Na Sovi so v prejšnjem mandatu pri kadrovajnu naredili več nepravilnosti. Foto: BoBo
Na Sovi so v prejšnjem mandatu pri kadrovajnu naredili več nepravilnosti. Foto: BoBo

Kot poroča Dnevnik, so nekatere zaposlene tudi pomanjkljivo preverjali. Med drugim je inšpektorat ugotovil nepravilnosti pri preverjanju zaposlenih po 27. členu zakona o Sovi, ki pri zaposlovanju sodelavcev Sove določa pogoje, kot so ustrezna duševna in telesna pripravljenost, nekaznovanost, varnostno preverjanje in državljanstvo.

Inšpektorat je direktorju Sove Stanetu Štembergerju, ki ga je po odhodu prejšnjega direktorja Damirja Črnčca imenovala nova vlada, naložil, da dodatno preveri izpolnjevanje teh pogojev in tudi ustrezno ukrepa.

Kot so za Dnevnik potrdili na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), je Sova v času vodenja Črnčca, ki ga je imenovala vlada Janeza Janše, zaposlila 29 ljudi, pri čemer je trem od teh tik pred odhodom sicer podpisal še nekdanji direktor Sove Sebastjan Selan, pogodbe preostalih pa Črnčec.

Z MNZ-ja, z MORS-a, s tržnega inšpektorata, "od zunaj"
Na novo so prišli trije ljudje z MNZ-ja, osem jih je prišlo z ministrstva za obrambo in eden s tržnega inšpektorata. Na Sovi se je za nedoločen čas zaposlilo še šest ljudi "od zunaj", Črnčec pa je dal priložnost še osmim pripravnikom, piše Dnevnik.

Nepravilnosti so se pojavile tudi pri premestitvah, je ugotovil inšpektorat. Pri njih prejšnje vodstvo sploh ni navedlo razlogov, hkrati pa so začasne premestitve podpisali za obdobje dveh let z možnostjo podaljšanja, čeprav lahko takšna premestitev po zakonu traja največ dve leti.

Nekateri na novo zaposleni po poročanju Dnevnika nimajo vseh ustreznih dovoljenj za delo, recimo ustreznega dovoljenja za dostop do tajnih podatkov.

Da so lahko zaposlili nov kader, so bili štirje zaposleni premeščeni na Agencijo RS za okolje (Arso). Vodstvo pod direktorjem Črnčcem je nameravalo na podoben način odstraniti 13 zaposlenih, piše Dnevnik, a se je premeščanje ustavilo, ko so informacije prišle v javnost. Omenjeni štirje zaposleni po poročanju časnika od 1. aprila spet delajo v Sovi.

Ovadbe proti nekdanjemu vodstvu
Dnevnik je sicer že v začetku aprila poročal, da naj bi bilo zoper Črnčeca in Branka Cvelbarja ter še nekatere iz vodstva vloženih najmanj šest ovadb, na specializiranem državnem tožilstvu pa so takrat potrdili, da so prejeli določene kazenske ovadbe, povezane s kadrovanjem v Sovi.

Ovadbe naj bi vložili zaposleni in nekdanji zaposleni na Sovi, ki ovadenim očitajo kazniv dejanji zlorabe položaja in šikaniranja.