Na prireditvi je vodstvo SDS-a podelilo strankarski priznanji vodji Odbora 2014 Alešu Primcu in nekdanjemu sindikalistu in predsedniku Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Slavko Kmetiču. Foto: BoBo
Na prireditvi je vodstvo SDS-a podelilo strankarski priznanji vodji Odbora 2014 Alešu Primcu in nekdanjemu sindikalistu in predsedniku Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Slavko Kmetiču. Foto: BoBo
Slavnostna akademija SDS-a

je bilo za SDS zelo naporno, saj so stranko nekateri želeli izbrisati s političnega prizorišča ali jo vsaj marginalizirati, je dejal predsednik SDS-a Janez Janša na akademiji ob 26. obletnici stranke.

Poudaril je, da je SDS kljub temu ohranila močno zastopanost tako v DZ-ju kot na evropski in lokalni ravni. "Nismo brez moči, zato tudi nismo brez odgovornosti," je zatrdil.

SDS je tako zmagala na volitvah v Evropski parlament in po številu občinskih svetnikov tudi na lokalnih volitvah, je spomnil. Na državnozborskih volitvah, ki po njegovi oceni niso bile poštene, pa je zasedla drugo mesto in ohranila močno poslansko skupino.

Opozicijsko vlogo je SDS po besedah Janše sprejela kot zrela in odgovorna stranka. Tudi v prihodnje bodo po njegovi napovedi poslanci podpirali ukrepe, ki bodo nakazovali, da obstaja luč na koncu predora. Pripravljeni so in želijo si sodelovati z vsemi, ki delajo dobro za Slovenijo, je poudaril Janša in spomnil, da so to držo nazadnje pokazali, ko so v prvem branju podprli izvedbeni zakon o fiskalnem pravilu.

Poudaril je, da se bo v javnosti kmalu odprla razprava o predlogu novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki so jo predlagali v ZL-ju in ki ponovno uvaja možnost posvojitve otrok za istospolne partnerske skupnosti.

V času, ko bi nujno potrebovali kakšnih sto drugih ukrepov za izhod države iz krize, se bomo v Sloveniji po njegovih besedah ukvarjali s temo, o kateri je ljudstvo na referendumu že odločilo. Ob tem je Janša poudaril, da v SDS spoštujejo človekove pravice, tudi istospolnih. "Vendar pa otrok ni človekova pravica. Otrok je nekdo, ki ima sam človekove pravice. Posvojitev otroka ni človekova pravica," je dejal.

Znova je izpostavil potrebo po reformi pravosodja in poudaril vlogo civilne družbe, vključno z Odborom 2014, pri doseganju sprememb na tem področju. Premiki pa so po njegovih besedah potrebni tudi v slovenskem medijskem prostoru, da bi bila izkrivljenost poročanja vsaj manjša, če že ne odpravljena. To pa lahko prinese večja konkurenčnost v tem prostoru oz. novi mediji, je pojasnil.

Slavnostna akademija SDS-a