V Pogledih Slovenije o rešitvah iz krize. Foto: MMC RTV SLO
V Pogledih Slovenije o rešitvah iz krize. Foto: MMC RTV SLO

V oddaji bi morala sodelovati tudi Janez Janša in Katarina Kresal. Prvi se je opravičil zaradi bolezni, Kresalova pa se mudi na neformalnem srečanju notranjih ministrov na Madžarskem.

Po Jelinčičevem mnenju imamo na vladi vse 'sorte' ljudi, samo takih, ki bi jih potrebovali, ne. Foto: MMC RTV SLO
Igor Antauer
Igor Antauer opozarja, da obstajajo preveike nedoslednosti v izvajanju kazenske zakonodaje in pri preganjanju gospodarskega kriminala. Foto: MMC RTV SLO

"To je kabinetna elita, ki je odmaknjena od dogajanja na terenu, kar preprečuje prave ukrepe. Ena od težav je tudi romantična ideja o umiku politike. S tem se doseže le, da se umakne demokratično izvoljena politika in dobijo prostor omrežja iz ozadja. Ne vidim druge alternative, kot da vlada spelje ta mandat do konca, bo pa prišlo do prelomnih dogodkov na prihodnjih volitvah. Da Pahor ni odstranil Križaniča, se mi zdi pametno, poziv Računskega sodišča pa malce preuranjen," je Jeretič dejal v oddaji.
Pozneje je še pojasnil, da ima SDS trdno volilno bazo okoli 300.000 volivcev, ki bi mu ob nizki volilni udeležbi, lahko prinesla odločilno večino.
V oddaji so se pogovarjali tudi o pozivu k odstavitvi ministra Franca Križaniča. Golobič se ob tem ni želel posebej opredeljevati do izjave Mladega foruma, kjer so prek slike "hobotnice" poskušali dokazati, da je poziv izviral iz Zaresa. "Ni prišlo do spopada z Mladim forumom, mi se s takimi neumnostmi ne ukvarjamo," je dejal. Po mnenju Jeretiča pa se na slovenskem političnem prizorišču dogaja psihološka vojna.
Erjavec je ob tem pridal, da ima predsednik vlade ima dvojna merila. "Jaz nisem imel niti možnosti podati pojasnila. Premier me je po pozivu Računskega sodišča poklical v kabinet in mi dejal, da moram odstopiti," je dejal.
Kresalova preganja velike "kalibre"
Pogovor je v nadaljevanju prišel na temo novega kazenskega zakonika, kjer je tudi člen, ki omogoča zaplembo premoženja. Po mnenju enega izmed tožilcev je člen spisan na način, da v praksi ne bo prišlo do skoraj nobene zaplembe. Tudi po Jelinčičevem mnenju bo zakon omogočal zelo selektivno preganjanje gospodarskega kriminala.

Po mnenju Golobiča pa se je pod vodenjem Katarine Kresal začelo preganjati »kalibre«, kot se jih do zdaj ni želelo. Po mnenju Erjavca pa se pri nas nič ne dogaja, ker ni politične volje. "Absurdno se mi zdi, kako se hiti v mojem postopku, čeprav ni bilo nobene škode. Drugje pa zaradi malomarnosti ne sodijo nikomur," je dejal Erjavec. Rado Pezdir pa je ob tem spomnil še na to, da se je gospodarski kriminal pojavil, ker regulatorji v preteklosti niso opravili svojega dela.
"Na vladi ignoranti, narkomani in homoseksualci"
"Kdor se ne zaveda globine krize, ampak korenini v 20-letni zgodovini in je v krizi celotna Evropa, potem bo imel velike težave. Zato pravim, da ta vlada ne bo Slovenije izpeljala iz krize," je dejal Gregor Golobič.
Zmago Jelinčič mu je na to odvrnil, da se tega povsem zaveda, a da gre od leta 1992 že vse navzdol, obljube, dane takrat, pa se niso izpolnile. "Na vladi imamo ignorante, narkomane, homoseksualce, vse, razen tistega, kar bi morali imeti. Hude besede ampak stojim za njimi," je dejal Jelinčič. Karl Erjavec pa je ob tem izrazil začudenje, da Golobič meni, da vlada ne bo mogla Slovenije izpeljati iz krize in bi se morala truditi, da izidemo iz krize.
"Vlada naj se umakne, če ni dovolj sposobna"
Radovan Žerjav pa se je odzval, da če vlada ni zmožna tega izpeljati, potem naj se umakne in da prostor drugi ekipi, ki bo Slovenijo zmogla pripeljati iz krize. V nadaljevanju so se dotaknili varčevanja vlade in brzdanja javnih financ. Ekonomist Rado Pezdir je izpostavil, da so povsod po Evropi sprejeli konkretne varčevalne ukrepe, medtem ko pri nas česa podobnega še nismo videli.
Golobič je ob tem dejal, da je vlada svoje izdatke zmanjšala, da pa so se povečala vplačila v zdravstveno in pokojninsko blagajno ter socialni transferji, zaradi česar se je povečal tudi proračunski primanjkljaj.

V oddaji bi morala sodelovati tudi Janez Janša in Katarina Kresal. Prvi se je opravičil zaradi bolezni, Kresalova pa se mudi na neformalnem srečanju notranjih ministrov na Madžarskem.