Poslanci imajo v naslednjih 30 dneh možnost izvoliti tehnično vlado. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci imajo v naslednjih 30 dneh možnost izvoliti tehnično vlado. Foto: MMC RTV SLO
Jože Poglajen
Jože Poglajen (Dnevnik) obžaluje, da država ni zmožna "najti kljukca", ki bi vodil vlado narodne enotnosti. Foto: Luka Cjuha
Peter Jančič
Strukturne težave lahko reši le močna vlada, je prepričan Peter Jančič. Foto: BoBo

"Razplet je bil logičen in pričakovan in ni bilo veliko presenečenj. Prava težava pa je, da je nabranih posojil za šest milijard evrov. To bo treba plačati z obrestmi. Če bi bil ta denar porabljen koristno, bi bilo vse v redu. Vendar slovenska podjetja ne pokajo od zdravja, težave, ki jih je razgalila kriza, niso bile rešene in tu bodo še velike težave," je v komentarju izglasovane nezaupnice za MMC dejal novinar Dela Peter Jančič.

"Mislim, da je najbolj pametno, da razpišemo predčasne volitve, saj te velike strukturne težave lahko reši le močna vlada. Zadnja leta se je namreč reševalo socialno kohezivnost, ne pa tistih težav, ki bodo zaznamovali, ali bomo uspešna oz. neuspešna država," dodaja.

Brezvladje v času vse hujše krize
Da je bil izid pričakovan, se strinja tudi Jože Poglajen, novinar časnika Dnevnik, ki pa opozarja, da Slovenijo zdaj čaka nekaj mesecev brezvladja, kar je sicer "pomembno samo, če držijo napovedi, da utegne svetovna finančna in gospodarska kriza v naslednjih mesecih doseči dno". Poglajen še dodaja, da imeti neoperativno vlado, ki ne more odločati o ničemer v takšnem obdobju, "zagotovo ni dobro".

Poglajen sicer meni, da bi bila najboljša rešitev za prehodno obdobje, ki ga bo, kot kaže, še pestila kriza, vlada narodne enotnosti, hkrati pa dodaja, da so to "glede na današnjo diskusijo v državnem zboru le pobožne želje".

Kaj (in kdo) bo nova vlada?
Pa bo nova vlada sploh sposobna spopasti se s temi izzivi? "Sedaj je še 30 dni časa, da se izvoli neka tehnična vlada za manj kot leto dni, in bomo videli, kaj sploh bo. Večje spremembe lahko izvede samo vlada, ki ima daljši mandat in podporo ljudi . Nihče ne more jamčiti, da bo kakšna vlada naredila več ali manj. Tu ni jamstev, lahko samo upamo. Vendar sedanja vlada glede reševanje ključnih težav ni bila uspešna, zato je tudi dobila nezaupnico," pravi Peter Jančič.

Poglajen je bil bolj neposreden. Za poskus odgovora, kaj nas čaka v prihodnosti, imamo na voljo le dve podlagi, "spis Janeza Janše, objavljen na spletni strani SDS-a, in do zdaj objavljeni programi, ki se tičejo raznih področij", je rezultate javnomnenjskih anket, ki kažejo na premočno zmago SDS-a, komentiral Poglajen.

"Če natančno pregledamo te programe, ti, po mojem mnenju, ne ponujajo ničesar novega. Nasprotno, to je vse že bolj ali manj premleto in zavrnjeno. Njihovi nasprotniki so tako že izračunali, da bi, v primeru, da bi vse ukrepe, ki jih predlagajo, sprejeli, naredili še večjo luknjo v državni proračun," je dejal.

Doktrina odprtosti trga (dela)?
Kot edino "novost" (ki jo napoveduje Janša op. a.) Poglajen vidi napoved "neke vrste doktrine odprtosti trga", kar po njegovem mnenju lahko pomeni tudi trg delovne sile, iz česar sledi, da "bomo delali več za manj denarja," poleg tega pa napoveduje možnost poskusa zmanjšanja socialnih pravic, privatizacije tistega "kar se še sprivatizirati da," vključno z deli šolstva in zdravstva.

To in pa napovedi obračunov z mediji, t. i. tranzicijsko levico, in izpostavljanje le krščanskega intelektualnega bazena po mnenju Jožeta Poglajna pomeni ogrodje neke nove druge republike, ki jo Janša že dlje časa napoveduje.

Janšev naskok odvisen od volilne udeležbe
S kakšnim naskokom bo SDS zmagal, bo odvisno od volilne udeležbe, saj je napovedanih 50+ mogoče doseči le z udeležbo, nižjo od 30 odstotkov. "A malo dvomim o tem, nastajajo nova gibanja, pred nami pa sta vsaj še dva meseca," je sklenil Poglajen.