Dragonja je bil tri leta minister za gospodarstvo v vladi Janeza Drnovška. Med drugim je 15 let vodil Lek. Od leta 2008 je bil direktor predstavništva NLB-ja v Rusiji, ki so ga pred kratkim zaprli zaradi varčevalnih ukrepov. Foto: BoBo
Dragonja je bil tri leta minister za gospodarstvo v vladi Janeza Drnovška. Med drugim je 15 let vodil Lek. Od leta 2008 je bil direktor predstavništva NLB-ja v Rusiji, ki so ga pred kratkim zaprli zaradi varčevalnih ukrepov. Foto: BoBo
Alenka Trop Skaza
Trop Skaza ima podporo strokovne javnosti. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin meni, da Trop Skaza zelo bistro gleda na položaj v zdravstvu in "nima namena ministrovati, če ne bo mogla uresničiti ničesar". Kandidatka bo po Kuštrinovem mnenju "vzpostavila takšne pogoje, da bo lahko kaj naredila". Kuštrin je napovedal podporo, to pa ji obljubljajo tudi v zdravniški zbornici. Predsednik zbornice Andrej Možina je dejal, da bodo novi ministrici "z znanjem in izkušnjami v pomoč pri vzpostavljanju evropsko primerljivega zdravstvenega sistema".

Možina sicer meni, da se je z iskanjem zdravstvenega ministra predolgo odlašalo, a da je kandidatka Trop Skaza pokazala "veliko željo in pripravljenost prevzeti morda najtežji resor v vladi". Predsednik sindikata Praktikum Igor Muževič pravi, da na podlagi prebranega v medijih ne vidi posebnih razlogov, zaradi katerih Trop Skaza ne bi bila primerna za ministrico za zdravje.

"Ne moremo pričakovati zdravstvene reforme"
"V sindikatu jo bomo podprli, kot bi podprli vsakega kandidata za ministra, ki se je temu pripravljen 100-odstotno posvetiti in poprijeti za delo," je dejal. Strinja se, da do konca mandata ni več veliko časa. Po njegovem mnenju tudi zaradi resnih nesoglasij znotraj koalicije ne moremo pričakovati zdravstvene reforme. Zato pozdravlja izjavo Trop Skaze, da ne bo šla z glavo skozi zid, ampak bo raje naredila nujne korake za stabilizacijo zdravstvene blagajne.

Do konca mandata, torej za dobro leto, po Muževičevem mnenju potrebujemo le stabilizacijo oziroma dokapitalizacijo zdravstvene blagajne, ne pa nujno tudi zdravstvene reforme. "Denar bo moral priti iz drugih virov. Zakonodaja sicer tega trenutno ne omogoča, a bo treba takoj spremeniti zakonodajo, zdravstveno blagajno za letos dokapitalizirati in v tem času najti notranje rezerve, kar pa je predvsem naloga ministrstva za notranje zadeve preko preganjanja korupcije," pojasnjuje Muževič.

Gospodarstveniki naklonjeni Dragonji
V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) menijo, da bi Metod Dragonja lahko uveljavil drugačno ekonomsko politiko, v Združenju Manager verjamejo, da se bo zavzel za ukrepe za večjo konkurenčnost, v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) pa si želijo več posluha za obrtnike.

V GZS-ju menijo, da bi lahko Dragonja uveljavil drugačno ekonomsko politiko, kot smo ji bili priča v zadnjih letih. Od njega pričakujejo boljšo podporo države ključnim razvojnim projektom, denimo tistim, ki se sofinancirajo s subvencijami ali drugimi oblikami državnega ali evropskega financiranja.

Dragonja dobro pozna pomen internacionalizacije slovenskega gospodarstva, tako na področju izvoza in izvoznih trgov, saj je delal v Rusiji, kot tudi na področju tujih vlaganj, izpostavljajo v GZS-ju. Dragonja je namreč vodil Lek ob Novartisovem prevzemu, prav Lek pa je po mnenju GZS-ja zgleden primer tuje naložbe, saj se je število zaposlenih v tej družbi v zadnjem obdobju še povečalo.

"Minister mora biti močen sogovornik"
Gospodarstvo potrebuje ministra, ki bo dober in močen sogovornik, pa menijo v Združenju Manager. "Dragonja se je v svoji karieri že dokazal kot uspešen menedžer, ima bogate izkušnje iz mednarodnega okolja in pozna ministrsko delo, zato verjamemo, da bo prispeval k bistveno večjemu razumevanju vzvodov, ki vplivajo na konkurenčnost," je dejala izvršna direktorica združenja Sonja Šmuc.
Medtem od Dragonje več posluha za obrtnike ter mala in mikropodjetja - skupno zaposlujejo 230.000 ljudi - pričakujejo v Obrtni zbornici Slovenije (OZS), kjer menijo, da je ključna ustanovitev sveta za obrt in podjetništvo, ki bi deloval v okviru ministrstva. Z njegovo pomočjo bi težave obrtnikov in podjetnikov reševali hitreje in učinkoviteje, sporočajo z OZS-ja.

"O ustreznosti kandidata bomo sicer lahko presojali šele na podlagi njegovega dela. Njegovo prednost pa vidimo v tem, da je na tem mestu že bil in da bo lahko zato reševanje gospodarstva s konkretnimi ukrepi lahko pričel nemudoma," je dejal predsednik upravnega odbora OZS-ja Branko Meh.