Janez Janša meni, da je država obletnico proslavila že maja. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša meni, da je država obletnico proslavila že maja. Foto: MMC RTV SLO
Praznik Maneverske strukture

Med razlogi za neudeležbo na slovesnosti je Janša navedel tudi, da se je Slovenija jubileja manevrske strukture ustrezno spomnila na majski proslavi. Takratna slovesnost je po njegovih besedah ponovno združila vse Slovence, medtem ko današnja tega namena ni imela.

"20. obletnica ustanovitve projekta Manevrske strukture narodne zaščite je bila maja letos, takrat je bila tudi vseslovenska proslava z udeležbo veterank in veteranov, pozicije in opozicije, skratka nekaj, kar je Slovence ponovno združilo. Ta današnja proslava ni imela tega namena, ne vem, kaj se je sploh proslavljalo. Šlo je za zlorabo denarja in inštitucij tako na državni kot na mestni ravni. Bolje, da bi ta denar namenili za odpravljanje posledic zadnjih poplav," je Janez Janša pojasnil za TV Slovenija.

Spor že pred začetkom slovesnosti
Slovesnost so že pred začetkom zasenčili spori, ki so nastali zaradi načina vabljenja na slovesnost ter kraja in časa organizacije dogodka. Iniciativni odbor za ustanovitev združenja Veteranov slovenske osamosvojitve (združenje med drugim sestavljajo Lojze Peterle, Janez Janša, Igor Bavčar in Anton Krkovič) je namreč protestiral proti zlorabi Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Združenja Sever, saj je družba Dnevnik k vabilom za proslavo priložila marketinško akcijo za sklepanje naročniškega razmerja. Menili so tudi, da proslava poteka kot podpora enemu izmed kandidatov za ljubljanskega župana, čeprav struktura ni bila ustanovljena niti v Ljubljani niti septembra.

Praznik Maneverske strukture