Razrez bo v DZ-ju predstavljal predsednik vlade, a razprava o predlogu tokrat ni predvidena. Foto: BoBo
Razrez bo v DZ-ju predstavljal predsednik vlade, a razprava o predlogu tokrat ni predvidena. Foto: BoBo
Prihodnje leto bo zmanjkalo 681 milijonov evrov

Prihodki državnega proračuna za leto 2017 so načrtovani v višini 8,8 milijarde evrov, odhodki pa so določeni pri 9,5 milijarde evrov. To pomeni proračunski primanjkljaj v višini 1,6 odstotka BDP-ja. V letu 2018 se bo najvišji obseg izdatkov povečal na 9,6 milijarde evrov, prihodki pa so načrtovani v višini 9,3 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj se bo tako znižal na 0,7 odstotka BDP-ja.

Finančna ministrica je ob tem poudarila, da smo po letih krize, ko je bilo treba zmanjševati porabo na vseh področjih, prešli v obdobje, ko lahko za financiranje javnih potreb zagotovimo nekaj več sredstev. "Z ugodno gospodarsko klimo rastejo tudi pričakovanja do proračuna, a če želimo zagotoviti stabilnost javnih financ, moramo pričakovanja uskladiti z dejanskimi možnostmi," je opozorila.

Cerar in Vraničar Ermanova sta kot prednostna področja v prihodnjih dveh letih izpostavila vlaganja v infrastrukturo, vlaganja v znanost in zaposlovanje, krepitev kakovosti storitev za zdravje ter povečanje varnosti v najširšem pomenu.

Na področju investicij, ki so po Cerarjevih besedah ključne za rast in razvoj, je največ sredstev načrtovanih za promet in prometno infrastrukturo, sledijo varovanje okolja, kmetijstvo, obnovljivi viri energije in energetska učinkovitost, zdravstveno varstvo ter izobraževanje, znanost in šport.

Plače v javnem sektorju sidro vzdržnosti
Politika plač v javnem sektorju ostaja pomembno sidro za vzdržnost javnih financ, je napovedal Cerar. Vraničar Ermanova pa je dodala, da je vlada odločena spoštovati dane zaveze, vendar bo pri gibanju plač in stroškov dela v prihodnjih letih ostala razmeroma restriktivna. Enako velja za politiko socialnih transferjev in pokojnin. "Omejitve se torej na vseh področjih sproščajo postopno, saj javnofinančne obremenitve drugačnega scenarija ne dopuščajo," je pojasnil Cerar.

Zmanjševanje stroškov za obresti
Vlada po besedah Vraničar Ermanove tudi vodi aktivno politiko upravljanja dolga. Stroški za obresti se tako zmanjšujejo, v letu 2017 za 8,2 odstotka, v letu 2018 pa še za 0,3 odstotka.

Z današnjo predstavitvijo rebalansa proračuna za prihodnje leto in predlog proračuna za leto 2018 je začel teči rok za vlaganje dopolnil. Te lahko poslanci, poslanske skupine, delovna telesa DZ in vlada vlagajo najpozneje do 15. oktobra.

Prihodnje leto bo zmanjkalo 681 milijonov evrov