Jelinčič je za skupni Pahorjev in Stresov poklon žrtvam dejal, da ima vrsto napak. Foto: MMC RTV SLO
Jelinčič je za skupni Pahorjev in Stresov poklon žrtvam dejal, da ima vrsto napak. Foto: MMC RTV SLO

Prvak Slovenske nacionalne stanke je dejal, da je obisk grobišč sicer lepa gesta premierja Boruta Pahorja in ljubljanskega nadškofa Antona Stresa, a ima kup napak. V Barbarinem rovu so po Jelinčičevih besedah pretežno Hrvati, ki so jih pobijale pretežno hrvaške enote, zato obisk slovenskega premierja in slovenskega nadškofa ni ustrezen, "saj Slovenija še ni del Republike Hrvaške". "Skupni obisk v Starem Piskru v Celju je hvalevreden, a neustrezen, saj so naše domoljube tam pobijali Nemci oziroma Avstrijci, torej tujci, ne pa slovenski kolaboracionisti."

Spomenik, ki ga predlaga Jelinčič, bi bil nekakšen spomenik neznanemu junaku, kamor bi lahko tuji državniki in delegacije polagali vence in se poklonili padlim. Poslancu se zdi edina primerna lokacija Ljubljanski grad.

Premier Pahor in ljubljanski nadškof metropolit Stres sta se v soboto skupaj poklonila žrtvam povojnega nasilja v Barbarinem rovu v Hudi Jami pri Laškem, kjer sta pred vhod položila cvetje in svečo, poklonila pa sta se tudi žrtvam nacističnega nasilja v Starem Piskru pri Celju.