Kako se bo odločil DeSUS? Foto: BoBo
Kako se bo odločil DeSUS? Foto: BoBo

"Javnost pričakuje, da bo stranka Državljanska lista danes uresničila napoved, ki jo je izrekla pred desetimi dnevi, da bo, če predsednik vlade Janez Janša zaradi ugotovitev iz poročila protikorupcijske komisije ne odstopi, sama zapustila vladajočo koalicijo," je v sporočilu za javnost zapisal Jasnič. Opozarja, da je izvršilni odbor DeSUS-a identičen sklep sprejel dva dni po pozivu DL-ja.

Zato Jasnič pričakuje, da bo izvršni odbor njegove stranke nemudoma predlagal dokončni sklep o izstopu DeSUS-a iz koalicije in njegovih ministrov iz vlade: "Pričakujem, da pri realizaciji te naše obljube volivcem ne bomo spet iskali kakšnih zadržkov."

Da bo vršni odbor DeSUS v četrtek pripravil ustrezen predlog za isztop iz koalicije, ki ga bo nato 5. februarja obravnaval svet stranke, je potrdil tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Odzval se je tudi na navedbe premiera Janeza Janše, da Erjavec z izstopom izvaja političen manever. "Janša očitno izgublja živce, ker se dejansko dogaja to, kar smo napovedali. Najprej se je zelo posmehljivo obnašal do napovedi zlasti treh malih koalicijskih strank, da bomo zapustili koalicijo. Sedaj, ko se to dogaja, očitno vidi, da je nastopila ura resnice," je dejal.

STAVKA JAVNEGA SEKTORJA

Stavkovne zahteve:

1. Ohranitev delovnih mest v javnem sektorju

2. Pogajanja o masi plač ter o pogojih dela v javnem sektorju za leti 2013 in 2014

3. Utrditev socialne države in ohranitev kakovosti javnih storitev

4. Spoštovanje veljavnih dogovorov in stavkovnih sporazumov

Zaposleni in sodelavci RTV Slovenija se pridružujejo stavki

Začela se je splošna stavka javnega sektorja

Jasnič bo kandidiral za predsednika DeSUS-a
Med Jasničem in Erjavcem je sicer v preteklosti že prišlo do trenj. Predsednik DeSUS-a Erjavec je namreč 20. junija lani napovedal, da bo svetu stranke predlagal Jasničevo zamenjavo, saj naj bi zaradi njegove preobremenjenosti z dvema funkcijama na organizacijski ravni v stranki nastala vrzel.

Razrešitve pozneje ni sicer predlagal, saj naj bi imel Jasnič močno podporo v članstvu. Jasnič se je namesto strankarski odločil, da se odpove funkciji državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade. Tako je 20. junija sklenil tudi svet stranke, Jasnič pa je z odstopom odlašal vse do danes.

Jasnič je sicer že pred časom napovedal, da bo na volilnem kongresu DeSUS-a, ki bo 21. marca, kandidiral za mesto predsednika stranke.