Po mnenju premierja je zdajšnje stanje na trgu dela takšno, da po eni strani daje preveč varnosti, po drugi strani pa divjo prožnost. Foto: BoBo
Po mnenju premierja je zdajšnje stanje na trgu dela takšno, da po eni strani daje preveč varnosti, po drugi strani pa divjo prožnost. Foto: BoBo
Janez Janša
Predsednik vlade je dejal, da ne razume stališč, da so predlagani ukrepi krivični, in dodaja, da so po začetku krize tudi v gospodarstvu morali zniževati plače in odpuščati. Foto: BoBo

Reforma trga dela je zato nujna, prav tako pa Slovenija tudi nujno potrebuje reformo pokojninskega sistema, kjer Janša kot osrednji problem izpostavlja prenizek povprečni čas vplačevanja prispevkov.

Janša: Zaradi varčevanja nihče ne bo propadel
V času krize sicer veljajo "enaki vatli za vse", je še rekel premier in dodal, da se javnega sektorja ne da financirati v nespremenjenem obsegu, če za to ni sredstev. Toda nihče zaradi tega ne bo propadel, je še dodal.

Janša je primerjal stanje v javnem sektorju s stanjem v gospodarstvu v preteklem obdobju, ko je gospodarstvo od začetka krize izgubilo 600 tisoč delovnih mest. Vprašal se je, kje so bili sindikati takrat in ali je gospodarski sektor manj vreden od javnega sektorja. Tudi v gospodarstvu je bilo treba zmanjševati plače in odpuščati, zato ne razume stališč, da se v javnem sektorju tako "ne da" in da so ukrepi krivični.

Dodal je še, da je v javnem sektorju trikrat več zaposlenih kot leta 1994 in da se veliko nalog podvaja. Zato se po opravljeni reviziji lahko zgodi, da marsikaterega sklada ali agencije kmalu ne bo več.

Janša je znova izpostavil nujnost sprejetja reform, sicer bo treba v prihodnjih letih sprejemati proračune, ki bodo v sredstva zarezali tako ostro kot na Portugalskem in v Latviji. Tuji vlagatelji v zdajšnjih razmerah ne bodo drli v Slovenijo, za kar Janša krivi tudi poteze Pahorjeve vlade, ki je po njegovih besedah tri leta navzven pošiljala reformne signale, a ni sprejela nobenega ključnega ukrepa. Zato Janša Zakon za uravnoteženje javnih financ vidi kot "korak naprej".

Slovenija je v bistveno slabšem stanju kot pred krizo, saj zamuja z reformami in mora v manjšem manevrskem prostoru z "manj narediti več", je še dejal.

V zvezi z dvigom DDV-ja je Janša dejal, da gre za selektivni dvig davkov, ki ne bo bistveno prizadel gospodarske rasti, in spomnil na že sprejete davčne olajšave, med katerimi so tudi tiste za investicije in razvoj, kar se, tako je Janša, že pozna v večjih vlaganjih nekaterih podjetij.

Janša je priznal, da višji DDV pomeni povečanje stroškov, toda dodal, da so alternative glede vpliva na gospodarstvo in gospodinjstva hujše.

Na stanje v gospodarstvu vpliva tudi nedelovanje pravne države, kar je po Janševem mnenju tudi eden izmed razlogov, da se tuji vlagatelji Sloveniji izogibajo. Zato pripravlja vlada sveženj zakonodaje, ki bo na sodno vejo prenesel več odgovornosti, za nekatere posege pa bo potrebna sprememba ustave.