Šole bodo po novem avtomatično upoštevale kar veljavne odločbe, brez dodatnih vlog. Foto: MMC RTV SLO
Šole bodo po novem avtomatično upoštevale kar veljavne odločbe, brez dodatnih vlog. Foto: MMC RTV SLO

Kljub poenostavitvi pa bo še vedno potrebna prijava na malico oziroma kosilo v šoli, so sporočili z ministrstva za delo. Šole bodo namreč upoštevale uvrstitev v dohodkovni razred v odločbi o otroškem dodatku ali državni štipendiji.

Če družine ne bodo imele veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji, lahko še vedno na centru za socialno delo vložijo vlogo za subvencijo malice in subvencijo kosila. Če družina na 1. september ne bo imela veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji, naj starši avgusta letos vložijo vlogo za otroški dodatek oziroma državno štipendijo.

Šole bodo tudi v tem primeru upoštevale uvrstitev v dohodkovni razred v odločbi na podlagi izmenjave podatkov in ustrezno znižale višino položnice za malico oziroma kosilo. Če pa družina odločb nima in teh pravic ne želi uveljavljati oziroma do njih ni upravičena, želi pa uveljavljati subvencijo prehrane, mora avgusta vložiti posebno vlogo za subvencijo malice in subvencijo kosila. Višina subvencije za malice in kosila sicer ostaja enaka, kot je določena s trenutno zakonodajo. Novost pa je, da učencem, ki so nameščeni v rejniško družino, pripada pravica do brezplačnega kosila.