Tomaž Kastelic redno sestankuje na DARS-u in sklepa pogodbe. Foto: Pogledi Slovenije
Tomaž Kastelic redno sestankuje na DARS-u in sklepa pogodbe. Foto: Pogledi Slovenije
Promet
Kasteličeva ponudba za nadzorni sistem ni bila najboljša, a je zmagala na razpisu. Foto: BoBo
Dars
Na DARS-u očitke o favoriziranju določenega kandidata zavračajo. Foto: BoBo
Mateja Duhovnik
Kastelic naj bi pogosto sestankoval z Duhovnikovo. Foto: BoBo
Bogatenje strica Dimičeve z Darsovimi posli

In ravno tistega meseca se Tomaž Kastelic masti. Simbolično kajpak. V risanki, ki jo lastniku podjetja Traffic Design, profesorju na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in stricu nekdanje šefinje kabineta predsednika vlade, Simone Dimic, za 60. rojstni dan pripravijo prijatelji. Gre za priredbo risanke o cestnem tekaču. Glavna akterja pa sta Thomasus Castelikus in Darsus Slovenicus. Pri čemer je prvi cestni tekač, drugi pa kojot, ki ga prvi vsakič znova ukani.


Septembra se na čelo DARS-a zavihti Mateja Duhovnik, le mesec dni pozneje DARS brez javnega naročila preko pogajanj sklene posel s Traffic Designom za nadgradnjo ABC-sistema cestninjenja glede na ekološki razred. Vrednost 723 tisoč evrov, s popustom. Že decembra pa je Traffic Design izbran kot najboljši ponudnik za DARS, ki ga v risanki neusmiljeno smeši Thomasus Castelikus.

Revizijska komisija razkrije neprimernosti
Stanko Furlan
, glavni izvršni direktor Javne razsvetljave - podjetja, ki na razpisu ne uspe, januarja vloži zahtevek za revizijo postopka pri revizijski komisiji.

Kmalu se oglasi DARS, češ da je zahteva neutemeljena, saj ponudnik izpolnjuje razpisne pogoje. Pa jih že v začetku marca 2010 revizijska komisija postavi na laž. V svojem poročilu namreč zapiše, da predlagane kamere Traffic Designa ne izpolnjujejo pogoja odpornosti proti vremenskim vplivom. In je torej ponudba neprimerna. Kastelic se sarkastično odzove za časopis Dnevnik. »Neka deklica na revizijski komisiji je odločila, da našo kamero zebe. Poslušajte, kako sploh lahko pravnik v komisiji odloča o tem, ali je naša kamera primerna

'ABC-sistem cestninjenja preveč imeniten'
Jasno je, ko si pogledamo odlomek iz rojstnodnevne risanke, da z gospodom Kastelicem ne gre češenj zobati, kar cestni tekač oziroma Darsus Slovenicus v risanki večkrat izkusi. Tudi zaradi tega, ker se minstrstvo za promet odloči, da je ABC-sistem cestninjenja preveč imeniten za ceste in možgane v Sloveniji. Tomaž Kastelic sicer s posli na DARS-u obogati, med letoma 2004 in 2008 zanje opravi za več kot 46 milijonov evrov poslov, leta 2009 in 2010 za dobrih 5 milijonov.

Celotno oddajo Pogledi Slovenije si lahko pogledate tukaj.


Od aprila 2010 dalje Kastelic redno sestankuje z direktorico Matejo Duhovnik. To dokazuje ta papir, ki smo ga pridobili, gre za zapise obiskov na DARS-ovi upravi. 20. aprila, na primer, obišče direktorico. Le mesec dni pozneje pa se DARS odloči, da se postopek javnega naročila prekine in se ponovi pod spremenjenimi pogoji, čeprav bi lahko posel dali kateremu od drugih dveh ponudnikov.

Pod drobnogledom protikorupcijske komisije
A zdi se, da uprava DARS-a, d. d., posla ne želi oddati nekomu drugemu. Javno pa zatrjujejo, da so pri odločitvi o izvedbi postopka oddaje javnega naročila sledili predlogu strokovne komisije za izvedbo tega javnega naročila, da se postopek prekine in ponovi pod spremenjenimi pogoji.

14. junija 2010 tudi protikorupcijska komisija ugotavlja nepravilnosti v zvezi s poslom. Gorazd Šalamon, pomočnik vodje sektorja za nasprotje interesov: "Zakon o javnem naročanju točno določa, da mora naročnik nepopolno ponudbo izločiti, ta naročnik pa ponudbe ni izločil, ampak jo je celo obravnaval kot najugodnejšo."

V načelnem mnenju sklenejo, da gre za korupcijo in da je s tem omogočil korist izbranemu ponudniku, kar popolnoma ustreza definiciji korupcije. Duhovnikova se tudi odzove, da protikorupcijska komisija ne upošteva dejanskega stanja.

Kastelic redno sestankuje na DARS-u
Medtem pa Tomaž Kastelic redno sestankuje na DARS-u, od aprila do novembra desetkrat, pa trikrat njegova poslovna sekretarka. Za zdaj še ni sprejeta odločitev o terminu ponovitve tega javnega razpisa. Kastelic pa je že sprožil kazenski postopek zaradi odločitve revizorjev in protikorupcijske komisije. A če bo, kot zaključuje risanka, se bo na koncu najslajše smejal Tomaž Kastelic.

Bogatenje strica Dimičeve z Darsovimi posli