Tovšakova
Tovšakova "obvešča", da bo sama plačala dolgove delavcem. Foto: MMC RTV SLO

"Bivša direktorica podjetja Vegrad d. d. Hilda Tovšak obvešča, da bo v roku treh mesecev iz lastnega kapitala poplačala dolgove delavcem v znesku 31.337 evrov," je bilo zapisano na spletni strani propadlega gradbinega podjetja. Vegradova spletna stran sicer trenutno ni več dosegljiva.

Da gre za potegavščino, je prepričana tudi stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril, ki je za spletno stran 24 ur dejala, da bi bila to sicer lepa gesta Tovšakove, a da bi bilo treba v primeru poplačila dolgov znesku dodati še kakšno ničlo.

Vegradova bilanca: 450 milijonov evrov dolgov, 20 milijonov evrov premoženja
V stečajnem postopku propadlega podjetja se je znašlo 450 milijonov evrov terjatev upnikov, družba pa ima za le okoli 20 milijonov evrov premoženja. Grilova upa, da bodo v stečajnem postopku vsaj delno poplačali prednostne terjatve delavcem, medtem ko navadni upniki svojega denarja zagotovo ne bodo dobili.

Delavci so prijavili za 15,4 milijona evrov terjatev, od katerih je stečajna upraviteljica priznala 10,8 milijona evrov. 6,2 milijona terjatev je prednostnih, druge so navadne.