Pod Vršičem so se s tradicionalno, že 20. slovesnostjo spomnili ruskih vojnih ujetnikov, ki jih je med prvo svetovno vojno leta 1916 med gradnjo ceste zasul snežni plaz. Foto: BoBo
Pod Vršičem so se s tradicionalno, že 20. slovesnostjo spomnili ruskih vojnih ujetnikov, ki jih je med prvo svetovno vojno leta 1916 med gradnjo ceste zasul snežni plaz. Foto: BoBo
Ruska kapelica 2012
Slovenija je letos prvič položila kar dva venca - enega v imenu predsednika države Danila Türka, drugega pa v imenu predsednika vlade Janeza Janše. Foto: BoBo
Janez Janša
Premier Janez Janša je med svojim govorom poudaril, da je Rusija za Slovenijo ena najpomembnejših gospodarskih partneric. Foto: BoBo
Ruska kapelica
Premier Janša se je po slovesnosti nato v Kranjski Gori sešel tudi na dvostranskih pogovorih s podpredsednikom sveta federacije Vorobjovim. Foto: BoBo
Ruska kapelica združuje Slovenijo in Rusijo

Janša je izrazil tudi prepričanje, da Ruska kapelica prispeva k prepoznavnosti Slovenije v Rusiji, in dodal, da je Rusija za Slovenijo ena najpomembnejših gospodarskih partneric - glavnino slovenske menjave predstavljajo zdravila, ruske pa energetski viri: "Gospodarsko sodelovanje je torej v znamenju zdravja in energije, kar je dobra osnova in obet za širitev menjave tudi na druga področja," je poudaril.

Slovenija je letos prvič položila kar dva venca - enega v imenu predsednika države Danila Türka, drugega pa v imenu predsednika vlade Janeza Janše.

Ob tem je izrazil zadovoljstvo ob ruskih vlaganjih v Sloveniji, ki bi si jih po njegovih besedah želeli še več, verjame pa, da bodo k temu prispevali tudi pravkar sprejeti vladni ukrepi za izboljšanje slovenskega poslovnega okolja. Dvostransko sodelovanje med državama na področju gospodarstva bo po Janševem mnenju v prihodnje okrepilo tudi polnopravno članstvo Rusije v Svetovni trgovinski organizaciji (WTO).

Premier Janez Janša se je po spominski slovesnosti ob Ruski kapelici srečal z namestnikom predsednika zgornjega doma ruskega parlamenta Jurijem Vorobjovom. Janša je poudaril, da je menjava med državama v letu 2011 presegla 1,1 milijarde evrov, tuje neposredne investicije pa 90 milijonov evrov. Slovenija razmišlja tudi o odprtju slovenskega kulturno-znanstvenega centra v Moskvi.

Še dodaten simbolni pomen
Odkar je Slovenija tudi članica EU-ja, dobiva Ruska kapelica po premierjevih besedah še dodaten simbolni pomen, saj simbolno kliče po strateškem partnerstvu med celotnim EU-jem in Rusijo. "Vzpostavljanje in krepitev tega partnerstva je ena najpomembnejših nalog trenutnih upravljavcev v vseh prestolnicah celine. Njegovo dokončno oblikovanje v - upajmo - bližnji prihodnosti pa eno izmed najpomembnejših zagotovil za mir, stabilnost in blaginjo naših narodov ter hkrati v globalnem svetu garancija za ohranitev naših skupnih civilizacijskih vrednot," je poudaril Janša.

K medsebojnemu poznavanju in krepitvi stikov pa pomembno prispeva kulturno sodelovanje, zato tudi slovenska vlada po besedah njenega predsednika preučuje možnosti za odprtje znanstveno-kulturnega središča v Moskvi.

Zaplet zaradi govornika
Saša Geržina, predsednik društva Slovenija - Rusija, ki je prireditev organiziralo skupaj z občino Kranjska Gora in ruskim veleposlaništvom v Sloveniji, je izpostavil pristnost slovesnosti, ki se je ohranila vsa ta leta. "Prava prijateljstva se sklepajo počasi in trajajo dolgo," je poudaril v uvodnem nagovoru pred politiki, poslanci, gospodarstveniki, diplomati in drugimi, ki so ob tej priložnosti prišli pod Vršič.

Uvodni nagovor bi sicer po prvotnih načrtih moral imeti ugledni zgodovinar Jože Pirjevec, a so v kabinetu predsednika vlade predlagali, da bi na prireditvi raje govoril Geržina.

Rusi zadovoljni s skrbjo za kapelico
Vodja ruske delegacije, namestnik predsednika zgornjega doma ruskega parlamenta Jurij Vorobjov, pa je poudaril, da Ruska kapelica ni le kraj spomina na tragične dogodke prve svetovne vojne, ampak tudi potrditev duhovne sorodnosti in vzajemne naklonjenosti slovenskega in ruskega naroda. Ob tem se je Sloveniji zahvalil za zgledno ohranjanje kapelice.

Iz Rusije so se današnje slovesnosti ob 96. obletnici kapelice pod Vršičem udeležili še delegacija dume na čelu s Sergejem Železnjakom, enota ruskih gardistov in delegacija Ruske pravoslavne cerkve, ki jo je vodil voskresenski škof Sava.

Na koncu še srečanje v Kranjski Gori
Premier Janša se je po končani slovesnosti nato v Kranjski Gori sešel na dvostranskih pogovorih s podpredsednikom sveta federacije Vorobjovom. Sogovornika sta dejala, da je letošnje leto za odnose med državama posebnega pomena, saj smo počastili 20. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov, in se strinjala, da je odraz sodelovanja tudi nadgradnja pogodbene osnove za sodelovanje med državama, saj je trenutno v pripravi 12 pogodbenih in sedem nepogodbenih aktov.

Ruska kapelica združuje Slovenijo in Rusijo