Razmere na igralniškem trgu se iz leta v leto bolj zaostrujejo. Foto: MMC RTV SLO
Razmere na igralniškem trgu se iz leta v leto bolj zaostrujejo. Foto: MMC RTV SLO

Igralniško in hotelirsko podjetje Hit se spopada z vse ostrejšimi razmerami na trgu. Konkurenca, še posebej v Italiji, je vse močnejša, kriza pa ljudi odvrača od večje porabe pri zabavi in hazardu.

Proti temu ni odporna niti Avstrija in z njo Hitova igralnica Mond v Šentilju. Že leta so njena realnost pretežno rdeče številke. Kot navajajo v Hitovi upravi, se je družba Hit Šentilj spopadala s prezadolženostjo, nezmožnostjo poravnavanja obveznosti in celo možnostjo stečaja.

Zato so se v upravi pod vodstvom Draga Podobnika v skladu s sanacijskim programom celotne skupine Hit odločili družbo Hit Šentilj pripojiti k matični družbi Hit. Hitovi finančni strokovnjaki menijo, da se bo s to potezo matični Hit izognil slabitvam in dokapitalizaciji.

Sinergijske učinke ocenjujejo na pol milijona evra letno. Ti bodo izid racionalizatorskih procesov na številnih področjih, vključno z odpuščanjem v strokovnih službah zabaviščnega središča Mond. Hit bo iz te družbe prevzel le 134 zaposlenih.

Odločitev so v Hitu sprejeli tudi na podlagi primerjave poslovanja s konkurenčno igralnico v Gradcu in simulacij lastnega poslovanja v prihodnosti, postopki pripojitve Hita Šentilj pa so potekali od letošnjega marca.
875.000 gostov v petih letih
Igralniško-zabaviščni center Mond je bil odprt decembra 2007. Od odprtja je Mond obiskalo 875.000 gostov, več kot polovica iz Avstrije, približno 40 odstotkov pa je domačih gostov. Po zdajšnji oceni je Mond v obdobju med januarjem in junijem dosegel 6,6 milijona evrov bruto realizacije, kar je le dober odstotek manj kot v enakem obdobju lani. V tem času so našteli 98.208 obiskov, kar je slaba dva odstotka manj kot lani. V prvih šestih mesecih letos je družba Hit Šentilj državi plačala že za 1,7 milijona evrov igralniških dajatev (davka od iger na srečo in koncesije).

Kar 16 milijonov igralniških dajatev pa je samo v prvih petih mesecih skupno plačala krovna družba. Uprava ob tem izpostavlja, da je družba v celotnem lanskem letu dosegla 62 milijonov evrov bruto realizacije.
"Davki naravnani na zlate čase igralništva"
V upravi zato že dalj časa poudarjajo, da je aktualna davčna zakonodaja "naravnana na zlate čase igralništva", danes pa se morajo ukvarjati z zamaknjenim izplačevanjem plač, da bi se izognili nelikvidnosti.
Pred nekaj več kot tednom dni je zato nadzorni svet sprejel rebalans letošnjega poslovnega načrta. Poleg tega se je seznanil s pogajanji za novo podjetniško kolektivno pogodbo. Ob tem sta se ogorčeno oglasila Hitova sindikata Vrba in SIDS, ki opozarjata, da sta poskušala konstruktivno prispevati k varčevanju, in pozivata upravo, naj prisluhne njihovim predlogom.