Predsednik SD-ja Igor Lukšič je zadovoljen z delom ministrov njegove stranke. Foto: BoBo
Predsednik SD-ja Igor Lukšič je zadovoljen z delom ministrov njegove stranke. Foto: BoBo
Predsednik SD Igor Lukšič
Predsednik SD-ja je razočaran nad opravljenimi nalogami na področju preureditve upravljanja državnega premoženja, saj se preveč sledi ukrepom prejšnje vlade. Foto: BoBo
Dejan Židan minister za kmetijstvo in okolje
Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je med drugim izrazil nasprotovanje obdavčevanju kmetijskih površin in objektov v uporabi, saj za takšen ukrep po njegovih besedah ni nobene potrebe. Foto: BoBo

Predsednik SD-ja Igor Lukšič je po 100 dneh vladavine vlade Alenke Bratušek še posebej zadovoljen z delom ministrov njegove stranke, SD pa bo dal vse od sebe, da se zgodi "preobrat".

SD se je za vstop v vladno koalicijo odločil, da spravi z oblasti vlado Janeza Janše, ki je delala slabo, in to mu je tudi uspelo, je na tiskovni konferenci med drugim poudaril Igor Lukšič. Ministri SD-ja so po njegovem mnenju presegli pričakovanja, saj so se dobro izkazali na svojih področjih in s tem pripomogli k trdnemu delovanju koalicije.

Za SD je ob tem pomembno, da predsednica vlade Alenka Bratušek neprestano ne tarna, kako namerava odstopiti ali kako v Slovenijo prihaja trojka, in da je naredila korak naprej pri opravljanju potrebnih nalog.

Vlada pa po mnenju predsednika SD-ja dela dobro in s tem prinaša mir, ki je potreben, da lahko vsi segmenti v družbi delujejo v skladu s svojimi nalogami.

Premalo poguma pri zagonu gospodarstva
SD je z vstopom v vlado želel preobrniti varčevalne smernice in spodbuditi ukrepe za zagon gospodarstva. Vendar vlada po Lukšičevem mnenju pri tem ni naredila kakšnega velikega pogumnega koraka, zato pričakuje, da bo z rebalansom proračuna namenila znatna sredstva v tovrstne namene.

Prav tako naj bi bilo premalo intenzivno urejanje bančnega sektorja, predsednik SD-ja pa je še posebej razočaran nad opravljenimi nalogami na področju preureditve upravljanja državnega premoženja, saj se preveč sledi ukrepom prejšnje vlade. V SD-ju pa zlasti nasprotujejo razprodaji državnega premoženja.

Ob tem je izrazil upanje, da vlada ne bo predlagala novega seznama podjetij za prodajo, saj mora Slovenija vitalna podjetja ohraniti v državni lasti.

Od poslancev SD-ja se preveč pričakuje
Lukšič je tudi napovedal, da bodo "dali vse od sebe, da pride do preobrata", saj ima Slovenija po njegovih besedah priložnost, da v naslednjem polletju okrepi vlaganje v zagon gospodarstva. S tem pa bi dobili osnovo, da v letu 2014 ne bi bilo treba tako ostro poseči po varčevanju. Prav tako se bodo v SD-ju osredotočili na zaposlovanje mladih, ki je za Lukšiča ključnega pomena.

Opozoril je tudi, da ima SD 10 poslancev in nanje tudi vezano politično moč. Ljudje pa od njih pričakujejo bistveno več, kot stranka ob trenutni politični moči zmore.

Napovedane spremembe socialne zakonodaje
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je glede svojega dosedanjega mandata med drugim izpostavila napovedane spremembe socialne zakonodaje, zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter napovedala prenovo zakona o inšpekciji dela.

Glede davka na nepremičnine je izpostavila, da bodo morali biti pozorni, da ne bi z njim povzročili novih deložacij. Zato na ministrstvu razmišljajo o ustanovitvi posebnega sklada za pomoč tistim, ki jim grozi deložacija.

Obdavčenje kmetijskih površin ni potrebno
Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je med drugim izrazil nasprotovanje obdavčevanju kmetijskih površin in objektov v uporabi, saj za takšen ukrep po njegovih besedah ni nobene potrebe.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo pa je med predvidenimi projekti z njegovega področja izpostavil razpis za t. i. podoktorske projekte, ki bodo namenjeni dvema generacijama mladih raziskovalcev, ki letos končujejo izobraževanje. Na področju športa pa bodo nadaljevali projekt Zdrav življenjski slog.