Janez Janša in Franci Matoz bosta skupaj sedla na zatožno klop Foto: BoBo
Janez Janša in Franci Matoz bosta skupaj sedla na zatožno klop Foto: BoBo

Po pisanju Večera je obtožnica proti premierju Janezu Janši in odvetniku Franciju Matozu zaradi domnevne krive ovadbe in žaljive obdolžitve v škodo nekdanje tožilke Branke Zobec Hrastar postala pravnomočna. Matoz pa je potrdil, da je sodišče zavrnilo ugovor.

Obtožnica se nanaša na novinarsko konferenco 20. junija lani, ko sta Janša in Matoz predstavila ovadbo, ki sta jo vložila proti Zobec Hrastarjevi, avtorici obtožnega predloga v zadevi Patria. Tožilki sta očitala zlorabo uradnega položaja, ker naj bi v obtožnem predlogu kot ključni dokaz proti Janši navedla izmišljen in ponarejen dokument.

Zagrožena kazen do dveh let zapora
Njuno ovadbo in poznejši obtožni predlog, ki ga je kot subsidiarni tožilec podal Janša, sta tožilstvo in ljubljansko okrajno sodišče zavrnila. Ljubljansko okrožno tožilstvo je nato februarja letos zoper njiju vložilo obtožnico, ki je zdaj postala pravnomočna. Za kaznivo dejanje krive ovadbe je sicer zagrožena zaporna kazen do dveh let, za žaljivo obdolžitev pa denarna kazen ali zaporna kazen do šest mesecev.

Odvetnik Matoz je glede pravnomočnosti obtožnice pojasnil, da so bile vse navedbe v kazenski ovadbi, predstavljene na tiskovni konferenci, resnične. "Resničnost naših trditev v kazenski ovadbi je tako očitna, da lahko povsem argumentirano zatrdim, da gre za neutemeljene in nesmiselne obtožbe," je povedal Matoz in dodal, da za obtožbo ni nikakršnih razlogov.

G. C.