Bo denarja zmanjkalo tudi za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči? Foto: BoBo
Bo denarja zmanjkalo tudi za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči? Foto: BoBo

Prevoze s helikopterji v teh primerih opravljata policija in vojska. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje, njuni helikopterji v povprečju letno opravijo od 150 do 180 posredovanj za nujno medicinsko pomoč. Vojski v ta namen letno plačajo med 400.000 in 500.000 evri, policiji pa so leta 2011 plačali 795.640 evrov, leta 2012 1,1 milijona evrov, leta 2013 pa 900.436 evrov.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so pojasnili, da tako policiji kot vojski plačajo vsak opravljen polet za potrebe nujne medicinske pomoči, cena prevozov pa je določena s posebno pogodbo.

Številni stroški
Stroški, ki jih krije ZZZS, med drugim vključujejo stroške usposabljanja posadke na helikopter, stroške strokovne literature na helikopter, stroške letalskih pristojbin in podobno na helikopter, stroške hangariranja helikopterja, stroške protipožarne službe, strošek osebne in posebne opreme posadk, strošek amortizacije ter stroške vzdrževanja helikopterja, so navedli na zdravstvenem ministrstvu.

Stroške je sicer težko natančno opredeliti, saj helikopterja nista namenska, ampak poleg medicinskih opravljata tudi druge policijske naloge. Pri opravljanju posredovanj so trenutno omejeni na dva policijska helikopterja , v katera je mogoče namestiti inkubator, pravijo na ministrstvu, a je eden izmed teh že nekaj časa na popravilu.

Financiranje se še ureja
Na ministrstvu za zdravje pravijo, da je trenutno v medresorskem usklajevanju novo gradivo, s katerim bodo uredili financiranje te dejavnosti. Dodali so še, da stroške zdravstvenih storitev, ki jih izvajajo zdravstveni delavci pri izvajanju helikopterske nujne medicinske pomoči, ZZZS plača posebej.

Lani je sicer javnost razburila novica iz Bruslja, da naj bi nova uredba EU-ja prepovedala vojaškim in policijskim helikopterjem reševanje v gorah ali na cestah. Minister za obrambo Janko Veber pa je oktobra lani pojasnil, da se da uredbo razlagati tudi drugače od popolne prepovedi. Kot je poročal Radio Slovenija, je Slovenija v takem finančnem položaju, da je treba uporabljati obstoječo opremo in pri tem zagotavljati večnamenskost, ki se je še posebej dobro izkazala ob naravnih nesrečah. Vojska in policija tako lahko še naprej zagotavljata helikopterske prevoze za nujno medicinsko pomoč.