Minister Virant namerava zakonodajo o dostopu do javnih informacij širiti tudi na podjetja v državni lasti. Foto: BoBo
Minister Virant namerava zakonodajo o dostopu do javnih informacij širiti tudi na podjetja v državni lasti. Foto: BoBo

To je po srečanju z informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar napovedal minister Gregor Virant. Po njegovih besedah se tam "obrača toliko denarja, sklepajo se pogodbe, sponzorstva, donacije in marketinške storitve", zato bi morale te stvari biti javne.

Pirc Musar pa je spomnila, da že tri leta opozarja na to, da podjetja v državni lasti niso zavezanci po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, kar je po njenem mnenju velika težava. Država pa s takšno ureditvijo na neki način tudi omogoča pranje javnega denarja.

"Danes imamo primere, ko občine, javni zavodi ali država ustanavljajo družbe z omejeno odgovornostjo, ki so popolnoma skrite pred očmi javnosti," je dodala Nataša Pirc Musar.

Supervizor tudi za državna podjetja
Z novelo zakona bi tudi protikorupcijska komisija lahko razširila svojo aplikacijo Supervizor na državna podjetja, je dejal Virant, kar bo po njegovem mnenju imelo velik preventivni učinek na preprečevanje gospodarskega kriminala in korupcije.

Novela zakona bo po Virantovih besedah v medresorsko usklajevanje šla predvidoma maja, sam pa bo storil vse, da bo zakon sprejet, je obljubil Nataši Pirc Musar, ki mu je odvrnila, da ga drži za besedo.

Že pred dnevi je minister Virant napovedal tudi spremembo protikorupcijskega zakona, s katero bi se pristojnost komisije razširila tudi na nadzor podjetij v neposredni ali posredni državni lasti.

Virant in Musarjeva o tudi napravah IMSI-catcher
Policija ima trenutno dve napravi IMSI-catcher, s katerimi se lahko preverja mobilne klice. Zaradi njihove uporabe pa potekata dva nadzora. Enega je odredil generalni direktor policije Stanislav Veniger, enega izvaja informacijska pooblaščenka. Prvi je sicer že končan, a rezultati še niso znani, je pojasnil Virant, medtem ko bo nadzor v uradu pooblaščenke potekal še nekaj časa.

Virant se zavzema, da bi se čim prej, na kar se da jasen in nedvoumen način v zakonu o kazenskem postopku uredilo pravno podlago za uporabo te naprave. V sredo se je na to temo sestal tudi z ministrom za pravosodje Senkom Pličaničem.

Dogovorila sta se, da se spremembe zakona pripravijo v maju. Pirc Musarjeva pa je razložila, da bo njen urad pomagal spisati tak člen, "da bo volk sit in koza cela". Kot je napovedala, bo vztrajala, da bodo v člen vključene tudi varovalke za uporabo naprave.