Direktor Sove Damir Črnčec, ki ga je vlada Janeza Janše imenovala na svoji prvi seji, je podal svoj odstop, razloga zanj pa ni predstavil. Foto: BoBo
Direktor Sove Damir Črnčec, ki ga je vlada Janeza Janše imenovala na svoji prvi seji, je podal svoj odstop, razloga zanj pa ni predstavil. Foto: BoBo

Z Urada vlade RS za komuniciranje so sporočili, da so na Sovi obenem za nesmiselne označili navedbe, da naj bi imeli posamezni uslužbenci kriminalno preteklost oziroma zakonce tujih agencij. "Le kako bi namreč takšna agencija potem lahko opravljala poslanstvo, ki pritiče nacionalni obveščevalno-varnostni agenciji?" se sprašujejo v Sovi.

Sledijo odpuščanja?
Na obveščevalno-varnostni agenciji pa so potrdili, da so pri rednem varnostnem preverjanju, ki se, kot so zapisali, v preteklosti ni ustrezno izvajalo, ugotovili, da v agenciji obstaja težava dvojnega državljanstva. "Agencija bo ukrepala v skladu z veljavnimi predpisi, ki določajo pogoj izključno slovenskega državljanstva," so zapisali in, kot kaže, napovedali odpuščanja. 27. člen zakona o Sovi namreč pravi, da lahko delovno razmerje za opravljanje nalog v agenciji sklene oseba, ki je izključno državljan Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji.

O dvojnem državljanstvu nekaterih zaposlenih na Sovi so spregovorili tudi na seji komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Na odboru so obravnavali poročila in programe dela Obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo, Sove in kriminalistične policije na področju prikritih preiskovalnih ukrepov.

Direktor Sove Damir Črnčec je člane komisije sicer tudi obvestil, da je podal odstopno izjavo z direktorskega mesta. Vzrokov za svoj odstop ni podal.