Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 8 glasov Ocenite to novico!
Gneča na primorski avtocesti
Tretjo julijsko soboto so zaznamovale dolge kolone na primorski avtocesti. Foto: Siniša Rančov

Dodaj v

Helikopterski nadzor avtocest: Tudi sončenje na SOS-prostoru

Danes opazili vzvratno vožnjo na avtocesti
18. julij 2015 ob 20:46,
zadnji poseg: 18. julij 2015 ob 21:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

Letalska policijska enota se je nadzora prometa lotila iz zraka. Najhujša kršitev, ki so jo opazili danes, je bila vzvratna vožnja osebnega vozila s prikolico na avtocesti Maribor-Ptuj-Draženci.

Vozniku bo po pošti poslan plačilni nalog, saj lahko iz zraka razločijo tip vozila in celo registrsko tablico. Drugih posebnosti, razen nekaj zastojev, niso zaznali. Tudi motoristi, na katere so bili policisti danes posebej pozorni, so se držali prometnih predpisov.

Zaradi zagotavljanja varnosti, pretočnosti prometa in odkrivanja kršitev bodo policisti zračno kontrolo izvajali tudi jutri, danes pa je zračni lov nad prekrškarji za Dnevnik TV Slovenija spremljala tudi Petra Marc. Matevž Serko iz specializirane policijske enote za nadzor prometa, ki se je v helikopterski kabini pridružil pilotu, je dejal, da je največ prekrškov, ki jih opazijo, na avtocesti, in sicer nepravilno ustavljanje, vožnja po odstavnem pasu, tudi obračanje. Zgodilo se je, je povedal, da se je kombi z mladimi ustavil na SOS-prostoru, razgrnili so brisače, se ulegli in počivali. Vabljeni k ogledu videoposnetka!B. R.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 18.07.2015 ob 21:25
Helikopterski nadzor avtocest: Tudi sončenje na SOS-prostoru

Največji del krivde, poleg neogovornih voznikov, nosi policija. Pravzaprav njihovi šefi ki očitno ne vedo, da so ceste polne slabih voznikov in da se jih da disciplinirati samo s kaznimi. Policije pa na cestah ni, oz. jo je premalo.
V današnjem primeku, ko je policist iz helikopterja opazil počivajoče, bi morala na kraju posredovati policijska patrulja.
Kar dosti vozim po Sloveniji in policistov na motorjih ne vidim. Včasih opazih policijsko vozilo, a je to zelo redko.
Policija se je začela obnašati kot da so gasilci. Intervenirajo šele ko pride do problema. Trdno sem prepričan, da počivajočih na odstavnem pasu ali pasu za počasna vozila ne bi bilo, če bi po AC patruljirali policisti. Tako kot so včasih. Seveda to velja tudi za stranske ceste.
Pred nekaj dnevi sem od Molfankona do Verone videl kar nekaj policijskih in karabinjerskih patrulj. Prometa je bilo veliko, pa so odgovorni poslali policijo na ceste. Ti očitno vedo kaj je delo policije.
Space Voyager
# 18.07.2015 ob 21:32
Ti hitro dam svoje strinjanje, preden te potolčejo z negativnimi mnenji o policiji in o tem, da jih je preveč... Slovenija se je očitno tako zelo ustrašila jokanja prekrškov vajenega prebivalstva o tem, da smo policijska država, da policije praktično ni več. Ta pa je edina stvar, ki naredi red. Osebno podpišem tudi kamere pred semaforji, da se malo ustavi nacionalni šport vožnje skozi rdečo luč.

Aja, sem pa prepričan, da to NI krivda policije. Policija se obnaša, kot ji nadrejeni diktirajo in kolikor sredstev ji dajo. Če morajo pisati sama poročila, pač ne morejo delati.
anjago2
# 18.07.2015 ob 21:06
v posnetku govori o kadrovski stiski policistov :D :D :D :D glede na število državljanov cmo v vrhu EU... na 260 prebivalcev je en uniformirani policist medtem ko je v zaostali nemčiji en uniformiran policist na 400 prebivalcev. Moje mnenje je da bi trebalo več policistov usposobit za patrulje na avtocestah namesto da tiste strice po halozah pa radgonskih goricah čakajo ki so kaki špricer preveč spili pa se z mopedom 500 metrov domov pelajo...... pol pa veselo juhuhu kazen medtem pa 100 blesavih romunov 10 km vstran štalo dela na avtocesti po možnosti s tehnično neizpraavnim tovornjakom ki je tehničnega seveda opravil v kaki romunski vasi
pozitivnisvet
# 18.07.2015 ob 22:47
Joj, vedno težje prenašam te novinarje...z vsega se dela galama in iskanje senzacije... Pri dnevniku je Erika skoraj prosila vremenarja naj ji reče kako bo grozno vroče, samo da bo izpadlo rekordno in senzacionalno. Žalostno kam je padlo novinarstvo.
svyatoslav
# 18.07.2015 ob 22:06
Ko bodo in če bodo uvedli policijske patrulje za AC, bodo:
- prispevali k večji prometni varnosti in pretočnosti
- upravičeno polnili državni proračun na račun čudakov Romunov, Avstrijcev, ki bivakirajo na prehitevalnem pasu, slovenskih tovornjakarjev, ki prehitevajo od Vrhnike do Brezovice, motoristov za katere ne velja CPP, objestnih voznikov avtov (večinoma črne barve).
cairns
# 18.07.2015 ob 22:29
Tudi motoristi, na katere so bili policisti danes posebej pozorni, so se držali prometnih predpisov.

Tomasz Kuszczak
# 18.07.2015 ob 21:45
Jah, policijo je najlažje kriviti. Ampak po mojem mnenju nimaš kaj na cesti početi neumnosti, ne glede na to, ali te gleda policija ali ne.
kozorog1973
# 18.07.2015 ob 21:14
med tistimi ki so se sončil niso bili Romuni, Bolgari balabla, temveč naši mladci, toliko o tem, ker vidte samo tuje napake
cairns
# 18.07.2015 ob 21:33
Helikopterski nadzor avtocest: Tudi sončenje na SOS-prostoru

Tega na opisani poti v Italiji nisem videl, pa čeprav je bilo na na AC desetine vozil s tablicami iz vzhodne in jugovzhodne Evrope.
Očitno so vozniki zelo disciplinirani če vidijo policijske patrullje na cesti. Pri nas jih NE VIDIJO in imamo zato anarhijo.
Bobr
# 18.07.2015 ob 23:58
No ja, predlagam, da avstrijska policija za en teden prevzame varnost na naših AC.
Bil bi red, pa še državni proračun bi se napolnil za naslednje leto.


Joj ta avstrijski mit...na AVS AC sem vsak mesec in ni nič drugače kot pri nas, tudi obvestil o vožnji v napačno smer je kljub ježevkam na nekaterih uvozih še vedno veliko.
lopat12
# 19.07.2015 ob 00:44
se premalo je tega nadzora!!!! samo danes ko sem se peljal iz sezane v ljubljano: Dva svicarja prehitevala v "skarje" in po desni strani, TRIJE avtomobili (dva romunska in en slovenski) so ustavil na odstavnem pasu, ki je namenjen vozilom, ki ne dosezejo optimalne hitrosti (tovornjaki!). In temu SR*NJU, ki se dogaja na avtocestah ne bojo nardil konca iz zraka. Res se je grozno vozit, ker sam cakas kdaj bo kater kreten povzrocil nesreco.
svyatoslav
# 18.07.2015 ob 22:31
No ja, predlagam, da avstrijska policija za en teden prevzame varnost na naših AC.
Bil bi red, pa še državni proračun bi se napolnil za naslednje leto.
severnik
# 19.07.2015 ob 09:30
V Sloveniji te ustavijo samo ko te dobijo na radar, zvečer ko pa slabo vidijo, pa samo z alkotesti mahajo.

Zelo slabo reagirajo na kršitve kot so nepravilno razporejanje, neuporaba smernikov, prekratka varnostna razdalja, temne stekla na vseh straneh,.... In vse ti stvari povzročajo nesrečo, ki se je seveda zgodila zaradi neprilagojene hitrosti.
Bibka7
# 18.07.2015 ob 22:23
Pri tej nesreči z Romuni je bila kriva predvsem varnostna razdalja med tovornjaki. Prekratko varnostno razdaljo ima 98% tovornjakarjev. Torej, ukrep: AC policija, ki ustavlja te prekrškarje ter piše kazni. Gre za resen prekršek (zato naj bo tudi kazen primerna), saj smo videli kaj se zgodi, če pride do nepričakovane situacije. Treba se je usmeriti k dejanjem, ne samo sanjati o spremembah.
peglezn
# 18.07.2015 ob 21:49
Vsak je sam zase kriv, če se bebavo obnaša - nima policija nič s tem.
a.orhidejca
# 18.07.2015 ob 21:20
normalno, da so se motoristi držali cpp, če pa so vedeli?
a-bra-ka-da-bra
# 19.07.2015 ob 10:28
Me pa zanima kak avto ustavi helikopter ?
--------------------------

Kako avto ustavi helikopter ali kako helikopter ustavi avto? No, slednje je, odkar so izumili radio postaje, precej enostavo.

Zračni nadzor prometa je precej običajna stvar, in za odkrivanje norcev, ki se sončijo na odstavnem pasu, tudi koristna. Moti me samo, da so morali umreti ljudje preden so z njim začeli.
a-bra-ka-da-bra
# 19.07.2015 ob 00:38
Tole ni celotna novica. Celotna novica je, da bo agencija za varnost v prometu izdala 18. priporočil za izboljšanje varnosti v cestnem prometu. Vendar pa še ne vedo katera bodo ta priporočila, kajti:

Konkretneje o predlogih na agenciji še ne govorijo, saj da so še predmet usklajevanja s pristojnimi ministrstvi, ki se še niso začela

Toliko o neodvisnosti naših strokovnih agencij. Niti priporočil ne zmorejo izdati samostojno, kaj šele zahtevati kakšne ukrepe. O primerjavi s položajem kakšne NTSN lahko samo sanjamo.
kaos
# 18.07.2015 ob 21:46
Vse politične stranke od osamosvojitve naprej so se trudile destabilizirati in oslabiti Policijo in se trudijo še danes, ker ne marajo reda in nadzora za svoje akcije. Politiki je po godu Policija, ki je shirana apatična in poslušna za poslanstvo strank. Vsak poštenjak je vesel poštenega policista. A naša politika...??? Namesto tega so raje denar vlagali v agencije in sklade, katerih zaposleni se sončijo na obrežju Ljubljanice za lepe denarce, žlahta,naši, vaši. Potem pa ne smemo pozabiti še na notranji razdor med policisti in vodilnimi po pisarnah, katerih je že več kot trikrat več napram policistom, ki Delajo. Policija je na lokalnem in področnem delovanju pričela odmirati.
Helikopter v zraku je šminkiranje, če ni podpore na tleh. Avtocestna policija je pa strošek, ki se ga vsi otepajo, a je nuja med temi podivjanimi vzhodnjaki.
frozen pingvin 2
# 19.07.2015 ob 10:48
Vozniku bo po pošti poslan plačilni nalog, saj lahko iz zraka razločijo tip vozila in celo registrsko tablico.

KONČNO IN BRAVO..!!
cairns
# 19.07.2015 ob 10:05
Skippy
Enkrat se nekje v tujini pelješ po avtocesti ali glavni prometni žili, pa to kar posplošiš na celotno letno dogajanje in celotni trend.

Ne enkrat. Večkrat. Opisal sem samo zadnji primer. Običajno se kontrola začne na italijanski strani že na Fernetičih.
Romuni in Bolgari kar stojijo v vrsti za kontrolo pri vstopu in izstopu iz Italije.
Njim je očitno mar za varnost.
joc77
# 19.07.2015 ob 07:23
Dokler bomo imeli tako Policijo ki samo išče kršitelje ...medtem ko se ji fučka za 11 kilometrske zastoje ..do takrat bodo ljudje še razgrinjali plahte in se sončili po avtocesti ! Če bi Policija opravljala svoje delo tako kot je treba in skrbela za pretočnost prometa ne bi imel noben čas razgrinjat plaht ! Samo za primer : prejšni konec petka sem se peljal proti Hrvaški in je bil zelo gost promet ...pa do meje ni bilo videt nikjer nobenega policista , po prestopu meje slika popolnoma drugačna : Policija na vseh cestninah , na vseh krožiščih in križiščih jadranske magistrale , o gužvi ne duha ne sluha ! Zelo rad bi naši Policiji povedal da so popolnoma izgubili kompas kaj je njihovo osnovno delo : skrbeti da so njihove patrulje prisotne na vseh kritičnih mestih in spremljat pretočnost prometa , nenazadnje že sama prisotnost Policije na cesti zagotavlja da se vozniki držimo predpisov in spoštujemo predpise ! Ker pa Policije tam kjer bi morala biti ni ...imamo texas na cestah !
Jocipros
# 19.07.2015 ob 06:36
Aja, to je tisti helikopter, ki je inovacija slovenskih policistov: je lahko istočasno na vseh avtocestah. Pa še sosednjim državam ga bomo istočasno posojali...
a-bra-ka-da-bra
# 19.07.2015 ob 00:42
A zdaj bomo pa še na RTVSLO portalu gledali video reklame, ki niti nimajo tistega malega križca, s katerim jih vsak normalen ukine??? Naročnina za javni medij ni dovolj?
Skippy
# 18.07.2015 ob 22:57
@cairns
ti pa tudi pišeš takšne neumnosti. Enkrat se nekje v tujini pelješ po avtocesti ali glavni prometni žili, pa to kar posplošiš na celotno letno dogajanje in celotni trend. Da bi videl počivajoče nekje, potem bi moral biti tam v točno določenem časovnem okvirju. Jaz tudi v Sloveniji nikoli na avtocestah ne vidim teh kršitev, ki pripeljejo do hujših nesreč, pa sem vsakodnevno relacija MB-LJ.
milina
# 20.07.2015 ob 13:12
sem bla včerej na poreznu, nazaj grede po selški dolini so domačini vozili kot na formuli,
prehitevali v škarje, veliko prekoračenje hitrosti, pa registracije lj pred sabo ne morejo videti, vozim normalno, za razliko od lokalcev, ampak to je zelo moteče zanje,
policaja nobenga,
po vseh teh mrtvih v zadnjih tednih samo še bolj noro na cestah, pa nedelja, ko je vse bolj brez skrbi, mislim, da nam ni pomoči
Pistorius
# 19.07.2015 ob 15:37
Ljudje, morate razumeti: naša policija ima pomembnejše naloge, kakor skrbeti za prometno varnost: iskati mora pridelovalce konoplje ipd.
Tiste nepregledne množice policistov, ki privrejo na ceste od nikoder, kadar pride kakšen podtajnik kakšnega podministra iz tujine na obisk, pa morajo biti za takšne priložnost seveda temeljito spočiti in jih ne kaže priganjati tja, kjer je nevarno in kjer se ljudje množično pobijajo.
qayxc
# 19.07.2015 ob 14:32
Dol s policisti inkasanti in naj se že spravijo kaj pametnega delat in tudi tisto agencijo za varnost cestnega prometa bi bilo treba ukiniti, ker skrbi samo za povečanje kazni in podobno, da pa bi dali predlog za gradnjo tretjega pasu proti primorski, to pa ne in s tem bi še gospodarstvu pomagali, sami nesposobneži, ki izumljajo toplo vodo, ko pa bi bilo dovolj samo malo okoli sebe pogledati.
cairns
# 19.07.2015 ob 11:00
Vozniku bo po pošti poslan plačilni nalog, saj lahko iz zraka razločijo tip vozila in celo registrsko tablico.

Ha ha ha. Vozniku ??? Kdo pa je voznik ? Eden iz skupine. Lastnik , mogoče v tem pimeru tudi voznik, bo rekel da ni vozil on, ampak nekdo od oseb ki so bile z njim. Podatkov pa ni dolžan dati.( US je prepovedalo ovajanje)
Rezultat !!! Plačilni nalog ni izterljiv.
Če pa bi bila na AC patrulja policjev pa bi na kraju ugotovili kdo je voznik.
Izjave odgovornih na policiji dokazujejo dvoje:
1.Pojma nimajo kaj je policijsko delo in kako se ga izvaja
2.Policijskih patrulj na AC ni. Helikoptersko oopazovanje pa je slabo nadomestilo. dober je za ugotavljanje mest kjer nastajajo zastoji ali za obveščanje o prometnih nesrečah.
a-bra-ka-da-bra
# 19.07.2015 ob 10:22
Me pa zanima kak avto ustavi helikopter ?
felipesko
# 19.07.2015 ob 05:05
Na njihovem mestu se nebi tako hrabro vozil okrog,ker Krkovič je doma in hitro lahko pade kakšna komanda,da ne gre za malice oz nadzor prometa....
a-bra-ka-da-bra
# 19.07.2015 ob 00:39
Popravek: NTSB, seveda
Bobr
# 19.07.2015 ob 00:02
Je pa ta verjetnost močno zmanjšana v mestih, ampak na podeželju pa ni tako.

Ne vem delam v Ljubljani in jih praktično vsakodnevno videvam ko krožijo naokrog po Zaloški, sploh zvečer, takrat tudi po 3 na uro.
ponosnikmet
# 18.07.2015 ob 21:41
Pohvalno! Ampak to verjetno kar stane??
Farmergirl
# 21.07.2015 ob 12:57
Nasa slovenska lolicija poslje 1x na leto helikopter v zrak med turisticno sezono pa misli da je ameriko odkrila ob vseh teh neumnostih na nasih kolovoznih avtocestah. To se tudi drugke dela ampak policija to zna kaznovati nasi lenuhi pa ne. Potem se pa cudijo kaj vse vidijo. Hahaha sramota ta nasa policija
Haloo
# 20.07.2015 ob 11:44
Več helikopterjev v zrak, da se malo prepiha Ljubljansko barje.
galoper
# 19.07.2015 ob 20:44
Dovolj bi bilo, da normalni vozniki obveščajo o opažanju prehitre vožnje.
cairns
# 19.07.2015 ob 15:40
Binder Dandet
# 19.07.2015 ob 07:38
@lopat12:
Na ac sta prehitevala v skarje? Si dal v narekovaje. Kaj to pomeni?
djdj
# 19.07.2015 ob 05:33
Pozimi jih ne bo, ker "ventilator"-propeler preveč hladi. :))
raknac navi
# 18.07.2015 ob 21:24
in potem mene koknejo ker grem 150 ....
ToneLidija
# 19.07.2015 ob 22:59
Kako zelo nekateri pametujejo in najraje bi samo talali kazni - drugim seveda.

Pretirana represija na cesti povzroči še več nesreč. To so prvi ugotovili v VB, pa še kje drugje.

Kar pa se tiče Italije, sem tam že videl parkirane avtomobile tudi na sredi med avtocesto in izvozom. V Avstriji in Nemčiji sem tudi že videl divje prehitevanje, ko so na navadni cesti naredili po sredi ceste še en pas pri prehitevanju.

Bil je bolj črn teden, to pa je vse.
sik
# 19.07.2015 ob 00:05
Me pa zanima kak avto ustavi helikopter ?
Na strehi se mu ustavi in pol policaj "Rambo Janez" ven skoči in skozi zaprto šipo vdre v avto ko končno onesposobi voznika in prevzame oblast nad vozilom.
Tak ?
Al kako drgač ?
raknac navi
# 18.07.2015 ob 21:26
ha ha ha in zdaj motoriste na lokalni cesti lovijo ..amaterji ..
Skippy
# 18.07.2015 ob 22:54
Kar dosti vozim po Sloveniji in policistov na motorjih ne vidim. Včasih opazih policijsko vozilo, a je to zelo redko.

Očitno ne voziš dosti. Jaz se nikamor v Sloveniji ne peljem, ne da ne grem mimo vsaj 1 ali 2 patrulj. Je pa ta verjetnost močno zmanjšana v mestih, ampak na podeželju pa ni tako. Po drugi strani pa peljem čez celo Zahodno Evropo, pa ne srečam niti ene same policije. Nikoli in nikjer ne vidim toliko policije kot v Sloveniji.
Kazalo