54
buldog: zato imajo pravico zaprositi v katerikoli državi za priznanje statusa begunca in je tudi vsaka država dolžna zanje poskrbeti..

Dajmo enkrat razčistit, kdo je begunec ... Albanci, Maročani, Pakistanci .... ki so sedaj med temi 'prebežniki' v večini, ne morejo biti begunci po nobeni konvenciji. V večini držav, iz katerih sedaj potekajo migracije ni pogojev, po katerih bi lahko dobili status begunca. Slabe gospodarske in življenske razmere pač niso dovolj, da bi to lahko bili. Padejo pod oznako 'ekonomski migrant'.
Ekonomski migrant je seveda lahko vsak ... ob upoštevanju zahtev in predpisov posameznih držav.
Ko bomo rešili to vprašanje, 'problem beguncev' ne bo več tako velik in nerešljiv.
RYAN
# 08.05.2018 ob 20:20
treba se je vprašat kako lahko ti beguncipridejo do slovenije kjer jih dobijo in tu je magična beseda azil. kako čez hrvaško- neopaženo, za bosno se itak ve.dejstvo je tudi da številke ki nam jih servirajo niso točne. vprašanje- kolikim so pa zavrnil azil in jih vrnili????? ali vsi ostanejo tu ali izginejo -kam? ali so na broju ali jih samo prevažamo na drugačen način
Pojasnjevalec
# 08.05.2018 ob 19:48
Kot kaže nekateri res dobro služijo z migranti!!!

Ja, mi, Slovenci.
obelix complicus
# 08.05.2018 ob 22:15
Pojasnjevalec: obelix complicus: Lubi bubi, nauč se debatirat na takih forumih. Mam višjo izobrazbo od tebe ..

No, če si končal doktorat, imaš res višjo ... meni enostavno ni bil več pomemben izziv .. oziroma sem prekinil zaradi možnosti dobre zaposlitve.... kar se pa begunske problematike tiče ... z begunci sem dejansko delal na terenu, v begunskem centru ... v tistih letih krize v BiH ... torej sem bolj praktik, kot teoretik ... in dejansko vem, kaj je resnični begunec, ki je ušel pred etničnim čiščenjem. Težko me boš prepričal o nasprotnem v primeru Maročanov, Albancev. Kosovarjev ...
S tem, da so ti bosanski begunci v SLO prišli legalno, niso plavali čez Kolpo in v grmovje metali 'neprimernih' potnih listov.
firbec111
# 08.05.2018 ob 22:09
the law1

Če se sami avstrijci (saj imamo referendume) odločijo, da mi dajo kaj več toliko bolje. Sigurno pa ne bo o tem odločal neki "visoki" komisariat. V moji hiš pač veljajo moja pravila.

dejansko je tako če ti jaz dajem denar so moja pravila v tvoji hiši in ne obratno
FDVjevec
# 08.05.2018 ob 21:45
@Pojasnjevalec
Res ja, London je šit, dejmo raj žvet v Dupleku. Kdo hoče Štokholm, če ti etnično čista Idrija vse nudi. Paris? Bljak. Raje žvim v Beltincih. Zaplankanost ftw!!!!
---------
Za nič na svetu ne bi šel živet v velika multikulturna evropska mesta. Slovenija je prekrasna dežela, tako da z največjim veseljem ostanem tu.
the law1
# 08.05.2018 ob 21:44
@ednina

A bi živel tam?

Če bi se odločil in legalno migriral zaradi boljši službe brez problema.
INAZ
# 08.05.2018 ob 21:40
Pojasnjevalec

Dej preber kak tuj časopis pa ti bo jasno kaj se na švedskem dogaja,
Guliarth
# 08.05.2018 ob 21:23
Besede politikov v nasprotju s preteklimi odločitvami.
Že od 1994
Ponosni smo na vas, kot smo nekoč bili ponosni na vse firme, ki ste jih uničili.
Naj vas vse koklja brcne.
FDVjevec
# 08.05.2018 ob 21:20
@Buldog
Problem begunstva naj rešujejo države, ki so begunce sploh ustvarile. To ni problem človeštva kot celote.
Grini
# 08.05.2018 ob 21:05
To kar obljubljajo v programih bi moralo biti že vse narejeno.
peglezn
# 08.05.2018 ob 20:27
Večina navedenih "napačnih izjav" je na mestu. Razen pri Cerarju ste malo mimo usekali.

Ker več ko naša policija ujame prebežnikov, bolj je dejansko učinkovita.

Razen seveda, če kdo misli, da bi bili najbolj učinkoviti, če ne bi ujeli nobenega ali manj prebežnikov?
Buldog
# 08.05.2018 ob 20:01
@vnk
08.05.2018 ob 19:55

Torej dragi novinarji RTVja, vi zavajate, ker zagovarjate tovrstne migracije. Zakone, če niso ustrezni razmeram, je potrebno spremeniti, da bodo kos trenutnemu stanju. Ampak ker vašemu političnemu pogledu trenutni zakoni ustrezajo, jih zagovarjate kot svete in nespremenljie, pa vemo da to ni res.

Verjamem, da bi ti ustrezalo prilagajati zakone, tako kot so jih fevdalci in avtokrati (Hitler, Mussolini, Stalin,...). Če želiš imeti pa demokracijo in človekove pravice, veljajo pa malce drugačni standardi. Ampak za nekatere "domoljube" in "demokrate" stapojma demokracija in človekove pravice zgolj črka na papirju, razen ko so vam v korist.
firtoh
# 08.05.2018 ob 19:46
Avstrijci pa razdirajo zbirne centre ob meji z Slovenijo.Torej mi vemo nekaj,česar oni ne?
sv
# 09.05.2018 ob 07:12
Najbolj bedne so kvote. Če zagovarjamo enakopravnost spolov, naj se kandidati borijo za glasove s svojo kompetentnostjo. Ne pa da se ženskam zagotavlja prednost z nekimi kvotami. Če hočejo biti enakopravne, naj se dokažejo.
Plavica1
# 08.05.2018 ob 22:23
Kako UNHCR definira status begunca? Ali velja za begunca vsak, ki se pretika po svetu, brez dokumetov, ki beži iz države v vojni, kamorkoli? UNHCR postavlja jasna pravila, da je prestop meje begncem brez dokumentov dovoljen samo v prvo državo v kateri NI vojne, od tam dalje pa mora imeti dokumente. Za ta val beguncev brez dokumentov je glavni krivec UNHCR, ki svoje vloge v državah, ki mejijo na države v vojni, NI IZPOLNJEVAL. Vsi ostali migranti so ekonomski (socialni) migranti in za njih se ve, kakšne pogoje morajo izpolnjevati. Da pa lahko za azil zaprosijo vojaški obvezniki, ki bežijo iz države v vojni, je pa popoln idiotizem zblojenih politikov, ki jim krvavi denar pomeni vse.
amigo
# 08.05.2018 ob 21:41
&Pojasnevalec
Ker je znano, da je Argentina po drugi svetovni vojni "vzela" naše bežeče belogardiste, ker je sodelovala pri "zjeb*anju" Slovenije, ja, ja. Bistveno pri tem ali pomagaš ali ne je, če si kaj kriv in kej dolžan.

Daj ne pretiravaj! Večina belogardistov je končala v kočevskih jamah. V Argentino so šli predvsem civilisti, ki se niso strinjali s komunističnim režimom. Argentina ima površino 2.791.810 kmx2, medtem ko ima Slovenija borih 20.000 kmx2. Argentina je 130 krat večja od Slovenije in je redko naseljena. Zato nekaj desettisoč slovenskih beguncev za to ogromno državo ni predstavljalo nobenega problema.
the law1
# 08.05.2018 ob 21:38
@Pojasnevalec

A ti veš, da je OZN organizacija, v katero prostovoljno vstopiš? Da si si torej sam predpisal pravila o tem kako boš ravnal z begunci?

Aja ne, mi to podpišemo, pol pa btk za pravila, ki veljajo v moji hiši... Ni pravil, se kr sprot določa ;)


Ne se bat, ker pravila se da še kako prilagajat. Npr. Avstralci so pokazali kako se to da
INAZ
# 08.05.2018 ob 21:37
Pojasnjevalec

Tudi iz Slovenije bežijo mladi. So begunci?
the law1
# 08.05.2018 ob 21:36
@Buldog

Seveda je problem človeštva kot celote, ker so države preveč soodvisne, da bi se lahko tovrstna bremena prepustilo samo eni državi. Če bi se upoštevalo tvojo logiko, bi zelo hitro problem beguncev pljusknil na sosednje države dražv, ki naj bi po tvoje morale reševati to problematiko. Da tvoja logika odpove, se kaže že v sedanjem stanju. Samo poglej Turčijo - če ne bo prejemala več pomoči ostalih držav, ne bo zmožna sama reševati problema in bodo te osebe "pljusknile" v Grčijo in naprej v Evropo.

Turčija evropo izsiljuje, ker evropa NOČE hermetično zapret mej. Meje se pa da hermetično zapret, če se hoče.
the law1
# 08.05.2018 ob 21:32
@firbec111

se pravi, če bi ti sedaj moral zbežati z družino v Avstrijo zaradi vojne v sloveniji bi ti bilo kul da ti in tvoji otroci sedite naslednjih deset let v šotoru na pašniku in pač zato ker je vojna nimaš nobenih pravic

Če se sami avstrijci (saj imamo referendume) odločijo, da mi dajo kaj več toliko bolje. Sigurno pa ne bo o tem odločal neki "visoki" komisariat. V moji hiš pač veljajo moja pravila.
the law1
# 08.05.2018 ob 21:14
Visoki komisariat Združenih narodov za begunce navaja, da so to ljudje, ki bežijo pred vojnami, nasiljem, preganjanjem in jim status ne preneha, če prečijo več varnih držav. Če torej pridejo iz Sirije prek več balkanskih držav, še niso migranti. So pa migranti vsi tisti, ki ne bežijo, pač pa v drugih državah iščejo boljše ekonomske priložnosti.

Ta visoki komisariat (zakaj visoki?) naj si to njihovo definicijo nekam zatakne oz. naj jih sprejme na sedežu tega komisarita in še posebno naj se ti ljudje, ki trosijo te nebuloze odrečejo njihovim astronomskim plačam in penzijam.
Tetameta
# 08.05.2018 ob 21:13
In ko rečejo to Avstrijci za slovenske delavce?
Samo če bodo brez dokumentov rinili čez gore...pa čivkali azil...
TheEmperor
# 08.05.2018 ob 20:59
Begunec je lahko domačin, ki mu je ogrožen obstoj, ker so mu javni paraziti ukradli državo in uničili pogoje za dostojno preživetje. Pa mora bežat v civilizacijo.
obelix complicus
# 08.05.2018 ob 20:44
firtoh: Avstrijci pa razdirajo zbirne centre ob meji z Slovenijo.Torej mi vemo nekaj,česar oni ne?

Seveda vedo ... Iz Slovenije ne bodo več spuščali migrantov k sebi v Avstrijo.
Kazalo