Poslanci morajo prijaviti svoje otroke v službenem stanovanju, če ti v njem dejansko prebivajo. Foto: BoBo
Poslanci morajo prijaviti svoje otroke v službenem stanovanju, če ti v njem dejansko prebivajo. Foto: BoBo
Matjaž Zanoškar
Koruptivno ravnanje je komisija ugotovila tudi v primeru zaposlitve istega županovega družinskega člana za nedoločen čas. Foto: BoBo
Zanoškar se zagovarja zaradi nepotizma

Zanoškar priznava objektivno odgovornost, odstopiti pa ne namerava. Kot pravi, ni vedel ne za razpis ne za sinovo zaposlitev. Zanoškar se je pred tem pogovarjal tudi z vodjem poslanske skupine Janijem Möderndorferjem, ki pa je v izjavi novinarjem pojasnil, da odločitve danes še niso sprejeli.

Neuradno Zanoškarju državni zbor ne more dokazati, da je njegov sin v zadnjih treh mesecih v stanovanju bival vsaj 60 dni, kar bi bila jasna kršitev.

Poslanca PS-ja Matjaža Zanoškarja je DZ zaprosil za pojasnilo, ali res v njegovem poslanskem stanovanju v Ljubljani večinoma živi njegov sin, medtem ko Zanoškar prejema nadomestilo za ločeno življenje, kar so navajali nekateri mediji. Poslanci namreč morajo prijaviti svoje otroke v službenem stanovanju, če ti v njem dejansko prebivajo.

Stanovanje za enega sina ...
V DZ-ju so pojasnili, da Zanoškar res prejema nadomestilo za ločeno življenje, kdo pa dejansko živi v stanovanju poslanca, pa ne preverjajo, saj za to ni zakonite podlage. Iz sklenjene najemne pogodbe z DZ-jem pa naj bi izhajalo, da poslanec Zanoškar v najetem stanovanju živi sam.

Poslanec PS-ja Matjaž Zanoškar je o tem govoril tudi z generalno sekretarko DZ-ja Mojco Prelesnik in ji pojasnil, da njegov sin res gostuje v njegovem poslanskem stanovanju, a ne v takem obdobju, da bi ga bil dolžan prijaviti. To je v skladu z najemno pogodbo dolžan storiti, če bi souporabnik uporabljal stanovanje več kot 60 dni v treh mesecih, pri čemer DZ nima pristojnosti, da bi njegove trditve preveril.

Kot najemodajalec ima DZ po zakonu enkrat na leto pravico vstopiti v poslansko stanovanje in opraviti nadzor, ali se stanovanje uporablja skladno z namenom. Že to pove, da je odločno premalo za vzvod nadzora nad tem, ali nekdo prebiva v poslančevem stanovanju več, kot je dopustno število dni, je dejala Prelesnikova.

Glede domnevne prijave telefonske številke njegovega sina na naslov Zanoškarjevega poslanskega stanovanja je dejala, da komentar omenjene zadeve ni v pristojnosti generalnega sekretarja DZ-ja, a je dodala, da sama osebno ne bi tako ravnala in da "ne bo rekla, da ni nič narobe". Je pa Prelesnikova še poudarila, da Zanoškar plačuje obveznosti, ki jih v skladu z najemno pogodbo ima.

... in zaposlitev drugega sina
Za Zanoškarja so neprijetne tudi ugotovitve komisije za preprečevanje korupcije. Občina Slovenj Gradec je namreč decembra 2008 objavila diskriminatoren javni razpis za delovno mesto svetovalca za pripravo projektov (konkretno za gradnjo optičnega omrežja), in sicer za določen čas. Zahtevana izobrazba - profesor športne vzgoje - je ustrezala županovemu ožjemu družinskemu članu, ki so ga pozneje tudi zaposlili. Šlo naj bi za njegovega sina. Prednostno merilo za to zaposlitev je bil certifikat, ki si ga je v času zaposlitve za določen čas pridobil prav županov sin, in to celo na občinske stroške.

Zanoškar je v izjavi novinarjem pojasnil, da v samem postopku ni bil pozvan na zagovor pred protikorupcijsko komisijo, je pa dobil možnost odgovora na osnutek zaključnega poročila KPK-ja. Nanj ni odgovoril, saj je ocenil, da mora to storiti mestna občina, ki jo je vodil. Sam namreč ni vodil razpisa zaposlitve njegovega sina niti določal razpisnih pogojev, je ponovil Zanoškar in dodal, da pričakuje možnost zagovora pred KPK-jem.

Hkrati priznava, da je objektivno odgovoren. "Če bi bil danes župan, bi najmanj poklical referente, ki so vodili postopek, na zagovor, zakaj so tako delovali, in prepričan sem, da bi mi tudi odgovorili. A danes nisem več župan," je dejal.

Zatrjuje, da ni vedel ne za razpis ne za oblikovanje pogojev za zaposlitev v primeru njegovega sina. Prav tako zagotavlja, da ni vedel niti za to, da se je njegov sin prijavil na razpis. Če bi vedel, za kaj gre, bi sinu predlagal, naj se ne prijavlja, je dejal.

Zanoškar sicer, kot pravi, razume poslansko skupino in tudi stranko, da se še ni odločila o njegovem obstoju v stranki.

In še afera o nakupu zemljišča za Terme
Nekdanjega slovenjegraškega župana in zdajšnjega koroškega poslanca Matjaža Zanoškarja je pred obema omenjenima obremenjevala še ena afera iz preteklosti. Leta 2011 je koroška javnost izvedela, da si je Matjaž Zanoškar, takrat slovenjegraški župan, kupil parcelo v velikosti 2.400 kvadratnih metrov na ozemlju bodočih slovenjegraških term, je za Radio Slovenija poročala Petra Kos Gnamuš.

Ali je šlo pri tem za koruptivno dejanje, pristojni organi do danes še niso odkrili. Občina je namreč za terme iskala investitorje, javnost pa se je spraševala, ali je higienično, da zemljo, tudi brez vednosti občinskih svetnikov, kupi župan. Zanoškar se je zagovarjal, da so tamkajšnja zemljišča dostopna vsakomur.

Zanoškar se zagovarja zaradi nepotizma