Kandidatu za novega guvernerja Banke Slovenija Boštjanu Jazbecu se v državnem zboru obeta široka podpora. Foto: BoBo
Kandidatu za novega guvernerja Banke Slovenija Boštjanu Jazbecu se v državnem zboru obeta široka podpora. Foto: BoBo

Kandidata za naslednika guvernerja Marka Krajnca, ki se mu bo mandat iztekel sredi julija, je po posvetovanjih s predsedniki parlamentarnih strank predlagal predsednik republike Borut Pahor. Jazbec je predsednika republike prepričal s svojo študijsko in profesionalno znanstveno potjo, na kateri se je vseskozi srečeval s področjem financ.

Pahor je prepričan, da slovenske razmere zahtevajo na čelu Banke Slovenije človeka, ki je neobremenjen s težavami tranzicije in je hkrati strokovno podkovan. Po Pahorjevem mnenju bo Jazbecu uspelo povrniti ugled in zaupanje v centralno banko, to pa so pritrdili tudi člani mandatno-volilne komisije državnega zbora.

Franc Jurša, poslanec DeSUS-a, je tako po Jazbečevi predstavitvi dejal, da ga je prepričal z jasno, preprosto in razumljivo razlago. "Če bo tako delal tudi v praksi, bomo zagotovo imeli dobrega guvernerja," je dejal Jurša. Poslanec NSi-ja Matej Tonin pa je izpostavil Jazbečeve rešitve za ustanovitev slabe banke, ki je po Toninovem mnenju ključnega pomena za Slovenijo.

Za potrditev mandata na čelu Banke Slovenija bo Jazbec na torkovi seji DZ-ja potreboval podporo več kot 45 poslancev. Po prvih napovedih pa kaže, da jo bo tudi dobil, saj so vse parlamentarne stranke, razen SD-ja, že napovedale, da bodo Jazbeca tudi podprle, Tonin je to že označil za "zgodovinsko visoko podporo".