Jože Tanko, ki ga je predlagala njegova stranka SDS, je bil edini kandidat za člana komisije za izbor namestnikov predsednika KPK-ja, ki ga imenuje državni zbor. Foto: BoBo
Jože Tanko, ki ga je predlagala njegova stranka SDS, je bil edini kandidat za člana komisije za izbor namestnikov predsednika KPK-ja, ki ga imenuje državni zbor. Foto: BoBo

Predsednica komisije Melita Župevc (PS) je pojasnila, da je v predpisanem roku prišel le predlog poslanske skupine SDS, ki je kot kandidata ponudila Tanka. Pri glasovanju je Tankovo kandidaturo podprlo pet članov MVK-ja, devet pa jih je bilo proti.

Pred glasovanjem se je med člani MVK-ja razvila polemična razprava o tem, ali je poslanec sploh primeren predstavnik DZ-ja v izbirni komisiji. Vodja poslanske skupine SLS-a Mihael Prevc je prepričan, da bi moral DZ izbrati strokovnjaka, ne pa nekoga, ki je politik, torej poslanec.

"Zakaj bi se DZ odrekel nečemu, kar mu pripada?"
Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer se s Prevcem ni strinjal. Kot je dejal, ne more privoliti v logiko, da bi se DZ odrekel nečemu, kar mu pripada. Möderndorfer je izrazil začudenje, da se Tanko kljub kandidaturi ni udeležil seje komisije. Podpredsednica MVK-ja Katarina Hočevar (DL) je dejala, da se ji ne zdi nič narobe, če DZ v izbirno komisijo imenuje poslanca. Vendarle pa bi v položaju, v katerem se je v javnosti izoblikovala "prava fama" v zvezi z imenovanjem senata KPK-ja, veljalo imenovati osebo, ki ni politično opredeljena.

Mirko Brulc (SD) je dejal, da SD ni predlagal kandidata zaradi razočaranja nad "umazanimi igrami podtikanj", ki smo jim vse bolj priča v Sloveniji. Po njegovih besedah je primer take igre tudi Tankova neudeležba na seji MVK-ja, čeprav ga je SDS predlagal kot kandidata za predstavnika DZ-ja v izbirni komisiji.

Člani MVK-ja iz vrst SDS-a - med njimi ni bilo Tanka - so na sejo prišli šele tik pred glasovanjem o Tankovi kandidaturi, takoj po glasovanju pa so sejo zapustili.

Vnovično iskanje podpredsednikov KPK-ja
Predsednik republike Borut Pahor je 21. marca podpisal ponovni javni poziv za zbiranje kandidatur za oba namestnika predsednika KPK-ja. Hkrati je pozval vse institucije, ki so po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije dolžne imenovati člane izbirne komisije, naj to storijo najpozneje v zakonsko določenem roku 30 dni. Poleg DZ-ja v izbirno komisijo svoje predstavnike imenujejo tudi vlada, kvalificirane nevladne organizacije, sodni svet in uradniški svet.

Nov postopek izbire kandidatov za oba namestnika predsednika KPK je na podlagi zakonskih določil treba izvesti, saj sta se nedavno imenovana namestnika Jurij Ferme in Darko Stare odpovedala funkciji, še preden sta jo sploh nastopila.