Janša se je mudil v močno zastraženem zelenem območju v iraški prestolnici. Foto: EPA
Janša se je mudil v močno zastraženem zelenem območju v iraški prestolnici. Foto: EPA
Janša in Maliki
Maliki se je Janši zahvalil za dozdajšnjo pomoč Slovenije in dejal, da bo ta narajena z gospodarskim sodelovanjem. Foto: Reuters

Premier se je med drugim srečal s premierjem Nurijem Al Malikijem, z zunanjim ministrom Hošjarjem Zebarijem in s 4 slovenskimi vojaki, ki usposabljajo iraške oborožene sile. S sogovorniki se je strinjal, da je potrebno iraške varnostne sile usposobiti čim prej, da bodo lahko varnost zagotavljale same. Prav tako so poudarili, da je treba vpliv tretjih držav v Iraku omejiti. Premierja obeh držav pa sta podpisala sporazum o kulturnem sodelovanju in sodelovanju med zunanjima ministrstvoma.

Premier se je medtem že vrnil v Kuvajt. Z obiskom v Iraku javnost ni bila seznanjena. Janša je namreč pred potovanjem napovedal le uradna obiska Savdske Arabije in Kuvajta. Predsednika vlade poleg dveh ministrov spremlja tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman.

Ministra za obrambo in zunanje zadeve, Karl Erjavec in Dimitrij Rupel sta pritrdila, da je usposobitev iraških sil za samostojno izvajanje varnostnih nalog ključnega pomena. Rupel je ob tem menil, da ima na razmere v Iraku negativen vpliv "velika in močna država" v sosedstvu. Minister Erjavec pa je dejal, da se četverica slovenskih vojaških inštruktorjev v bazi Al Rustamija počuti dobro, kolikor je to v vojnih razmerah mogoče.

Vrh vlade na uradnem obisku Bližnjega vzhoda spremlja kar 60 gospodarstvenikov iz 40 slovenskih podjetij, premierja Janšo pa zasebno spremlja tudi njegova spremljevalka Urška Bačovnik.

Janez Janša se je v torek v Kuvajtu udeležil slovensko-kuvajtske poslovne konference, na kateri je dejal, da si želi stabilnih odnosov med državama.

Na konferenci so poslovneži obeh držav pretresali možnosti za povečanje sodelovanja. Ugotovili so, da obstaja veliko priložnosti za izboljšanje odnosov v gradbeništvu, logistiki in trgovini pa tudi turizmu. Sodelovanje z državami članicami Opeca pa je zelo pomembno tudi zaradi oskrbe z energijo, kar bo tudi ena glavnih tem pri predsedovanju EU-ju.