Slovenija

Poudarki

  • Z odredbo preimenovanih sedem vojašnic
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 84 glasov Ocenite to novico!
Vojašnica generala Rudolfa Maistra Maribor
Minister je preimenoval štiri vojašnice. Na sliki je sicer Vojašnica generala Maistra v Mariboru. Foto: BoBo
Majda Potrata in Janko Veber
Veber je predstavil zahtevo za sklic nujne seje odbora za obrambo na temo preimenovanja vojašnic Slovenske vojske. Foto: SD
VIDEO
Razburja tudi preimenovan...

Dodaj v

Hojs: Spomin na padle v vojni za Slovenijo je najbolj povezovalen

SD zaradi preimenovanja vojašnic zahteva nujno sejo odbora za obrambo
29. junij 2012 ob 12:08,
zadnji poseg: 29. junij 2012 ob 19:25
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vojašnica Franca Rozmana - Staneta naj ohrani svoje ime, pozivajo v SD-ju. PS se pridružuje njihovi oceni, da vlada odpira ideološke teme, ki delijo ljudi.

Vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber je na novinarski konferenci predstavil zahtevo za sklic nujne seje odbora za obrambo na temo preimenovanja vojašnic Slovenske vojske.

Veber je pojasnil, da želijo še posebej opozoriti na preimenovanje Vojašnice Franca Rozmana - Staneta v Vojašnico Edvarda Peperka. Ta poteza jih je presenetila, saj je bil Franc Rozman - Stane, kot pravi Veber, komandant zavezniške vojske, kar po njegovem mnenju pomeni, da pri preimenovanju ne gre samo za očiten poskus razvrednotenja NOB-ja in partizanskega odpora, ampak tudi za zmanjševanja pomena zavezniške vojske, "ki je odločilno prispevala k temu, da sta v 2. svetovni vojni bila poražena tako fašizem kot pozneje še nacizem".

SD za spremembo preambule ustave
Poudaril je, da bi Slovenci morali zaradi svoje državnosti zapisati v preambulo ustave tekst, ki so ga predlagali v SD-ju, in sicer, "da smo Slovenci v večstoletnem prizadevanju izoblikovali svojo narodno samobitnost in uveljavili svojo državnost z antifašističnim, narodnoosvobodilnim in osamosvojitvenim bojem".

"Mislim, da bi s tem tekstom v preambuli ustave zaprli ideološke teme, ki so očitno ta hip zelo domače tako predsedniku vlade kot tudi ministru za obrambo. Menimo, da želijo s tem predvsem prikriti po našem mnenju neuspešno vodenje države. Namreč, ne gre samo za to, da poskušajo na simbolni ravni razgraditi slovensko državo s tem, ko preimenujejo vojašnice. Gre tudi za veliko resnejše odločitve, kot so nespoštovanje državne himne in tudi instituta predsednika republike," je zatrdil Veber.

Hojs: Ni razloga za umik preimenovanja
Kritike zaradi preimenovanja Vojašnice Franca Rozmana - Staneta v Vojašnico Edvarda Peperka so povsem neupravičene, meni minister za obrambo Aleš Hojs. Zanikal je kritike opozicije, da z odredbo odpira ideološke teme in poudaril, da ne vidi razloga za njen umik. Odločitev o preimenovanju vojašnic je bila sicer izključno njegova, je poudaril.

Hojs je medijem pojasnil, da se je za preimenovanje sedmih vojašnic Slovenske vojske odločal na podlagi kriterija, da se najbližja vojašnica poimenuje po tistem pripadniku Teritorialne obrambe, ki je padel v njeni neposredni bližini.

"Franc Rozman - Stane ima kar nekaj pomembnih obeležij, zato ni bil moj namen, da bi kakor koli zmanjševal njegov pomen v drugi svetovni vojni," je poudaril minister.

Po njegovih besedah preimenovanje ne spada pod odpiranje ideoloških tem. Med letoma 1990 in 1991 smo bili namreč Slovenci najbolj enotni, zato je spomin na tiste, ki so v tej enotnosti dali življenje za Slovenijo, ena najbolj povezovalnih tem, je pojasnil Hojs.

PS o odpiranju ideoloških tem
Na preimenovanje vojašnice so se za STA odzvale tudi ostale poslanske skupine. Tako se vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer strinja s poslanskim kolegom Vebrom, da se z odredbo ministra kažejo odpiranja ideoloških tem. Ob tem je izrazil razočaranje, da se je minister sploh odločil za to potezo.

Žveglič: Čas malo neroden in zgrešen
Poslanec SLS-a Roman Žveglič je poudaril, da je preimenovanje vojašnic v pristojnosti vlade in obrambnega ministrstva, vendar pa meni, da je čas za to odločitev "malo neroden in zgrešen". Po njegovih besedah bi se namreč zdaj morali ukvarjati predvsem s paketom gospodarskih zakonov, sicer pa v stranki nimajo nobenih zadržkov glede preimenovanj, saj da ta ne razdvajajo slovenske javnosti. Z njim se strinja tudi poslanec DeSUS-a Ivan Hršak, ki je povedal, da takšna preimenovanja lahko "počakajo na boljše čase".

Iz SDS-a so sporočili le, da gre za odločanja, ki so v pristojnosti vlade, v poslanski skupini Državljanske liste pa so zapisali, da bodo o tej temi razpravljali na seji v torek.

NSi odločitev ministra podpira
Z odločitvijo ministra pa se strinjajo v NSi-ju, kjer podpirajo tudi preimenovanje Vojašnice Franca Rozmana - Staneta. Po oceni stranke je namreč čas, da so vojašnice poimenovane po osebah, ki so padle v bojih za samostojno Slovenijo.

Aleksander Kolednik, Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Hegel
# 29.06.2012 ob 12:12
Franc Rozman Stane je narodni heroj in ime vojašnice MORA ostati. Živel komandant Stane!
Jethros
# 29.06.2012 ob 12:13
Nadaljevanje ideološkega boja...zelo pomembna so preimenovanja vojašnic za naše gospodarstvo in prihodnost ja...Erjavec, a si še v koaliciji? Ali si spet govoril prazne besede, samo da bi ohranil še kaj točk? Upokojence boš tako ali tako izgubil zaradi štale pri pokojninah...
SDS ne zmore spoštovati ničesar, ne ljudi, ne borcev, ne upokojencev, ne izbrisanih, ne sodišč, tožilcev ,sodnikov, ne zakonov, ne ustave, niti lastne koalicijske pogodbe ne!

In to stranko še vedno slepo podpirajo eni in isti...bah, unikum neke demokratične države!
Jethros
# 29.06.2012 ob 12:14
janinejc:
1 razlog zakaj preimenovati vojašnico glede na goro resnih problemov, ki jih imamo?
Vzrok - posledica = preimenovanje SDS - kritika SD

Očitno imate že možgane razdeljene...pa še tista polovica ne dela več.
polo
# 29.06.2012 ob 12:38
zgoraj sem prilepil link o slovenskih vojašnicah..kolkor vem je kasarna Franc Rozman Stane domovala na Leskoškovi 7(Franc Leskošek Luka-narodni heroj)
zdej pa je že preimenovana..kar seveda ni nič narobe da se kasarna v Sloveniji poimenuje po nekomu ki je padel 1991..samo imamo nekaj vojašnic,ki so brez imena in nosijo ime po mestu v katerem se nahajajo..zato bi lahko eno izmed teh kasarn poimenovali po Peperku..

ampak jasno je kaj ta vlada počne in zakaj...
Breathe
# 29.06.2012 ob 12:21
Poceni klepanje političnih točk, ki pa volivcev ne bo kaj prida prepričalo.
Greste po poti Zaresa in LDSa, strank, ki so jih ustanovili v štabu in jih po uporabi zavrgli...
skuggi
# 29.06.2012 ob 12:34
mirncan:
ne vem na katero stran to leti??? vsakemu bedaku je jasno, kaksna bo reakcija ob taksnih bedastih odlocitvah. Se posebno, ker se dim se ni pomiril po proslavi s katero so poceli isto. Seveda se strinjam, da nosi vojasnica ime po padlem osamosvojitelju in tega bi se lahko ze zdavnaj prej spomnili. A zakaj po njemu ne poimenujejo katere , ki nosi krajevno ime , ampak prav zelijo prav to doloceno???
kralj matjaž
# 29.06.2012 ob 12:13
Ja druga svetovna vojna je bolj pomembna kot osamosvojitvena vojan. Saj vemo.
mk89
# 29.06.2012 ob 12:32
To so pa res teme BISTVENEGA značaja za prihodnost naše države. Bedaki!
kralj matjaž
# 29.06.2012 ob 12:20
Jethros
Kako je lahko poveličevanje osamosvojitve. Poveličevanje najpomembnejšega trenutka v zgodovini slovenskega naroda ideološka tema?
Osamosvojitev ni ideološka tema, čeprav bi jo nekateri radi naredili.
Jethros
# 29.06.2012 ob 13:16
Whale:
Ja lepo te prosim...a blog bomo zdaj jemali kot uradni vir naše zgodovine?
Pa saj se vam je res skisalo...

kralj matjaž:
Aja, osamsvojitev je največji dogodek vsakega naroda? A ni največji praznik ZDA njen nastanek, združitev? Tvoj argument nima veze z dogajanjem ,sam pa povzemaš to opsamosvojitveno vojno kot letnico 0, ko se je rodil Jezus! Pravi Ivanov fanatik si...
Whisperer
# 30.06.2012 ob 07:53
Sedem čudežev socializma v SFRJ:

1. Vsi so bili zaposleni
2. Čeprav so bili vsi zaposleni, ni nobeden nič delal
3. Čeprav ni nobeden nič delal, so bili vsi načrti vsaj 100% izpolnjeni
4. Čeprav so bili načrti vsaj 100% izpolnjeni, so bile trgovine prazne
5. Čeprav so bile trgovine prazne, so vsi imeli vse
6. Čeprav so imeli vsi vse, so vsi kradli
7. Čeprav so vsi kradli, ni nikoli nič manjkalo


V demokraciji ni čudežev:

1. Le redki so zaposleni
2. Zaposleni morajo delati za tiste, ki nič ne delajo
3. Čeprav redki zaposleni delajo še za druge, plače ne dobijo
4. Tisti, ki ne delajo imajo vse
5. Trgovine so polne ampak in v njih kupujejo večinoma tisti brez dela
6. Kradejo lahko samo izbranci
7. Tudi, če kradejo imajo vedno premalo
rush1
# 29.06.2012 ob 12:40
Franc Rozman Stane ne more biti polemika ideološkega boja, komunizma in nevem kakih zločinov, ker je umrl že med vojno, zato je vlada s to potezo res ustrelila mimo. A bodo zdaj kip komandanta Staneta pred vojašnico tudi porušili? A bodo ukinili tudi njegovo odlikovanje? To je res nezaslišano, kaj se gre ta vlada. Pa dajmo že enkrat za božjo voljo razlikovati med NOB in SFRJ. Tega ta vlada in mnogi na tem portalu očitno niso zmožni.
sanja25
# 29.06.2012 ob 12:36
MIRNČAN
Vedno večji Rožle si. :) SDS odpre temo, za katero ve, da bo povzročila nove prepire, kriv je pa SD, ki na to opozori. :) Ljubljeni vodja je itak bolestno obseden z spreminjanjem imen. Se še spomnimo letališča Brnik. Po njegovem strmoglavljenju z oblasti predlagam, da se vse gnojne jame preimenujejo v Ivan-Janezovke. Bo zelo pasalo.
svabo
# 29.06.2012 ob 13:21
Ko postane sporen največji slovenski vojskovodja in narodni heroj, ki je bil v prvi vrsti domoljub, ki se je zavzemal za slovensko vojsko. To je zanikanje lastne zgodovine. Očitno živimo v v dveh vzporednih svetovih. Klika si mimo države gradi drugo Republiko.
jst28
# 29.06.2012 ob 13:03
Obremenjujemo se z zadevami izpred 50 - 60 let, ki večine (tudi mene) NE zanimajo.Zanima pa me kaj bo jutri,naslednji teden, mesec,leto.....
Zaradi mene lahko takoj zaprejo VSE vojašnice in jih zravnajo z zemljo, ker jih ne potrebujemo.
sanja25
# 29.06.2012 ob 12:25
Vlada za pobruhati ste. Kolednik ti tudi. Samo iščete in iščete kje bi lahko še razdeljevali Slovence. FUJ!!!!!!!!
polo
# 29.06.2012 ob 13:20
Franc Rozman - Stane [fránc rózman - stáne], slovenski španski borec, partizan(1911-1944)
narodnost-Slovenec
politična opredelitev-komunist;član KP Španije,KP Jugoslavije
čin-generalpodpolkovnik
poveljstva-
Bataljon Dimitrov(internacinalne brigade,Španija1936-1939)
NOB 1941-945
Štajerski partizanski bataljon(NOVJ)
1. štajerska brigada(NOVJ)
Druga grupa odredov(NOVJ)
4. operativna cona(NOVJ)
Glavni štab NOV in POS(NOVJ)
odlikovanja-narodni heroj
aktivna leta-1936-1944
-španska državljanska vojna
-2.svetovna vojna

Zavezniki v 2.sv.vojni
British Army
United States Army
Krasnaja Armija
Armée de Terre
Canadian Armed Forces
NOVJ
sanja25
# 29.06.2012 ob 12:45
MIRNČAN
Koalicija se je zavezala da ne bo odpirala ideoloških tem. Še enkrat so se izkazali v laganju in dvomim da bosta Virant ali Erjavec kaj pisknila v tej novi kršitvi koalicijske pogodbe, ker bosta itak popušila. :) Rajši bosta vtaknila glavo v pesek. :). Jih Janša lepo drži za jajca.
Po tvojem mora biti opozicija lepo tiho, da se bo Janša lahko igral v njemu najljubšem peskovniku, dokler se nekega jutrta ne bom zbudila v Jajolandiji, ker se mu bo pač izmisli jo preimenovati? :D
Galaxy
# 29.06.2012 ob 12:44
kralj matjaž

Včeraj pri poročilih na 24kur je bil tudi prispevek o gospodu, ki upravlja Daimer Benz. Ni mogel prehvaliti lepote Slovenije in prijaznost ljudi ( dobro da ne bere MMCja in ima Mariniča za prevajalca ). Do tu vse ok. Ampak ko so ga uprašali o investicijah v Sloveniji je modro diplomatsko odgovoril, da ima Slovenija lepe možnosti. Ampak resnica je drugačna saj po anketah nemških investitorjev je Slovenija na predzadnjem mestu za možnosti vlaganja v gospodarstvo. Samo Moldavija je za nami! To naj raje skrbi ljubljenega vodjo in kemika za glavnega gospodarstvenika!
Jethros
# 29.06.2012 ob 12:39
janinejc03
# 29.06.2012 ob 12:33
Jehtros
A pol je bla vojna za Slovenijo izključno plod domobranstva po tvoje?

Obrazloži, ker tega ne razumem. Napisano je tako, kot bi želel povedati, da so se za Slovenijo borili domobranci...ki so prisegli Hitlerju.
Jethros
# 29.06.2012 ob 12:31
kralj matjaž:
A res? Zanimivo...daj mi povej...a potemtakem bi raje bil pod fašisti, nacisti, kot se jim uprl? Da nisi nemara tudi sam iz familije domobrancev, ko tako ponižuješ in pomanjšuješ pomen upora proti okupatorjem v 2.s.v....
Đizs...osamosvojitev se je že zgodila, ko so nas napadli, nismo se borili ,da bi jo dobili, ampak da smo jo ubranili! Vidiš kako podobnost? Obramba pred agresorjem zaradi zaščite lastne države, lastnih ljudi?
Pokvarjen človek si, samo to ti še špovem.
polo
# 29.06.2012 ob 14:31
Radi bi se šli demokracijo, obenem pa bi še naprej radi posiljevali cel narod s svojimi lažmi, radi bi imeli oblast za vsako ceno,...
_________________
to si zdej direkt Janšo opisal..bravo zelo slikovito...
sicer pa vam nihče ne krati mišljenja...in mnenja..
sam kaj ko je v nasprotju celotnega sveta..od Wshingtona do Tokya..od Sidneya do Londona...
Valuk_
# 29.06.2012 ob 13:07
Saj upam, da je to hec. Tale SDS je povsem zgubil kompas.
Zebdi
# 29.06.2012 ob 12:54
Ob cvetoči situaciji v Sloveniji tale vlada najde čas za preimenovanje vojašnic? Respect...
Ivo Lola
# 29.06.2012 ob 12:49
Če ga tile ne bodo hitro nehali srat, bomo šli na ceste, pa tudi v hoste, če bo treba! Kdo pa so tile fašistki da bodo žalili slovenski narod?
Rokobaroko
# 29.06.2012 ob 12:41
Žal bomo morali še 3 leta jesti drek, ki ga meša jajceglavec s svojimi podrepniki. Že marsikaj smo preživeli pa bomo še to, potem pa upam da gre ta zdraharski osebek, za vedno na smetišče zgodovine!
10
# 29.06.2012 ob 20:09
Slovenije leta 1991 niso osvobodili ne partizani, ne domobranci. Samo edina resnična slovenska vojska v naši zgodovini, ki pa se ni začela šele 1945. Zato so ta poimenovanja popolnoma smiselna.
jurica
# 29.06.2012 ob 14:36
Partizanom je uspelo rešiti 303 ameriške in 30 britanskih pilotov ter nekaj tisoč vojnih ujetnikov iz različnih držav protifašistične koalicije.
Največji uspeh domobrancev pa je pravočasno odstavljen pisker fižola,ki ga je hrabri vojak Ivan rešil,odstavil preden bi se razkuhal in bi Nemci imeli zanič kosilo!
comrade
# 29.06.2012 ob 13:21
Prevrednotenje zgodovine s strani SDS. Lahko samo sarkastično rečemo: že dolgo ne...

Raznoraznih objektov, ki bi jih lahko poimenovali po Edvardu Peperku, je ogromno, vendar SDS ponovno odpira ideološke teme. Sram jih je lahko!
lazarp
# 29.06.2012 ob 13:09
sanja25 kako si drzneš izreči kaj takega?! Vojašnica Milana Kučana?! Kaj se ne zavedaš, da je bil Kučan proti osamosvojitvi?
*sarcasm off*
(ne bi bil presenečen, če bi kdo to napisal brez sarkazma)
aerodynamic
# 29.06.2012 ob 13:06
@kralj matjaž

Vse lepo in prav, ampak če ima čas za takšne neumnosti, kot so preimenovanja vsega živega in razburjanje javnosti, je moj zaključek lahko le en.
Poba se je zaletaval in se sedaj tudi zaletel oziroma drugače rečeno zmanjkalo mu je idej, za to, zakar je bil tja postavljen.
sanja25
# 29.06.2012 ob 12:54
Whale
Kot vidiš že zdaj po številu komentarjev, ta odločitev ne zmanjšuje razdeljenosti Slovencev. :) Lahko utemeljiš kje ti vidiš zmanjševanje razdeljenosti? Kot so že povedali, veliko je vojašnic ki bi jih lahko poimenovali, z izbrisom enega heroja in nadomeščanjem drugega, pa znova ustvarjate ideološke prepire.
Res ste prava slika. KDO vas bo spoštoval, če pljuvate po dejanjih svojih dedov in brišete zgodovino pred letom 1991? Se Francozi sramujejo Napoleona, čeprav je povzročil na milijone žrtev? Se ZDA sramujejo atomskih bomb, ki so jih vrgle? Se Britanci sramujejo svojih kolonij? Z vašimi interpretacijami zgodovine bomo postali samo provinca Avstrije, samo še čakam, kdaj boste začeli razlagati, da je slov. jezik pravzaprav samo nepotrebna nadloga, za večjo konkurenčnost na trgu. Pravi Slovenceljni ste in idealni za bečke konjušare.
polo
# 29.06.2012 ob 12:50
Tu se pa motiš, Sanja. Ta odločitev vlade zmanjšuje razdeljenost Slovencev in bi jo moral pozdraviti vsak, ki mu je do narodne sloge.
__________________
to je drocanje naroda..in deljenje...
kaj te moti Franc Rozman Stane..no seveda te moti,ker si domobrancelj...

pa mal pogledamo Francijo za primer...
Ludvik 16 je bil,če seveda poznaš zgodovino -kralj...pa še vedno v Franciji gojijo spomin nanj...pa čeprav je za njim nastala-republika..
Napoleon je bil zelo,zelo sporna osebnost..pa še vedno v Franciji gojijo spomn nanj...
no imajo pa Francozi tudi še enega človeka....
genera Petain..njega se pa sramujejo,ker je kolaborila z nacisti..
in so ga lepo fentali po 2.sv.vojni...
lazarp
# 29.06.2012 ob 12:48
Koliko stane preimenovanje vojašnice?
Ne dosti verjamem, ampak glede na to, da baje da nimamo denarja za izplačat odškodnine, ki nam jih je naročilo evropsko sodišče, bi pa res morali gledati na vsak evro.
Jethros
# 29.06.2012 ob 12:44
janinejc:
Hehe, japajade. SDS in transparentnost...kot Patria kaj? Kot prodaja Mercatorja kaj? Da ne grem iskati Janševih citatov...
Kakšno transparentnost lahko pričakujemo od te stranke, mi je že kar slabo. Černač pa niti toliko nima svobodnih jajc, da bi se na sestanku z Alstomom prikazal. Niti prejšnjič ga ni bilo, prav norca se delajo in se igrajo z zelo drago zadevo. V ozadju, kot pa ugotavljajo mediji, ne more biti nič drugega kot kadrovanje. Kar poglejte si, kako so si podelili mesta leta 2008, ko se je podpisal posel, pisan na roko Alstomu in pred volitvami.
Transparentnost ja...zato pa KPK in računsko sodišče imata vsak svojo negativno mnenje kaj? Lepo te prosim...
Jethros
# 29.06.2012 ob 12:37
MIRNČAN:
Nimaš prav, ne briga SDSovih podanikov, ostale pa.
Meni npr. je že to neumnost, da delajo stvari, ki niso v nobenem kontekstu pomembne za nas, za državo, za blagajno, pa morajo to početi. Obenem pa konstantno kršijo koalicijsko pogodbo, zavezo, s katero se je sestavila vlada, da ne bodo gledali zgodovine, ampak prihodnost. Da ne bodo odpirali ideoloških bojev, ampak se ukvarjali s krizo.

Ne moreš mimo tega, ko ti vodilna stranka v državi enostavno počne vse kontra, medtem pa ne vemo kaj se dogaja v TEŠ6, v NLB, itd...važno, da preimenujejo vse kot jim paše. V prvem mandatu so to napravili z letališčem Brnik, ja, Brnik, pa ni samo zame še vedno Brnik.

Skratka...ne, ni tako enostavno, da bi kar z roko zamahnili. SDS ne spoštuje ničesar, niti lastne koalicijske pogodbe, katero krši, niti svojih koalicijskih partnerjev, ki jo na to opozarjajo.
Če že koga ne briga nič, so to prav pajaci v SDS.
Jethros
# 29.06.2012 ob 12:25
kralj matjaž:
Vidiš, v tem je velika razlika med nama, jaz ne dajem ne eni ne drugi vojni večji predznak, kot to počneš ti in mi obenem še v usta polagaš svoje lastne delitve.
Če sta oba enakovredna heroja kot pravi janinejc, te vprašam še tebe:
Kakšen namen ima v tem trenutku tako premienovanje in ponižanje heroja Staneta, če ne ideološki? Kakšen namen ima preimenovanje vojašnic v tem trenutku, ko imamo goro resnejših problemov, katerih se vlada še lotiiti ne ve?
Kakšen namen ima to preimenovanje, če ne ustvarjanje delitev?

Upor proti fašizmu in nacizmu, ki ga je obenem vodil ta heroj, je še kako pomemben in nima ne komunbističnega, ne povojnega predznaka.
Torej, zmoreš odgovoriti, čemu je potrebno nadaljevati ta ideološki boj in kršiti zaveze v koalicijski pogodbi v najhušji finančni krizi Slovenije?
nekdodalec
# 29.06.2012 ob 23:11
- Vceraj so se spravl na letalisca in ulice...

- Danes se spravljajo na vojasnice...

- Jutri se bodo spravil na pesnike, pisatelje ter knjige katere bodo oznacili za primerne in neprimerne... kasneje za zazeljene in prepovedane... prepovedane bodo tudi zaceli zazigati..

Med vojnama so na ta nacin postopali v takratni nemciji pa vsi vemo kako se je koncalo..

Bojim se generala in njegove pokvarjene bande.. bojim se za demokracijo...
Stane73
# 29.06.2012 ob 14:18
whale

Tukaj maš dokomente.....

domobranci1

domobranci2

Narodnoosvobodilni boj na Slovenskem

Žrtve glede na vojni status

Vojni status Število % žrtev glede na vse žrtve % žrtev glede na tedanje št. prebivalstva
NOV in POS 25.029
(+ 208 NZ)
NOV in POJ 2.434
Aktivisti OF, sodelavci partizanskega gibanja 4.971
Civilisti 23.274
Jugoslovanska kraljeva vojska 360
Vaška straža 788
Domobranci 14.063
Slovenski četniki 439
Mobiliziranci v nemško vojsko 9.942
Mobiliziranci v italijansko vojsko 1.279
Mobiliziranci v madžarsko vojsko 200
Italijanski partizani 88
Partizanski dezerterji 201
Neznan status 12.297
Drugo 2.003
Skupno 97.506

Koliko žrtev je bilo na Slovenskem na strani okupatorja?

izgube italijanskega okupatorja v Ljubljanski pokrajini znašale okoli 1.200, vključno s Primorsko kot integralnim delom italijanske države pa okoli 1.500 smrtnih žrtev.

Izgube nemškega okupatorja pa naj bi po podatkih organizacije Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge iz Kassla znašale okoli 6.300 smrtnih žrtev.
polo
# 29.06.2012 ob 13:45
KOMANDANT STANE

Brigade s hribov so se vsule kakor plaz,
pogumni njih korak nikjer več ne zastane.
Za naš pravični boj, sovražniku v poraz
je borcem dala vsaka naša vas,
na čelu vseh je v boj hitel tovariš Stane.

Je že nasilnik na telesu našem stal,
globoko nade vse bile so zakopane.
Le naj slovenski rod s ujetim puntom vstal
in z lastno silo novo vojsko zbral,
pognal v naskok se z nami je tovariš Stane.

Zastave vojne, počastite mu spomin,
potem zvihrajte v boj z armado do Ljubljane!
In ves slovenski rod, hvaležno posveti
junakom svojim naj slavi, časti,
od zmag do zmag nas vodil je tovariš Stane!
črnavest
# 29.06.2012 ob 13:32
EU temelji na antifašistični borbi in priznava NOB kot pomemben člen pri njeni osvoboditvi - Franca Rozmana - Staneta so počastili in v obtok poslali milijon € kovancev ... poteza te vlade je protislovenska in protievropska
Cerberus
# 29.06.2012 ob 13:09
Tudi Hojs bo enkrat plačal ceno za to svoje sramotno dejanje.

In je največja beda in sramota to, da so zlorabili spomin na vojaka Edvarda Peperka in ga vključili v svoje umazane in revanšistične igre.
Še enkrat izjavljam, kot veteran, sramota brez primere in ne morem verjeti, da vsak, ki vsaj malo da na svojo dojstojnost, molči!
rush1
# 29.06.2012 ob 12:49
Neverjetno kako ste ljudje naivni. Tu ne gre za noben ideološki boj, ampak le za to, da SDS s temi potezami hoče vnesti med ljudi nemir in delitve. Tako imate vsi tukaj kost za glodati in se nihče več ne meni o svinjarijah, ki se dogajajo v ozadju. Očitno jim je tudi uspelo.
sanja25
# 29.06.2012 ob 12:39
SAM
:D Kaki lolek. Kdaj sem napisala, da nisem Slovenka in kdaj sem napisala, da sem tip? :)
Mindmaster
# 29.06.2012 ob 12:31
Breathe
# 29.06.2012 ob 12:21
Prijavi neprimerno vsebino
Poceni klepanje političnih točk, ki pa volivcev ne bo kaj prida prepričalo.
Greste po poti Zaresa in LDSa, strank, ki so jih ustanovili v štabu in jih po uporabi zavrgli...


Res je, SDS bo hmalu na pogorišču zgodovine, kjer spada. Potem bo politična kultura v Sloveniji boljša in se bo lahko kaj naredilo. Janša pa v zaporu, kot bi bil v vsaki normalni demokratični državi.
nacekpacek
# 29.06.2012 ob 16:03
Morda kar vojasnica Marije Terezije???

Zaradi mene lahko :)
Marko008
# 29.06.2012 ob 15:07
Stane je slovenski narodni heroj in kdo njega zaničuje je velik gnoj.
sanja25
# 29.06.2012 ob 14:14
Lovec
Še najbolj smešni so stari komunisti, ki so bili za svoje čase v partiji, kot npr, naš Janša, Bavčar, Rupel in še kdo kako nas poučujete kako smo mi mlada generacija, ki ni več živela v socializmu sprani in komunistično idealizirana. :))).
Sem že ogromnokrat ponovila. Partizanski boj in NOB sta bili pozitivni dejanji, bili smo za zavezniški strani, ki je zmagala in Slovenci smo lahko upravičeno ponosni na to obdobje. Če bi prevladali domobranci, bi veljali za kvizlinge in bi sodili v poraženo stran, vprašanje, kje bi potem ostale sanje o samostojni državi.
Dogajali so se zločini na obeh straneh, česar se zavedamo vsi, vendar vseeno nimate pravice brisati zgodovine zaradi tega, vojna ni brez razloga grozovita. ZAKAJ se Francozi ne sramujejo Napoleona, ki je s svojimi dejanji povzročil smrt milijona svojih vojakov? Po vašem bi moral biti izbrisan iz zgodovine, pa so Francozi še ponosni nanj. Da ne omenjam francoske revolucije, kar bi po vašem mnenju morali Francozi tudi ukiniti. :)
Zaradi takšnih kekcev kot ste vi se lahko samo na kolenih zahvaljujemo, da je bila osamosvojitvena vojna tako kratka, ker bi vi prežvekovali takšne teme še nadaljnih 10000 let. :)
polo
# 29.06.2012 ob 14:14
KOVAČI SMO

Kovači smo in naša sila

skovala nam bo sreče ključ

in iskra svetla izpod kladiva

prižgala bo svobode luč.

Udar na udar in brez odmora

kladiva pesem naj doni;

sovrag stoletni že v prah se ruši,

iz spanja ljudstvo se budi.

In narodu skovali srečo

s kladivom našim bomo mi,

verige sužnjev, okove težke,

kladivo naše naj zdrobi!
črnavest
# 29.06.2012 ob 14:06
škof Grmič je dejal:

"Ne more biti kristjan, kdor ni zvest svojemu narodu. Partizani se lahko s ponosom ozirajo na svoje veliko dejanje upora zoper nacizem in fašizem. Bojevali so se za svobodo, za domovino. Odločitev za oborožen odpor zoper okupatorje, ki so hoteli uničiti slovenski narod in so te načrte že tudi uresničevali, je bila tudi s krščanskega vidika moralno upravičena. Bila je v skladu s katoliškimi načeli o samoobrambi pred nelegitimno oblastjo, ki je bila hkrati povsem nečloveška. Tisti, ki so se odločili nasprotno in so se podali v bratomorni boj skupno z okupatorji, so ravnali nemoralno, kolikor so se tako odločili premišljeno in prostovoljno."
Kazalo