Janša bi moral plačati 100 evrov stroškov postopka. Ker tega ni storil, so mu denar zarubili. Foto: MMC RTV SLO
Janša bi moral plačati 100 evrov stroškov postopka. Ker tega ni storil, so mu denar zarubili. Foto: MMC RTV SLO
Janša pričakuje še več kazni

Postopek se je začel, ker je urad pooblaščenke že lani v prekrškovnem postopku ugotovil, da je bilo na spletni strani vlade neupravičeno objavljenih več osebnih podatkov indijskega zdravilca Sadananda P. Šardešmuka, ki je obiskal nekdanjega predsednika države Janeza Drnovška. Kot poroča Delo, so bil podatki objavljeni v svežnju dokumentov delovne skupine za oceno dela Sove, ki naj bi potrjevali navedbe, da je agencija zdravilcu plačala letalsko vozovnico.

Pri iskanju krivca je vladna stran najprej ponavljala, da je za objavo odgovorna vlada, na vztrajno spraševanje pooblaščenke Nataše Pirc Musar o tem, kdo je odgovorna fizična oseba, pa so sporočili, da je odgovornost zanjo prevzel predsednik vlade. Pooblaščenka je tako Janšo pozvala, naj se izreče o okoliščinah prekrška. Ker pa izjave ni dobila, je izdala odločbo o prekršku.

Hajdinjak: Premier s kaznijo sploh ni bil seznanjen
Po poročanju Dnevnika so potem sledili zapleti, saj so se vročilnice vračale, sprejem pošiljke pa je bil odklonjen. Po besedah tiskovnega predstavnika vlade Valentina Hajdinjaka premier kazni ni plačal, ker sploh nikoli ni dobil nobene zahteve za plačilo iz Urada, niti ni bil seznanjen, da kdor koli terja kakšno plačilo od davčne uprave. Vseeno pa je Pirc Musarjeva ugotovila, da so bili dopisi vročeni v poštni predal.

Ker premier ni prostovoljno poravnal odmerjenih stroškov postopka, hkrati pa ni vložil zahteve za sodno varstvo, je morala pooblaščenka predlagati Dursu, naj začne postopek izterjave, kar pa je znova trajalo več časa, dokler niso denar v ponedeljek vendarle izterjali.

Janša vztraja: Odločbe nisem dobil
Predsednik vlade je danes še enkrat zatrdil, da odločbe pooblaščenke ni dobil: "Če bi jo prejel, bi se pritožil, ker se mi zdi absurdno, da sem zaradi podatka, ki so objavljeni na spletni strani vlade, kaznovan s strani nekega državnega organa."

Uradnega podatka o izterjatvi iz njegovega računa Janša še nima. Kot pravi, pa nima nič proti, če se je to zgodilo, "saj sem enak pred zakonom kot vsi ostali". Tovrstnih kazni v prihodnosti pričakuje še več.

Janša pričakuje še več kazni